Lotte Meulendijks - MDH Fantastique
Subtop 2021
© DigiShots
Lotte Meulendijks - MDH Fantastique Subtop 2021 © DigiShots DigiShots

Lotte Meulendijks over bijna 68% in Grand Prix: “Nog lang niet aan onze max”

Algemeen

Lotte Meulendijks en MDH Fantastique (v.Armani) reden dit weekend hun tweede Grand Prix-proef op de Subtopwedstrijd in Velddriel. De combinatie keerde huiswaarts met een percentage van bijna 68% en een positief gevoel over de stijgende lijn die ze te pakken hebben. 

Advertisement

Alles tegelijk

“Ik ben hartstikke blij en trots op de resultaten van afgelopen weekend”, steekt de amazone enthousiast van wal. “Omdat het pas de tweede keer was, had ik het echt niet verwacht zo hoog te scoren. Het was nog best wel lastig om Fantastique zo’n proef door te sturen en ik had het ook best wel druk tijdens het rijden, omdat je natuurlijk niet alleen bezig bent met de proef rijden, maar ook met het paard, de aanleuning en afwerking. Alles komt opeens tegelijk op zo’n moment en dat is best wel veel. Ik was erg gefocust, maar ik moet zeggen dat ik ook echt heb genoten”.

Niet verwacht

Meulendijks was zo gefocust tijdens de proef, dat ze niet heel goed kon inschatten wat voor punten ze zou krijgen. “Ik was erg tevreden over mijn proef, maar een percentage van bijna 68% had ik echt niet verwacht”, geeft ze eerlijk toe. “Al is zo’n score rijden in de Grand Prix mega gaaf, daar had ik echt voor getekend van tevoren. Heel stoer!”

Aan de hulpen

De amazone vertelt dat ze thuis niet vaak de proeven oefent. “Ik pak de proefjes wel eens mee, maar ik zorg voornamelijk dat de oefeningen gewoon goed zijn. Uiteindelijk moet het toch op wedstrijd gebeuren en moet je paard goed aan de hulpen staan, dus ik denk niet dat ik daar honderd keer een proef voor moet oefenen. Dat maakt het voor mezelf af en toe iets moeilijker, omdat ik het iets drukker heb. Maar zolang ik zorg dat de paarden aan de hulpen zijn, kom ik de proef wel door”.

Positief

De combinatie kreeg positief jurycommentaar mee naar huis. “De jury vond het een heel imponerend paard, dat is het ook, want het is echt een heel groot paard. Zelf ben ik niet zo groot, dus dan is het extra belangrijk dat ik hem mooi voor elkaar rijd. Ik ben het meest tevreden over het algemeen beeld dat we dit weekend hebben laten zien. Fantastique was goed aan de hulpen en goed bij de les, we zijn fijn de proef doorgekomen”. Ondanks de hoge score, is er volgens Meulendijks altijd ruimte voor verbetering. “Er zaten een paar momentjes in dat ik bijvoorbeeld een pirouette iets te twijfelend in had gezet, dan is hij net niet zoals hij hoort te zijn, en dat zie je ook terug in de punten. Daarnaast hadden we in de piaffe een beetje ritmeverlies, dat zijn dingen waar we aan gaan werken. Het kan echt nog een heel stuk beter”.

Speciaal

“Fantastique is een heel mooi, groot en imponerend paard als hij de ring binnenkomt. Hij heeft een supervriendelijke uitstraling en een superlief karakter, het is een van de liefste paarden die ik ooit heb gehad. Hij is wel een beetje onzeker af en toe, voor een groot paard heeft hij een klein hartje, maar dat maakt hem juist speciaal en heel leuk”, vervolgt ze vrolijk. “Hij vertrouwt volledig op mij, al heeft hij dat echt moeten leren, je begint nu steeds meer terug te zien dat we samen zijn gegroeid. Dat maakt het wel extra speciaal. Hij heeft genoeg kwaliteit en drie goede gangen, er komt echt iets binnen als we de ring betreden, dat is altijd mooi meegenomen”.

Overstap

Meulendijks heeft hard naar de Grand Prix toegewerkt met Fantastique. “De Lichte Tour ging goed en best wel gemakkelijk. Eigenlijk wilde ik nog een jaar U25 met hem starten, maar ik merkte al snel dat de Grand Prix qua proef meer geschikt is voor hem, daarom heb ik de focus gelegd op deze overstap. Dat ik hem en Welt Hill zelf de oefeningen heb aangeleerd en deze overstap heb kunnen maken, maakt het echt extra speciaal en ben ik supertrots op. Niet veel mensen kunnen zeggen dat ze hun eerste twee Grand Prix-paarden zelf hebben opgeleid, dat vind ik hartikke gaaf. Natuurlijk kan het echt nog beter”, besluit ze bescheiden. “Maar dat de jury nu al zo positief is en het goed vindt, is wel echt heel leuk”.

Uitdaging

De amazone is ervan overtuigd dat er nog zeker meer zit in de bruine ruin. “We zitten nog lang niet aan de max. Voor nu gaan we kilometers maken op dit niveau zodat ik de proef meer in de vingers krijg en er nog makkelijker doorheen kom. Ik vind het belangrijk dat ik het leuk houd voor de paarden dus ik ga niet superveel op wedstrijd, daarnaast krijgen ze tussendoor genoeg vakantie en speelmomenten. Dat is niet alleen belangrijk voor de paarden maar ook voor mezelf, want ik moet dit proefje nog heel lang gaan rijden, dus ik wil ook niet dat het te snel te gemakkelijk gaat. Het is leuk als we een uitdaging hebben, dat probeer ik ook echt zo te houden”, sluit ze gedreven af.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: DigiShots