Priscilla van der Velde & Cerona
Priscilla van der Velde & Cerona Foto: Bart Wagter

Subtop | Priscilla van der Velde: “De Lichte Tour lijkt me heel erg gaaf”

Dressuur

Priscilla van der Velde schreef twee proeven in het ZZ-Zwaar op haar naam tijdens de Subtop wedstrijd in Aalsmeer. Ze reed met haar Cerona (v. Gribaldi) naar 61% en 60,21%.

Advertisement

Niet verwacht

“Ik had het niet verwacht om te winnen,” steekt ze enthousiast van wal. “Tijdens het losrijden was ze wel een beetje gespannen. Gelukkig kon ik dat redelijk laten afvloeien. Het losrijden was binnen en we mochten buiten de wedstrijdbaan verkennen. Omdat ik de eerste starter was mocht ik meteen daar blijven. Ik moest er wel meer aan blijven werken dan voorgaande wedstrijden. Voor mijn gevoel was het niet mijn beste ZZ-Zwaar wedstrijd.”

Lease-paard

“Ik was heel erg blij met de protocollen. We kregen leuk positief jurycommentaar, mijn dag kon niet meer stuk. We zijn vorig jaar net voor de lockdown voor het eerst ZZ-Zwaar gestart. Die pauze heeft ons wel goed gedaan,” vertelt ze. “Ik lease Cerona van de manege. Ze is gefokt door de eigenaren van de manege en ze is nu 14 jaar. Ze heeft een hele zware peesblessure gehad aan haar voorbeen. Daarvoor heeft ze een jaar lang een revalidatie programma gevolgd. Toen ze hersteld was ben ik met haar begonnen en heb ik haar een jaar de tijd gegeven om op krachten te komen. Ze was in eerste instantie opgegeven voor de sport. Toen ze weer goed in haar vel zat zijn we in drie jaar tijd van de L2 naar Lichte Tour-startgerechtigd gereden.”

Meewerkend karakter

Over haar merrie vertelt ze “Cerona heeft een heel meewerkend karakter en ze wilt altijd werken. Met rijden is ze altijd vrolijk en ik heb nog niet het gevoel dat we al klaar zijn. Ik ben nog wel erg voorzichtig met dat voorbeen. Het verzamelde werk kan ze erg goed maar dan is ze soms nog iets te enthousiast. In de series heb ik soms wel mijn handen vol, dan moet ze nog meer de rust bewaren. De wissels springt ze wel met gemak.”

Lichte Tour

“Ik had nooit durven hopen dat ik nu al de punten bij elkaar zou hebben voor de Prix St. Georges. Ik rij haar door tot waar ze het aan kan en het belangrijkste, als ze het maar leuk blijft vinden. Zoals het er nu naar uit ziet zijn we nog niet uitgereden en zit er nog meer in. We zijn thuis bezig met de piaffe en de passage om haar sterker te maken. Daar laat ze veel aanleg voor zien. De Lichte Tour lijkt me heel erg gaaf en daar trainen we nu verder naar toe,” vertelt ze ambitieus. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Bart Wagter