Schellekens-Bartels Imke, NED
Olympic Games Tokyo 2021
© Hippo Foto - Dirk Caremans
21/07/2021
Schellekens-Bartels Imke, NED Olympic Games Tokyo 2021 © Hippo Foto - Dirk Caremans 21/07/2021 Foto: Dirk Caremans

EK Pony’s | Imke Schellekens-Bartels: “Ze hebben gereden voor wat ze waard zijn”

Dressuur

Bondscoach Imke Schellekens-Bartels blikt met een positief gevoel terug op het EK Pony’s van afgelopen week. Haar dressuurteam behaalde een bronzen medaille en drie van de vier meiden mochten hun kür rijden in de individuele finale. “Ze hebben allemaal gereden voor wat ze waard zijn”, vindt Imke.

Advertisement

Super goed gereden

“We hebben een goede week gehad”, reageert de bondscoach op de vraag hoe ze de afgelopen week heeft beleefd. “Het was van tevoren moeilijk inschatten waar we stonden. Dan is het vooral afwachten wat er gaat gebeuren. In dit team zaten twee debutanten en twee meiden die al een keer eerder een EK hebben gereden. Daarnaast zijn er weinig internationale wedstrijden geweest dus daar hebben ze nog weinig ervaring in. Alle meiden hebben super goed gereden voor de ervaring die ze hebben. In de landenwedstrijd hebben ze het zelfs nog een beetje beter gedaan.”

Steady gepresteerd

“Ik was heel erg blij met teambrons”, gaat ze verder. “Het was nog best spannend omdat Italië en België steeds een beetje dichterbij komen. We wisten dus echt pas op het laatste moment hoe plaats drie, vier en vijf werden verdeeld. In de individuele wedstrijd was ik vooral heel erg blij met Veerle, die daarin weer een beetje omhoog kroop. Haar pony heeft heel veel potentie. Eigenlijk was dit haar beste proef, maar ze hadden een groot foutje toen haar pony aangaloppeerde in de uitgestrekte draf. De anderen hebben de hele week een heel steady beeld laten zien en iedereen heeft gepresteerd voor wat ze waard zijn. Dat is heel knap.”

Veel geleerd

Was de voorbereiding op het EK nu heel anders doordat er maar weinig internationale wedstrijden waren? “Nadat ik de selectie bekend had gemaakt ben ik met Veerle (van Hof, red.) en Ilse (de Wilde, red.) nog wel een keer mee geweest op internationale wedstrijd. Gewoon om weer eens drie à vier dagen van huis te zijn met je pony. Daar hebben ze veel geleerd en daarom ging het nu al veel beter. Het is goed dat we hier met een team zijn. Dan kun je samen bespreken hoe je de volgende dag nog beter kunt zijn. Ik kon de meiden nu ook wat ‘closer’ begeleiden. Zo leer je in een week met zijn allen heel veel bij.”

Dubbel gevoel

“Natuurlijk wil je goed presteren en ga je voor een medaille, maar uiteindelijk is het voor de meiden heel belangrijk dat ze hier met een goede les vandaan komen. Een les die ze de rest van hun paardencarrière meenemen. We hadden onderling een hele fijne sfeer en ik denk dat iedereen genoten heeft. Vandaag waren er ook wel wat emoties. Twee meiden hebben denk ik wel met een knoop in hun maag afgegroet, want dit is voor hun het laatste ponyjaar. Ik denk dat zij met een dubbel gevoel in de auto naar huis zitten. Dat is wel de andere kant van het ponyverhaal.”

“Het is zeker een beetje verdrietig, maar aan de andere kant is het mooi dat een EK met zoveel emotie beleefd wordt. Dat maakt de ponytijd ook wel bijzonder. Veerle en Ilse hoop ik in ieder geval binnen een paar jaar terug te zien bij de Junioren of Young Riders. We willen heel graag met ze verder in de sport. Het is mooi dat we zo samen een basis hebben kunnen leggen.” 

Samen beleven

Imke heeft in Strzegom niet alleen van haar eigen team genoten. “We hadden veel contact met de andere teams. We hebben de medaille van de springruiters meegevierd en ook de bronzen individuele medaille van Sophie Weening in de eventing. Het was dus overall een goed evenement voor de Nederlandse pony’s. Dat je het met elkaar kunt beleven maakt zo’n EK natuurlijk ook weer anders dan een ‘normale’ internationale wedstrijd.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Dirk Caremans Hippofoto.be