Greve Willem, NED, Zypria S, 370
Olympic Games Tokyo 2021
© Hippo Foto - Dirk Caremans
03/08/2021
Greve Willem, NED, Zypria S, 370 Olympic Games Tokyo 2021 © Hippo Foto - Dirk Caremans 03/08/2021 Dirk Caremans

#Tokio l Willem Greve: “Het was gewoon een schijtfout”

Algemeen

Willem Greve beet zojuist in Tokio het spits af voor de Nederlandse springruiters in de individuele kwalificatie. Hij stuurde Zypria S (v. Canturo) steady het parcours door, maar de combinatie raakte in de laatste lijn een balk, wat resulteerde in 4 strafpunten. Met een sterk deelnemersveld is de kans op de finale morgen klein geworden.

Advertisement

Geen excuus 

Gelijk na de proef vertelt Greve: “Je kan wel raden waarom ik niet heel blij keek. Ik verloor een ijzer op hindernis 5. Daarna reed ik die laatste lijn voor 98% in, terwijl ik 120% moest geven. Ik houd mijn hand in eigen boezem, want dat mag gewoon niet gebeuren. Een ijzer verliezen is geen excuus, de merrie was wel foutloos naar huis gesprongen, ook met maar drie ijzers. Ik was bezorgd dat ik de fout in zou gaan bij hindernis 6, want ze liep bij de muur iets meer naar de buitenkant. Het zijn details, maar die tellen op zo’n moment wel mee. Ik was bang en wilde absoluut geen tijdsfout rijden omdat me dat al vaker de kop gekost heeft. Normaal loopt deze merrie overal overheen en is niks een probleem, dus dit is gewoon klote”.

Niet veranderd

Het was voor de springruiter voor het eerst in acht jaar dat hij niet meereisde als reserve, maar daadwerkelijk in het team zit. “Wat er niet veranderd is, is dat je nog steeds over de palen heen moet en dat je gewoon supergoed moet rijden. Je mag gewoon geen fouten maken, daar wordt het niet heel veel anders van. Ik heb veel landenwedstrijden gereden dus aan ervaring ontbreekt het niet, dit was gewoon een schijtfout. Het is niet onmogelijk om vandaag 0 te springen. Als je morgen in de finale een fout maakt dan kan ik nog wel geloven dat het een zwaar parcours was, maar dit was een proef die foutloos te springen was”.

Finale

Greve geeft aan dat de paarden goed in vorm zijn, ondanks het klimaat in Japan. “Het niveau ligt hoog, maar het is een mooie, vriendelijke proef die niet lomp-hoog ligt. Er zitten mooie lijnen in, maar ik denk dat ze wel minder nullers hadden verwacht. De paarden zijn in bloedvorm en het niveau van de ruiters ligt hoog, dus morgen wordt een inmense finale denk ik. Het is voor de paarden niet wennen om zo’n zware proef te rijden. Van tevoren hebben we ons er heel druk om gemaakt, maar het is fantastisch. Overdag is het broeierig, maar ‘s avonds is het hier heerlijk weer en de paarden zijn in topvorm, dus er zijn geen problemen”.

Morgen wordt de finale van de individuele wedstrijd verreden. “Ik laat dit even bezinken en ik hoop dat de andere jongens het verschil maken, zodat we morgen alsnog met twee Nederlands kandidaten in de finale kunnen strijden. Het niveau morgen wordt van de allerhoogste plank, we gaan het zien”.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.