Afbeelding

Jolanda Appelman: “Ineens was ik een subtopamazone”

Dressuur

Via via kwam Jolanda Appelman terecht bij een merrie die afgekeurd is voor de sport, waar ze een aantal jaar mee mocht fokken.Twaalf jaar geleden werd Eye of the Tiger (v. Johson) geboren, die niet alleen een bijzondere verschijning is vanwege de witte pigmentvlekken, maar ook nog eens genoeg potentie in zich heeft voor de sport. Ondertussen start de combinatie Lichte Tour en zitten ze nog lang niet aan hun max.

Advertisement

Niet de makkelijkste


© Jaimy Michelle Photography 

“Toen hij uit de opfok kwam had ik pas echt door dat het een goed paard kon worden”, blikt de amazone terug. “Hij liep heel apart toen ik hem losgooide. Ik heb hem rustig aan zadelmak laten maken toen hij oud genoeg was en heb hem toen zelf opgeleid. Tijger was niet altijd de makkelijkste, omdat hij heel snel gestrest kon raken, maar uiteindelijk is het helemaal goed gekomen”.

Gedragenheid

De combinatie begon met wedstrijdrijden in het L. “Dit ging supergoed, we vlogen echt alle klassen door”, vervolgt Appelman. Op dit moment is de ruin aan het herstellen van een blessure en mag hij net weer een beetje opgepakt worden. “Hij heeft een tijd stilgestaan, maar ik hoop dat we dit seizoen nog kunnen starten. In de ring kan hij alles heel goed, al is het echt de kunst om de rust te bewaren”.

Als het zwarte paard weer volledig hersteld is zal de combinatie weer fanatiek in de ring verschijnen. “We gaan dan heel hard werken aan de gedragenheid de komende tijd. Hij kan heel mooi en groot lopen, maar het klein draven is ook heel belangrijk natuurlijk”.

Nooit geloofd


© Jaimy Michelle Photography 

Appelman is trots op haar prestaties, maar is nog blijer met het plezier dat ze met haar paard maakt. “Ik kan er heel erg van genieten om met hem op vakantie te gaan of een bos- of strandrit te maken, dan hebben we net zo veel lol als wanneer we een Prix. St. George proef winnen. Het doel is om Grand Prix te rijden, het is afwachten of dat lukt”, vertelt ze bescheiden. “Ik had al nooit verwacht dat we dit niveau zouden halen. Als je dit een paar jaar geleden tegen me had gezegd had ik je echt nooit geloofd, want ik vond het Z al een hele prestatie. Ineens was ik een subtopamazone, we zijn samen heel erg gegroeid”.

Goede doel

De witte vlekken die de ruin op zijn hoofd heeft zijn een gevolg van pigmentverlies en veranderen regelmatig. Dit maakt dat de Eye of the Tiger een bijzondere uitstraling heeft. Onlangs legde Jaime Michelle Photography de ruin vast op de gevoelige plaat, dit doet ze niet voor zichzelf, want een deel van de opbrengsten gaan naar KWF-kankerbestrijding. Eye of the Tiger mocht model staan voor deze portfolioshoot, de resultaten zijn hier te bekijken.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Jaime Michelle Photography/ Privébezit Jolanda Appelman

© Jaimy Michelle Photography
Afbeelding