Afbeelding
©Foto4U

Laura Knijnenburg en zelfgefokte Gringo op weg naar Grand Prix: “Dit had ik nooit durven hopen”

Dressuur

Tien jaar geleden fokten de ouders van Laura Knijnenburg de Apache-zoon Gringo, die vanaf dag één al een combinatie vormde met Laura zelf. Samen begonnen ze aan hun sportcarrière en maakten ze onlangs hun debuut in het Inter-1, een droom die uitkomt voor de amazone.

Advertisement

Niet simpel

“Gringo is dus al zijn hele leven bij ons. Ondertussen is hij al 1,80M groot, als veulen was hij heel groot en slap, maar zag je wel al dat hij heel los was in zijn lichaam”, steekt de amazone van wal. “Het zadelmak maken ging heel goed, maar hij is wel vanaf het begin af aan dominant geweest. Dat heeft hij nog steeds wel een beetje, want hij test graag mensen uit, maar het gaat steeds beter. Het eerste jaar met hem was niet heel simpel, maar daarna raakten we aan elkaar gewend en ging het steeds meer de goede kant op”.

Wissels

De combinatie begon in het L1 met wedstrijdrijden en start ondertussen Inter1. “Ik heb vanaf het begin bekeken tot hoever we kunnen gaan. Zolang we blijven oefenen, komt het er ooit wel een keer van. Dat hij nu zo veel kan en het rijden super gaat, had ik nooit echt durven hopen. Sinds een half jaar hebben we echt de smaak te pakken in de hogere klassen. We reden al een tijdje Z2, maar het duurde even voordat de wissels goed bevestigd waren. Sinds een paar maanden kent hij nu de wissels om de pas en gaat het opeens heel hard”.

Piaffe en passage

“Op wedstrijd blijft Gringo altijd lopen, Ik hoef hem er nooit aan te rijden. Als hij de ring binnen komt, komt er ook echt iets binnen omdat hij zo groot is”, vertelt Knijnenburg over de kwaliteiten van de ruin. “Tijdens ons Inter1-debuut haalden we 66%, wat ervoor zorgt dat de stap naar de Zware Tour opeens heel dichtbij komt. Eerlijk gezegd had ik nooit verwacht dat we dit ooit zouden kunnen rijden, maar de passage en piaffe doet hij supergoed en de series beginnen nu ook meer te komen”.

Trots

Nog steeds zijn Knijnenburg haar ouders vaste supporters langs de wedstrijdring. “Onze prestaties zijn extra leuk voor ons omdat we Gringo zelf gefokt hebben”, vertelt de amazone trots. “Ik had nooit durven dromen dat we de Grand Prix zouden halen, maar het lijkt nu echt te gebeuren. Thuis doet hij het super, maar in de ring moeten we het ook nog laten zien. De controle is er wel steeds meer, dus hoe beter dat gaat, hoe verder we kunnen komen”, sluit ze gedreven af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Foto4U