Afbeelding

Jonne van Bekkum in de Grand Prix met springgefokte Vogue: “Niemand geloofde in hem, maar hij doet het toch!”

Dressuur

Toen Jonne van Bekkum zeven jaar geleden op zoek ging naar een nieuw paard om de dressuursport mee in te kunnen, waren haar enige eisen dat het een jong paard moest zijn, dressuurgefokt en absoluut geen schimmel. Toch kwam ze terecht bij de toen 12-jarige Voque (V. Corland), die precies het paard was dat ze niet wilde. Ondanks dat viel ze gelijk voor de hengst en begon ze met hem aan een succesvolle sportcarrière, waardoor ze ondertussen in de Grand Prix rijden.

Advertisement

Mislukt

“Hiervoor had ik een fries paard waarmee ik in het Z1 reed, maar daar kreeg ik de wissels niet op, dus die heb ik verkocht. Toen wilde ik een jong paard, maximaal 1,65M hoog, dressuurgefokt en absoluut geen schimmel. Eigenlijk is dat allemaal mislukt”, vertelt de amazone lachend. “We hebben heel veel paarden bekeken, maar ik er zat voor mij niks tussen. Mijn stalbaas, Sander de Leeuw van Manege de Paardesprong, zei toen dat ik Vik maar een keer moest proberen. In de eerste instantie leek dat mij helemaal niks, omdat ik dacht dat ik niet met hem zou kunnen rijden, maar gelijk vanaf dat ik opstapte was ik verliefd op hem”.

Veel uitstraling 

Van Bekkum besloot om de schimmel een kans te geven en nam hem over van De Leeuw, waarna ze samen aan het verder opleiden van Vik begonnen. “Het is gewoon een heel vet paard en hij geeft mij een heel gaaf gevoel. Daarnaast heeft hij heel veel uitstraling. Ondanks dat het niet de makkelijkste is, is het een heel lief paard”. De amazone liet haar nieuwe paard ruinen en begon met hem op M2-niveau met wedstrijden. “Omdat we beide al Z hadden gereden en hele hoge punten haalden, besloot ik al vrij snel de overstap naar het Z1 te maken. Binnen een half jaar waren we het ZZ-licht door en de rest is geschiedenis”, vervolgt ze.

Bewijzen

Toen het niveau hoger en de oefeningen zwaarder begonnen te worden, kreeg de combinatie pas echt de smaak te pakken. “Vik vond het allemaal heel leuk en hij heeft veel aanleg voor het hogere werk. Zo kan hij onwijs goed piafferen en de wissels, appuyementen en uitgestrekte draf blinkt hij heel erg in uit. Hij is pas echt wakker geworden sinds hij het hogere werk mag doen. Het klinkt gek, maar niemand geloofde in dit paard omdat het ‘maar’ een springpaard is. Mijn doel was om te bewijzen dat hij het kan en dat is gelukt. Blijf altijd geloven in je eigen paard”, benadrukt de amazone. “Hij heeft zich goed bewezen en ik ben ontzettend blij met hem, hij is zijn gewicht in goud waard”.

Volledig springgefokt  

Momenteel traint de combinatie hard op de pirouettes en het afwerken van de passage. “In de ring is zijn uitstraling het eerste wat opvalt, als ik zeg dat hij volledig springgefokt is, gelooft niemand mij”, lacht Van Bekkum. “Vik heeft gewoon wat. Hij blinkt uit in heel veel onderdelen en heeft een gigantisch voorkomen”.

Puntjes op de i

Ondertussen is de ruin 19 jaar oud, al is daar nog niks van te merken volgens Van Bekkum. “Ik heb hem beloofd dat hij nooit meer weggaat, dat verdient hij gewoon. Zolang hij wedstrijden nog leuk vindt mag hij mee, zolang zijn lichaam het aan kan mag hij mee en zolang hij zo goed blijft verbeteren mag hij zeker mee”. De amazone hoopt nog veel verder te komen met haar paard. “Ik ben ervan overtuigd dat, als alle fouten eruit zijn en we de puntjes op de i zetten, hij makkelijk tussen de 65% en de 70% kan lopen. Daar gaan we echt voor”, sluit ze gedreven af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Kathleen van Winden/ Privébezit Jonne van Bekkum

Afbeelding