Afbeelding
De Hoefslag

Jasmijn Noordzij: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”

Dressuur
Advertisement
Je hoort wel eens dat sommige ruiters spreekwoordelijk in het zadel geboren zijn, bij Jasmijn Noordzij was dit ook zeker het geval. Ze was pas drie jaar toen ze de oudere pony van haar moeder al feilloos rond wist te sturen en begon op haar zevende met B proefjes. Niet lang daarna kwam de C-pony Leonardo op haar pad, waar ze ook al vele prijzen mee binnen heeft gesleept. Ondertussen is ze 11 jaar en bezig met het beleren en opleiden van twee jonge pony's, waar ze al grote plannen mee heeft voor later. Al vanaf dat Jasmijn heel jong was, ging ze elke dag met moeder en dressuuramazone Helen Noordzij mee naar stal, de paardensport is er dan ook met de paplepel ingegoten. "Het paard wat ik toen had was western beleerd, dus reageerde heel goed op mijn stem. Toen Jasmijn drie jaar was had ze dat al door€, legt Helen uit. "Omdat dat paard wat ouder en heel braaf was, mocht Jasmijn hem regelmatig uitstappen na het rijden. Maar zij wist al vrij snel dat als je €˜draf' zei het paard ging draven, en vervolgens had ze ook de galopknop gevonden, waardoor ze vrolijk door de bak galoppeerden. Bang was ze niet€.

Camoesterhoven Leonardo

[caption id=”attachment_190735” align=”alignright” width=”300”] Jasmijn en Leonardo[/caption] Omdat Helen zag dat Jasmijn echt genoot van het paardenleven, zocht ze een pony waar de jonge amazone op kon leren rijden. Zo kwamen ze terecht bij shetlander Billy, waar ze alle beginselen van het rijden op geleerd heeft. Toen het rijden nog serieuzer begon te worden, gingen ze opzoek naar een wat grotere pony. "We zijn toen terechtgekomen bij de familie Westerink, die Camoesterhoven Leonardo te koop hadden staan. Samen met Romy Schaftenaar had hij al vele prijzen behaald en was het een perfecte leerpony. Hij stond toendertijd helemaal aan de andere kant van het land en na de eerste bezichtiging wilden we het even laten bezinken. Jasmijn was pas acht jaar, maar had tijdens een hapje eten in een hotel, met de receptioniste geregeld dat we daar konden overnachten. Zo graag wilde ze nog een keer bij Leo langs€, blikt Helen lachend terug.  Jasmijn vervolgt: "Toen ik Leo voor het eerst zag vond ik hem gelijk superknap. Ik voelde gelijk een klik en hij was heel braaf en lief, daarom hebben we hem uiteindelijk ook gekocht€.

Hard werken

De jonge amazone wilde graag de wedstrijden in met haar pony, maar daar heeft ze wel hard voor moeten werken. "Ik had natuurlijk met de shetlander wel wat wedstrijdjes gereden, maar mijn droom met Leo was om echt hoog te komen€, vervolgt ze vrolijk. "Het is een pony die heel moeilijk nageeflijk loopt. Uiteindelijk kwam het wel, maar ik heb er de eerste twee jaar wel moeite mee gehad. Ook al heeft hij heel hoog gelopen, hij geeft nooit wat cadeau, je moet er altijd hard voor werken€. Na lang trainen wist de combinatie hun allereerste wedstrijd gelijk te winnen. "Leo voelt zich helemaal thuis in de ring. Dan gooit hij zijn benen heel erg op, alsof hij al gewonnen heeft. Als ik aan het trainen ben moet ik heel veel doen, maar als we op wedstrijd gaan is het alsof alles vanzelf gaat. Hij laat me niet in de steek€. Het stel wilde op wedstijd vooral ervaring opdoen, maar kwam regelmatig thuis met verschillende prijzen. "We zijn twee keer Zeeuws kampioen geworden en nog een keer reservekampioen. In 2019 mocht ik met het zestal uitkomen op het NK, met mijn eigen proef en met de vereniging, waar ik met alle proeven in de top 6 ben gebleven€, vertelt ze trots. "Ik vind het heel stoer om wedstrijden te rijden en geniet er ook echt van. Soms is het wel spannend, maar ik doe het echt met plezier. Ondertussen rijden we alweer in het M2”.

Vertrouwen

[caption id=”attachment_190740” align=”alignright” width=”300”] Llorret B[/caption] Als maatje voor haar pony, mocht de jonge amazone een shetlander uitzoeken voor erbij. "In die tijd was Jasmijn helemaal verliefd geworden een pony van stal, Princess, die drachtig was van Le Matsjo. Helaas was deze merrie iets te groot en al op leeftijd, maar het veulen was wel perfect voor haar€, vertelt Helen. "Ik heb Llorett B geboren zien worden€, vervolgt Jasmijn enthousiast . "Vlak daarna vroeg mijn vader plotseling of ik mee naar stal wilde. En toen we even met het veulen aan het knuffelen waren zei hij plotseling dat ze van mij was. Toen had ik opeens een veulen€. Ze vervolgt: "Llorret is echt een pittig ding, maar als ze je eenmaal vertrouwt dan is het gewoon goed. natuurlijk is ze nog heel jong, maar voor haar leeftijd is ze heel erg braaf€. Haar moeder vult lachend aan: "Leo was gelijk haar maatje, bij Llorret duurde het even. Zeker in het begin, als Jasmijn dan boos op haar werd, werd Llorret weer boos op Jasmijn. Dat was echt heel grappig, maar nu vertrouwen ze elkaar blindelings, dat vind ik wel heel mooi om te zien€. Romy Schaftenaar zal de merrie uiteindelijk gaan beleren, omdat ze nog iets te pittig is voor Jasmijn. "Ze zit heel hoog in het bloed en wordt volgens de fokker ook echt wel een topper, dus we hopen dat het vertrouwen tussen Llorret en Jasmijn blijft. Romy zelf is echt een kei in het beleren van pony's op een eerlijke en zachte manier, dus zij zal haar volledig voor ons door gaan rijden en dan hopen we dat Jasmijn uiteindelijk door kan op Llorret€.

