Afbeelding
© Ashley Claus

Lara Smeets met Sulaaktik’s Spotlight op weg naar de eventing-top: “Samen groeien maakt het extra leuk”

Algemeen

Een jaar geleden kreeg Lara Smeets de palominopony Sulaaktik’s Spotlight om langzaam de eerste stappen te zetten in de eventing. Ondanks dat het niet de bedoeling was om zo snel hoog in de sport te komen, weet de jonge combinatie van geen ophouden. Samen vlogen ze de klassen door en maakten ze onlangs hun Z-debuut. Een lang gekoesterde droom die uitkomt voor de pas 14-jarige amazone.

Advertisement

Eerste stap

Lara wist vanaf jongs af aan al dat ze eventing wilde rijden, maar lange tijd kwam het er niet van. Vorig jaar besloot ze samen met haar ouders om de eerste stappen te zetten. Ondanks dat er geen wedstrijden georganiseerd werden vanwege corona, heeft ze nu de smaak te pakken. “Het gaat heel erg goed, ze gaan heel snel door de klassen heen”, vertelt Lara haar vader aan De Hoefslag. Eigenlijk werd de pony aangeschaft voor het zusje van Lara, maar uiteindelijk werd besloten dat Lara een tijdje met hem zou springen. “Dit is een beetje uit de hand gelopen tot eventing”, begint Lara lachend te vertellen.

Ervaring

De ruin liep M1 dressuur en sprong op B-niveau toen Smeets de teugels overnam. “Ik heb hem helemaal zelf opgeleid, wat heel gaaf is op deze leeftijd. We zijn samen heel erg gegroeid, ondanks dat we pas een jaar bezig zijn en beide weinig ervaring hadden in de eventing. Samen dit bereiken is extra leuk”.

Vooral de cross ligt de combinatie heel goed. “Vanaf kinds af aan wilde ik al eventing rijden, dat dat nu gebeurt is echt heel gaaf”, vervolgt ze. “De afgelopen maanden hebben we echt wel ups en downs gehad, want het kon flink tegenzitten af en toe. Maar sinds een tijdje gaat het echt heel erg goed”.

EK-pony

Van Gerald Arts kregen ze positief commentaar toen de combinatie voor het eerst in training ging. “Hij was gelijk enthousiast en zag er echt een EK-pony in, waar we best we verbaasd over waren”, lacht Lara haar vader. “Vanaf toen zijn ze flink door blijven trainen en zijn we begonnen met opbouwen. In het begin is het natuurlijk leuk als ze de B en L-crossen goed rijden, maar de laatste tijd hebben ze op M en Z-niveau ook echt de smaak te pakken en scoren ze echt hoog. Ze zitten echt tegen internationaal aan, toen we dat hoorden kregen we echt het gevoel dat er nog veel meer in deze combinatie zit”.

Ervaring opdoen

Op dit moment is de combinatie bezig om de puntjes op de I te zetten in de dressuur. “Hierbij focus ik me vooral op de soepelheid en conditie van Spotlight, zodat hij sterker wordt in zijn achterhand. Met het springen let ik vooral op de rust, omdat hij nog wel eens gestrest kan raken als er iets verkeerd gaat. Al met al willen we ervaring opdoen en veel meters maken, zodat we hopelijk goed voorbereid naar het EK kunnen volgend jaar”, sluit ze gedreven af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Ashley Claus

Afbeelding