Afbeelding
Foto: Paard&Picture

Sem van Alebeek: “Napoli Z heeft al mijn verwachtingen waargemaakt”

Springen

Drie jaar geleden maakte Sem van Alebeek de overstap van de pony’s naar de paarden en kwam ze terecht bij de Zangersheide-ruin Napoli Z. Ondanks dat ze het vertrouwen in het rijden een beetje kwijt was en ze op zoek was naar een ervaren paard, viel ze op slag voor de toen 5-jarige schimmel. Ze besloot hem te kopen en verder op te leiden, om haar droom om het Z te bereiken waar te kunnen maken.

Advertisement

Afgekeurd

“Ik ben bij twee paarden wezen kijken, waarvan er een afgekeurd werd toen ik hem wilde kopen. Omdat dit mijn eerste eigen paard zou worden, vond ik het echt verschrikkelijk”, blikt de amazone lachend terug naar drie jaar geleden. “Een maand later ging ik bij Napoli kijken, waar ik gelijk helemaal weg van was. Het voelde gelijk veel fijner, eigenlijk nog fijner dan bij dat andere paard, zodoende stond hij drie dagen later bij ons op stal”.

“Hij was heel lief. Ik zocht een paard dat al redelijk wat ervaring had, maar waarmee ik ook nog verder kon groeien in de sport. Napoli was toen pas vijf jaar oud maar echt superbraaf, ik kon er zonder problemen een parcourtje mee springen. Het voelde gelijk vertrouwd, terwijl ik door mijn vorige pony het vertrouwen was verloren omdat ik elke wedstrijd in de hindernis lag. Ik had een paard nodig dat braaf was, en Napoli was gelijk superlief en aanhankelijk”.

Ambities

Naast dat de amazone op zoek was naar een braaf paard, zocht ze ook een nieuw talent om uit te brengen in de sport. “Ik wilde heel graag een springpaard omdat mijn ambities daar liggen. Napoli is springgefokt, maar toen ik hem kocht was ik heel onervaren. In het begin moesten we echt even puzzelen want ik wist echt niet wat ik aan het doen was. Natuurlijk kon ik prima rijden, maar ik vond het wel moeilijk om nieuwe dingen aan hem te leren. De eerste tijd waren we echt aan het sukkelen”, lacht Van Alebeek.

Kinderdroom

De combinatie rijdt ondertussen succesvol op L-niveau. “Omdat we van niks komen, ben ik al best wel trots dat we dit bereikt hebben. In de training zijn we nu wedstijdgericht bezig en over twee weken gaan we weer op wedstrijd. Zelf is mijn doel om een keer op Indoor Brabant te rijden, dat is echt een kinderdroom, dus daar zijn we ook naartoe aan het werken. Aankomende winter gaan we de selecties rijden, dus ik hoop dat het dan lukt”.

Goede eigenschappen

Over de ruin vertelt ze: “Napoli kijkt heel goed mee en is echt heel slim, als hij het parcours eenmaal gezien heeft onthoudt hij het altijd voor het volgende rondje. Daarnaast is hij heel leergierig en wil hij graag voor me werken, én laat hij de balken altijd liggen. Napoli heeft alleen maar goede eigenschappen”. Terugkijkend heeft de amazone geen moment spijt gehad van de keuze om voor Napoli te gaan. “Hij heeft al mijn verwachtingen uit laten komen. Bij mij thuis heeft niemand iets met paarden, dus ik heb de aankoop zelf gedaan, met een beetje hulp van degene die meekeek. Ik wilde gewoon een paard dat mij vertrouwen gaf en heel lief was. Dat waren mijn enige eisen, en daar voldoet hij zeker aan. Ondanks dat ik er niet met hele hoge verwachtingen in ging”.

De komende tijd hoopt Alebeek het L uit te rijden en de overstap naar het M te maken. “Een grote droom van mij is om het Z te halen, maar daar zit geen haast achter want we hebben nog alle tijd”, sluit ze enthousiast af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Paard&Picure