Blessure

[caption id=”attachment_190737” align=”alignright” width=”300”] Edison[/caption] "Een tijdje terug zei Jasmijn iets te voelen tijdens het rijden op Leo, en wilde hem niet meer belasten. We gaven hem rust en pakten hem na een week weer op, maar hij voelde nog steeds niet goed volgens Jasmijn. We zagen op het eerst gezicht niks, maar Jasmijn bleef volhouden dat er iets aan de hand was. Uiteindelijk hebben we de dierenarts gebeld, die inderdaad concludeerde dat Leo een blessure had aan zijn oppervlakkige buigpees.  Dat betekende dus rust en niks doen. Voor Jasmijn was het zo erg dat hij niks mocht. Haar wereld stortte in, maar wel gelukkig met de belovende woorden van de arts dat het goed zou komen. We hebben gekozen voor een lasertherapie wat de genezing deed versnellen”. In die periode mocht de jonge amazone rijden op de 1.72M-hoge Edison, het paard van haar ouders. "Ze reden zowel dressuur- als springlessen samen en schoolde Edison bijna om tot springpaard, wat als moeder niet goed voor je hart is€, lacht Helen. "Toch miste ze wat, daarom ging ze samen met haar instructrice Anais Tsakonis op internet kijken, om een jonge pony te zoeken. Net 11 en dan een D-pony zadelmak maken is niet zomaar iets, maar met begeleiding van haar instructrice durven we het wel aan”.

Leeg blad

[caption id=”attachment_190736” align=”alignright” width=”300”] Ice-Cream Bloemendael[/caption] Zo werd de advertentie van Ice-Cream Bloemendael (v. Beekzicht's Cas van De Goede Ree Now or Never) gevonden. De 3-jarige pony is gefokt door Kim Vugts en als veulen bij dhr Rockx, jury lid en fokker terechtgekomen. “Ze kwam uit de opfok en had nog geen ervaring onder het zadel. Tijdens het kijken was ze lief en rustig en omdat ze snel verkocht moest worden hebben we haar maar ingeladen. De eerste zes weken had de instructrice niet heel veel tijd, dus die zouden we gebruiken om Ice te laten wennen aan haar nieuwe huis. Maar Jasmijn zou Jasmijn niet zijn als ze haar eigen plan alweer had getrokken. Ze ging samen met Ice op stal een beetje spelen, oefenen met schriktraining, wandelen, hoofdstel in doen en zo vond ik haar hangend en knuffelend op Ice. Samen met haar vader heeft ze Ice opgezadeld en toen heeft ze er voor het eerst opgezeten”.

Verantwoordelijk

Jasmijn heeft het druk met alle paarden, maar zou niks anders willen. "Normaal gesproken kwam ik thuis van school, maakte ik huiswerk en dan ga ik door naar de paarden. Gelukkig heb ik heel veel paardenvrienden, zodat we onze hobby kunnen delen€, vertelt ze vrolijk. Als moeder ziet Helen dat haar dochter ook veel sociale vaardigheden opdoet door het paardrijden. "Ze is heel verantwoordelijk voor haar leeftijd. Ze plant veel in en denkt goed mee in bijvoorbeeld de tijd. Paarden zijn echt een passie voor haar en als ouder vinden wij het belangrijk dat ze gewoon lekker geniet van dat wat ze leuk vindt. Wij zien dat het gewoon goed zit bij de paarden. Daarnaast ben ik zelf vroeger ook een paardenmeisje geweest en heb ik daardoor gewoon een hele leuke jeugd gehad, dus ik denk dat ze hier ook heel veel van leert€. Jasmijn haar grootste droom is om uiteindelijk de sport in te kunnen met Llorret en Ice. "Én met mijn moeders paard€, vult ze lachend aan. "Mijn allergrootste droom is om later het Z te bereiken€. De jonge amazone heeft in de coronaperiode haar eigen Instagram aangemaakt, waar ze haar dagelijkse bezigheden met vier paarden deelt. "Het aantal volgers groeit heel hard en ze heeft contact met allerlei paarden meiden van haar leeftijd. Omdat ze nog maar 11 is lezen we wel mee, maar wat mij opvalt is de positiviteit  onderling. Ze geven elkaar complimenten en maken verhalen en challenges samen. Delen voorspoed, maar ook tegenslag. In tijden van corona vind ik dat heel mooi om te zien”. Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan) Foto’s: Pixfotografie/ Marjon Kocks
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding