Afbeelding

Sandra Jeuken op Inter 1-niveau na zeven herseninfarcten: “Opgeven is nooit een optie geweest”

Dressuur

Vanaf 2006 begonnen steeds meer lichaamsdelen van Sandra Jeuken uit te vallen, maar geen enkel onderzoek wees uit waar dat aan lag. Zeven jaar geleden kreeg ze eindelijk een diagnose met het nieuws dat ze zeven herseninfarcten had gehad, en begon ze aan een lang revalidatietraject. Tegen alle verwachtingen in klom de amazone toch in het zadel en begon ze aan haar droom om ooit weer het Z2 te halen. Ondertussen is haar droom ruimschoots uitgekomen en verschijnt ze in de ring op Inter 1-niveau. “Ik vertikte het om ook maar enigszins op te geven”, stelt ze vastberaden vast.

Advertisement

Moeilijke beslissing

“Ik ben zeven jaar terug gestopt met fanatiek paardrijden, omdat ik ziek was zonder dat ik het zelf wist”, steekt de amazone van wal. “Mijn benen, armen en gezicht vielen uit, waardoor ik in 2006, 2007 en 2009 meerdere MRI-scans heb gehad, maar daar is nooit wat uit gekomen”. Na keer op keer zonder diagnose weggestuurd te worden, was Jeuken ervan overtuigd dat ze haar klachten maar moest accepteren. Op een gegeven moment ging het zo slecht, dat ze ook de moeilijke beslissing moest maken om te stoppen met rijden. “Ik lag meer in het ziekenhuis dan dat ik thuis was. Dit kwam omdat ik zwanger was van mijn eerste kindje, dat ik helaas verloren ben na 16 weken zwangerschap”.

Zeven herseninfarcten

Een jaar later werd de amazone opnieuw zwanger en beviel ze met 32 weken en 6 dagen van haar zoontje. “Hierbij werd al heel snel duidelijk dat ik niet opnieuw zwanger moest worden, omdat mijn lijf er niet voor gemaakt was. Maar nog steeds had ik geen duidelijke diagnose, ik kreeg alleen te horen dat er ergens iets misging”. Eenmaal thuis was Jeuken nog steeds zo ziek, dat ze er lichamelijk en mentaal erg veel last van had. “Ik besloot om nog één keer naar de dokter te gaan, waar toen uit is gekomen dat ik zeven herseninfarcten had gehad. Ook wel de ziekte van Sneddon genoemd”.

Revalideren

Nu de amazone eindelijk een diagnose gehad, kon ze beginnen aan een revalidatietraject. “Op een gegeven moment was ik dat een beetje beu”, geeft ze lachend toe. Ze besloot om het rijden weer op te pakken op de manege aan huis. “In het begin was het echt waardeloos, maar ik wilde gewoon weer terug op het paard. Ik ben steeds meer gaan rijden en ook het wedstrijdrijden begon steeds meer te kriebelen. Mijn doel was om uiteindelijk weer Z2 te kunnen starten”.

Moeilijk

Na een half jaar besloot Jeuken opnieuw een eigen paard aan te schaffen. Ze bezocht dertig paarden, maar die waren het allemaal net niet, totdat ze bij Grando terecht kwam. “Ik was gelijk weg van hem, hij was super knap en had een leuke uitstraling”, vervolgt ze. Toch klikte het niet gelijk tussen amazone en paard. “De eerste twee weken kon ik alleen maar om hem huilen omdat hij zo moeilijk was. Mijn lijf kon hem niet aan, want hij zat zeker niet makkelijk. Toch bleven we door oefenen en ging het steeds meer de goede kant op”.

Dankbaar

Ondanks dat het Jeuken veel moeite kost, maakt ze onder begeleiding van de fysio en Joyce Heutink enorme sprongen in het zadel. Zo rijdt ze in de parasport mee in Grade 4 en komt ze in de reguliere sport aan de start op Inter 1-niveau. “Dat ik nu weer de ring in kan vind ik echt geweldig, ik had het ook echt niet voor minder gedaan. Als ik iets doe, doe ik het goed, daar ben ik heel streng en hard in. Als ik iets wil, is er een weg, en anders zoek ik die weg wel. Ik vind het paardrijden moeilijk en ik vind de para moeilijk. Maar ik ben blij. Blij dat ik dit mag doen en dat ik de kans krijg, daarnaast word ik enorm gesteund door de parasport en de KNHS. Ik zit nu op de weg dat ik mensen heb die me steunen en die me helpen om mijn weg naar boven te vinden. Daar ben ik Joyce bijvoorbeeld heel dankbaar voor, die staat altijd voor mij klaar, dat is gewoon supertof. Ik ben enorm blij met de mensen om me heen die me steunen, want alleen had ik dit nooit kunnen doen, daar ben ik me heel goed van bewust”, sluit de amazone af 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit