Rowen van de Mheen - Edwin Hoogenraat
FEI European Championships Ponies 2016
© DigiShots
Rowen van de Mheen - Edwin Hoogenraat FEI European Championships Ponies 2016 © DigiShots Leanjo de Koster

EK Pony’s | Edwin Hoogenraats springruiters voorlopig op kop: “We zijn goed uit de startblokken gegaan!”

Springen

Het Nederlandse springteam staat voorlopig op een gedeelde eerste plaats bij het EK voor Pony’s in Strzegom. Een hele goede start, vooral met een vrij onervaren team. Bondscoach Edwin Hoogenraat reageert aan het eind van de eerste dag: “Nu hopen dat het niet teveel in hun koppies gaat zitten en dat ze vrijdag ook lekker kunnen rijden.”

Advertisement

Drie nulrondes

“Dit is natuurlijk een heel goed begin”, aldus Edwin. “We zijn in ieder geval goed uit de startblokken gegaan. We staan nu nog op nul, dus dat betekent dat we drie nulrondes hadden. Het zou mooi zijn als we dit kunnen vasthouden.” Frankrijk heeft net als Nederland nog een tussenstand van nul. Daarom staan ze op een gedeelde eerste plaats. “De teams die daarna komen staan al op minimaal vier strafpunten. Het was ook wel een hele moeilijke proef vandaag. Het was erg technisch en er zaten wat lijnen in die snel achter elkaar kwamen.”

Allemaal debutanten

Het team van Edwin bestaat uit vijf jonge ruiters. Dit zijn Logan Fietcher, Ava Eden van Grunsven, Siebe Leemans, Renske van Middendorp en Milan Morssinkhof. Voor allemaal is dit jaar hun eerste EK. Van tevoren hebben ze gezamenlijk het parcours gelopen. “Ze konden zich allemaal aan het plan vasthouden en dat pakte goed uit. Morgen hebben we in de landenwedstrijd nog twee rondes, dus er kan nog veel gebeuren. Ik hoop dat de kinderen niet teveel druk krijgen van deze tussenstand. Ze hebben allemaal nog weinig ervaring, dus het moet niet teveel in hun koppies gaan zitten. Daar proberen we aan te werken.”

Ervaring opdoen

“Het leuke van dit team is dat ze allemaal volgend jaar nog mee kunnen doen”, vervolgt Edwin. “We hebben als Nederland eigenlijk altijd wel kans op een medaille, maar dat hebben zeven à acht andere teams ook. Het ligt allemaal dicht bij elkaar. Voor dit jaar was ervaring opdoen eigenlijk het grootste doel. Gewoon goede ritten rijden en dat het dan volgend jaar de vruchten af mag werpen. Maar eigenlijk lijkt het nu het eerste jaar al heel goed te gaan.”

Ongunstige startpositie

Hoe schat de bondscoach de kans op een medaille in? “We hebben vrijdag een vrij ongunstige startpositie geloot, we moeten namelijk als eerste. Dan is het hopen op een goede eerste rit en daarna blijven we goed ons best doen. Vrijdag springen we twee keer dezelfde ronde. Daarin kan er nog heel veel gebeuren. We zijn pas uitgestreden als de laatste ruiter over de streep gaat.”

Bekijk hier de volledige uitslag.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: © DigiShots