Afbeelding

Aimee van Neer: “Het Z was ons doel en nu mogen we Grand Prix”

Dressuur

Toen Aimee van Neer acht jaar geleden de overstap van de pony’s naar paarden maakte, ging ze op zoek naar een paard waarmee ze naar het Z zou kunnen werken. Door Remy Basting kwam ze terecht bij Chinski (v. Tuschinski), waar ze gelijk een goed gevoel bij had. Ondertussen hebben ze het Z al lang en breed achter zich gelaten en is de Grand Prix in zicht, een droom die uitkomt voor de amazone.

Advertisement

Proefrijden

“We hebben heel veel paarden bekeken voordat we bij Chinski terecht kwamen, maar die waren het net niet. Uiteindelijk heb ik hem hier in de buurt gevonden”, blikt Van Neer terug. Ze mocht enkele paarden proberen bij Remy Bastings en de bruine Tuschinski-zoon sprong er gelijk uit. “Hij was het gelijk. Het was een vrij smal paard, omdat ik zelf ook vrij smal ben had ik gelijk na het opstappen het gevoel dat ik echt wat met hem kon. Mijn hulpen kwamen goed door en hij reageerde er ook goed op, dus dat was heel fijn. Gelijk na het proefrijden wist ik dat dit hem was”.

Slipjas

De onervaren combinatie begon in het L2 met wedstrijdrijden en had het Z als doel gesteld. “Ik kon voor mijn gevoel bijna niks en het niveau bij de paarden is heel anders dan bij de pony’s. De eerste tijd heb ik begeleiding gehad van Remy en daarna begon ik met lessen bij Saskia van Es, waar ik nu nog steeds les van krijg. Hoe hoger we in de sport kwamen, hoe beter Chinski ging lopen. Uiteindelijk kwamen we echt gewoon ver en reden we subtop. Daarna begon de slipjas te kriebelen, en nu de Grand Prix in zicht is gaan we daar ook zeker voor”.

Bubbel

Op dit moment rijdt de combinatie Inter2, maar op korte termijn gaan ze de overstap naar de koningsklasse van de dressuur maken. “Momenteel pakken we de oefeningen van de Grand Prix ook fanatiek mee in de training, maar omdat we heel lang niet op wedstrijd konden vanwege corona, moeten we wel weer even in het ritme komen. Op ander terrein komt Chinski  nog wel eens in een bubbel terecht, waardoor het rijden echt lastig wordt. Gelukkig ken ik hem ondertussen door en door en weet ik hoe ik hem er in de proef weer aan krijg”.

Rijden tegen professionals

Van Neer had nooit verwacht dat ze dit allemaal zou bereiken met dit paard. “Het is gewoon super chique”, vertelt ze enthousiast. “Op wedstrijd ben ik vaak de enige die dit als een ‘uit de hand gelopen hobby’ doet met maar één paard, dat maakt het nog specialer dat ik tussen de professionals rijd. Ik rijd gewoon tegen de mensen tegen wie ik opkijk, dat is gewoon heel gaaf”.

Routine

Nu de amazone heeft geproefd van het zware werk, wil ze alles uit haar paard halen wat erin zit. “Ik hoop nog goed in de Grand Prix te scoren en misschien uiteindelijk in het buitenland wat wedstrijden mee te pakken, maar nu moeten we eerst even goed in de Grand Prix gaan rijden. Chinski loopt thuis in ieder geval ontzettend goed, dus zodra we meer routine hebben gaat dat ook wel goed komen. Momenteel trainen we vier keer in de week, rijden we één dag buiten en heeft hij twee dagen vrij. Als we meer en harder trainen gaat het vast en zeker nog sneller, maar ik heb maar één paard en ik wil hem gezond houden. Op deze manier blijft het leuk voor ons allebei”, sluit ze gedreven af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Foto4U