Patty Hartman met Douwe. Foto: ER FotografieMimiro. Foto: ER Fotografie
Patty Hartman met Douwe. Foto: ER FotografieMimiro. Foto: ER Fotografie

Patty Hartman: “Juist als het moeilijk wordt ga ik er nog meer voor”

Dressuur

Hoewel Patty Hartman veel paarden voor eigenaren uitbrengt in de sport, wordt Douwe (v. Tsjabring) hopelijk haar eerste Subtop-paard. Waar de meeste paarden verkocht worden als ze het Z halen, wilde ze de Friese hengst niet kwijt. “Ik wist dat ik er goed ziek van zou worden als hij weg zou gaan, hij is echt mijn vriend”, vertelt ze.

Advertisement

Goed plannen

Hartman geeft lessen, traint paarden voor eigenaren en rijdt wedstrijden met ze. Ook heeft de amazone twee eigen sportpaarden: de 12-jarige Friese hengst Douwe en de 4-jarige KWPN’er Mimiro. Naast al haar werkzaamheden in de paarden werkt ze 32 uur per week op kantoor. Hoe combineert ze dat allemaal? “Heel goed plannen”, lacht ze. “Vooral op woensdag- en vrijdagmiddag en in de avonduren heb ik tijd voor de paarden. Ik vind het rijden van paarden voor eigenaren zeker een aanvulling op het rijden van mijn eigen paarden. Het is erg prettig om te blijven leren en ontwikkelen. Daarom is het leuk om er andere paarden bij te blijven rijden zodat je niet afstompt op alleen je eigen paarden.”

Dagboek voor later

Haar leven met de paarden legt de amazone vast via haar Instagram-account en YouTube-kanaal. “Ik liep al een paar jaar met dat idee rond omdat vloggen me heel leuk leek. Ik had alle apparatuur al aangeschaft maar durfde het nooit. Toen kwam corona en had ik zoiets van: dit is mijn kans. Doordat de wedstrijden even stil lagen had ik meer tijd om me erin te verdiepen. Wat ik er leuk aan vind is dat ik anderen zo een kijkje achter de schermen kan geven. Zo zien ze wat het inhoudt om een leven met paarden te hebben. Ik beleef er veel plezier aan en zie het een beetje als een dagboek voor later. Nu al kijk ik soms dingen terug waarvan ik me dan weer besef hoe leuk het eigenlijk was.”

Ontzettende band

Over haar grote, zwarte vriend Douwe vertelt ze: “Ik ben hem nu aan het klaarmaken voor het ZZ-licht. Het doel is om de subtop met hem te halen. Douwe reed ik eerst voor zijn eigenaar. Toen hij 4 jaar oud was kwam hij bij mij. Ik zou hem tot het Z rijden en daarna zou hij verkocht worden, eigenlijk net als alle andere paarden die ik voor eigenaren rijdt. Maar met Douwe had ik zo’n ontzettende band. Op een gegeven moment was hij Z en was kwamen de kopers langzamerhand om de hoek kijken. Daar sliep ik wekenlang slecht van. Mijn man raadde me aan om toch met de eigenaar te gaan praten. Uiteindelijk stond die daar volledig voor open en was er niets aan de hand: ik kon Douwe zelf overkopen.”

Pittiger

De subtop zou voor de amazone een hele ervaring zijn. “Het lijkt me super leuk om het een keer te doen. Dat heb ik altijd al gehad. Als je dat wil is het natuurlijk niet handig dat je steeds je beste paard verkoopt. Douwe is echt mijn vriend. Ik kan leuk met hem in de wedstrijden rijden, maar ook zo met hem op buitenrit. Het is ontzettend fijn dat ik hem voor mijzelf heb kunnen houden. Ik merk dat het wel wat pittiger is om naar de subtop toe te rijden. We moeten er meer voor trainen, het is toch wel even andere koek maar ik geniet er enorm van. Juist als het moeilijk wordt ga ik er nog meer voor.”

Niet voorbereid

Haar tweede troef kocht Hartman op een paardenmarkt. “Ik was een keer met een vriendin naar een paardenmarkt in Zuidlaren. Absoluut niet met de intentie om een paard te kopen. Ik zag Mimiro daar als 2-jarige staan en het was liefde op het eerste gezicht. We waren naar de markt toe gegaan zonder trailer, dus ik was echt niet op de aankoop voorbereid. Het is altijd wel spannend om een jong paard te kopen, je weet nooit hoe ze gaan worden. Op zo’n markt kun je hem natuurlijk niet laten keuren, dan is het meer handjeklap. Ik vond het wel spannend omdat ik het ook niet met mijn man had overlegd, maar gelukkig kon hij er wel om lachen: hij had het stiekem al een beetje aan zien komen.”

Meer opleiden

De ruin is net 4 en de amazone is hem langzaamaan aan het opleiden. “Hij lijkt tot nu toe oprecht een heel goed paard. Je verwacht niet dat het zo goed uitpakt. Ik ben heel rustig met zijn training bezig. Hij is net 4 dus hij heeft nog de tijd. In de toekomst hoop ik een leuk wedstrijdpaard aan hem te hebben, al weet je natuurlijk nooit hoe het loopt.” Wat zijn de doelen voor de komende tijd? “Het lijkt me dus fantastisch om toch nog een keer de subtop te halen. Als alles goed gaat en Douwe gezond blijft hoop ik zoveel van hem te leren, dat ik in de toekomst meer paarden tot subtop-niveau kan opleiden”, besluit ze gedreven. 

Tekst: Femke Verbeek Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. 

Foto’s: ER Fotografie

Patty Hartman met Douwe. Foto: ER FotografieMimiro. Foto: ER Fotografie