Afbeelding

Lien Koyen: “Orisha was een schot in de roos”

Algemeen

Vorig jaar maakte Lien Koyen de beslissing om langzaamaan afscheid te nemen van haar ervaren wedstrijdpony en te beginnen aan een schone lei. Ze kocht de toen 7-jarige springgefokte Orisha (v. Cumthago C), die vanaf het begin af aan al alle verwachtingen overtrof. Ondertussen is de combinatie helemaal aan elkaar gewend en zijn ze gestart aan een droomcarrière in de eventingsport. 

Advertisement

Ideale plaatje

“Ik ben via via terecht gekomen bij Orisha, die op dat moment bij Sanne Stoffels in Meerhout stond”, blikt de amazone terug. “Ze was niet te groot en niet te klein, met haar 1,64M vormde ze voor mij het ideale plaatje. Het was werkelijk liefde op het eerste gezicht. Een knap koppie, mooie gangen en niet te groot. Echt ideaal. Een prachtige uitstraling waar we zeker mee kunnen shinen. Ik was gelijk verkocht. Daarnaast had ze al ervaring in alle discplines die ik met haar wilde doen, omdat ze al dressuur- spring en eventingwedstrijden had gelopen”. Nadat Koyen de merrie enkele keren uit had geprobeerd, werd de beslissing gemaakt om haar te kopen. “Midden in de coronaperiode kwam ze bij ons op stal, waardoor we geen wedstrijden en geen druk van buitenaf hadden. Het was de perfect gelegenheid om haar te leren kennen en een band op te bouwen”.

Overstap

In maart begon de combinatie aan het rijden van oefenwedstrijden. “Voor mij was dit echt een schot in de roos, maar ik had niet verwacht dat we al zo ver zouden komen in een korte tijd. Hiervoor had ik een toppony waar ik heel veel van geleerd heb en veel mee heb bereikt, die mijn broer nu rijdt. Dit was moeilijk, maar ik kan hem gelukkig nog elke dag zien en knuffelen. De overstap naar de paarden is wel echt vlot verlopen. Vlotter dan verwacht. Want het afscheid nemen van mijn topper maakte het extra moeilijk om een nieuw perfect paard te vinden”.

Veel uitstraling

Ondertussen rijdt de combinatie de losse disciplines op B-niveau en komen ze aan de start in het L eventing. “Nog even en we kunnen met springen en dressuur naar een hogere klasse. Orisha heeft ontzettend veel kwaliteiten. Ze is knap en heeft veel uitstraling met haar witte vacht en donkere manen. Ze heeft 3 mooie gangen die goed van pas komen in de dressuur. Ze is niet te groot en hierdoor ook heel wendbaar in het springparcours. Ze leert ontzettend snel, is superbraaf en heel aanhankelijk”, vertelt de amazone over de kwaliteiten van de merrie. 

Groeien als team

Na wat oefencrossen in Tilburg, Axel, Schaijk en Lille nam de combinatie voor het eerst deel aan een officiële wedstrijd in Minderhout. In april volgden de eerste dressuur en- springwedstrijden. “Toen we onze eerste oefencross reden besefte ik heel snel dat we een leuk team vormen. We waren foutloos en ik had een heel goed gevoel na onze rit. Ik had nooit verwacht dat ik al direct een oefencross foutloos ging kunnen rondrijden met een paard. Ik was natuurlijk ontzettend blij. Eigenlijk was het al best vroeg dat ik op dat punt van besef kwam. En nu kunnen we alleen maar als team groeien”.

Trots

Koyen had niet verwacht dat ze zo snel een band met haar paard op zou bouwen. “Ik had me voorgenomen om laag te beginnen, maar omdat we zoveel konden rijden omwille van corona, zijn we direct op B/L-niveau gestart. Ook op het vlak van dressuur had ik nooit verwacht dat we al zo ver als nu zouden komen na een half jaar. Wat ben ik trots op ons beide. Ons doel is om stilletjes aan, stap voor stap, hogerop te klimmen in alle disciplines. Tevens is mijn doel haar ook rustiger te maken en te laten ontspannen op momenten die ze momenteel nog angstig vindt. Maar mijn voornaamste doel is om te blijven genieten van elkaar en vooral om veel plezier te hebben”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: HypoMedia