Van Der Vleuten Maikel, NED, Beauville Z, 373
Olympic Games Tokyo 2021
© Hippo Foto - Dirk Caremans
03/08/2021
Van Der Vleuten Maikel, NED, Beauville Z, 373 Olympic Games Tokyo 2021 © Hippo Foto - Dirk Caremans 03/08/2021 Dirk Caremans

#Tokio l Maikel van der Vleuten: “Het was geen makkelijk begin”

Algemeen

Als laatste Nederlandse combinatie mochten Maikel van der Vleuten en Beauville Z (v. Bustique) laten zien wat ze in zich hebben. Na een sterke ronde finishte de combinatie foutloos en kwalificeerden ze zich hiermee voor de individuele finale die morgen plaatsvindt.

Advertisement

Hard werken

“Het is voor zo’n relatief jong paard niet makkelijk om zo’n proef met veel spanning te moeten springen”, steekt Van der Vleuten van wal. “Hij is heel voorzichtig en deed enorm zijn best. Op de driesprong moest hij hard werken, dat was voor mij het moeilijkste gedeelte, geen simpel begin dus. Daarnaast zijn we nog niet helemaal in het ritme, dus dat maakte het ook niet heel makkelijk. Natuurlijk hebben we veel geoefend, maar zo’n dikke proef springen in het licht van de spotlights is niet zomaar iets, hopelijk wennen we daar de komende dagen iets meer aan.”

Goed gevoel

De springruiter geeft aan dat zowel hij als zijn ruin de smaak te pakken kregen vanaf de triplebar. “Beauville gaf me een heel safe gevoel. Het is een fantastische prestatie dat hij hier zo doorheen loopt. Het niveau is hoog, ondanks dat er veel foutloze combinaties waren, was het echt een serieuze Grand Prix. Ik denk dat er iets meer nullers waren dan de parcoursbouwer verwacht had, dus dat zal ook wel iets zeggen over wat we morgen kunnen verwachten. Het is voor mij nieuw om als combinatie met Beauville te strijden, maar ik heb er een goed gevoel bij. Ik probeer om morgen sterk te rijden, en omdat het tweede gedeelte vandaag goed aanvoelde, kijk ik uit naar het tweede parcours.”

Ritme

De foutloze ronde is nog maar het begin van de week. “Het is goed om al met zo’n ronde te beginnen”, benadrukt Van der Vleuten. “Je werkt hier lang naartoe en probeert je klaar te maken voor Aken, om daar een week te rijden. Dan ben je klaar om te vertrekken en dan moet je hier ook weer een week oefenen, dat is toch anders dan een normale week, waar je niet elke dag intensief traint. Het ritme is anders. Het is spannend want je moet constant zoeken naar iets wat werkt. Zo’n proef is dan wel de bevestiging dat je goed zit. Van hieruit kijken we verder naar morgen.”

Riskeren

De combinatie klokte af in een snelle tijd van 84.61 seconden. Vanwege de vele combinaties die 4 strafpunten reden, was het tot op het laatste moment spannend of ook zij nog een kans maakten op de finale van morgen. “Toen ik naar binnen reed, kwam er een snelle 4-fouter terug, dus ik wilde toch met ritme beginnen. Mocht ik een fout rijden, dan kon ik nog iets riskeren om bij de snelste 4-fouters te zitten. Halverwege hadden we nog steeds het foutloze gevoel, dus besloot ik uiteraard om ook in de laatste lijn nog voor de nul te gaan. Beauville Z is van nature erg snel, dat helpt wel in zo’n parcours”, sluit Van der Vleuten af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.