Afbeelding

Jannelle Wackers: “Ik werk nog steeds volgens een plan”

Dressuur

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Advertisement
Ruim drie jaar geleden was Jannelle Wackers op zoek naar een paard. Toen zag ze op een filmpje de vijfjarige Guilty by Gucci (v. Belissimo M). Eenmaal de lange reis vanuit Limburg naar Friesland gemaakt zag ze het paard in zijn box en wilde ze eigenlijk al weer naar huis. Toch liep het anders. “Op het filmpje zag Gucci er uit als een heel leuk paard. Maar toen we in Friesland aankwamen en hem op stal zagen, viel het erg tegen. Het was een lange dunne slungel. Dit was helemaal niet mijn type paard. Eigenlijk wilde ik al naar huis, maar de eigenaresse haalde mij over om te blijven en hem te zien en voelen lopen.”

Niet warm van

“Zelfs toen hij voor gereden werd, werd ik er nog niet erg warm van. Totdat ik er op ging zitten. Hij gaf zo’n mega gevoel, dat verwacht je niet. Je voelde gewoon meteen de mogelijkheden. We hebben hem meteen gekocht, toen hij goed door de keuring kwam.”

Voor de grap

“Romy Bemelmans, bij wie ik vanaf het begin al les, zag er ook gelijk wat in. We zijn in de B begonnen en ik train één à twee keer in de week bij haar. Toen ik hem twee weken had, zijn we voor de grap een B-proefje gestart en daar haalde we meteen 220 punten. Ik heb met hem alle klassen doorlopen en we hebben bijna in alle klassen de kampioenschappen gereden en mochten dan ook door naar het NK in Ermelo, waar we zelfs ook een keer met de titel naar huis gingen.”

Meer dan 70%

“De coronatijd kwam voor hem eigenlijk wel goed uit, want daarin konden we even op adem komen en een pas op de plaats maken. Ondertussen heb ik lekker verder door getraind en les ik nu ook één keer per maand bij Lotje Schoots. Zij heeft natuurlijk meerder paarden naar de Grand Prix opgeleid en daar leer ik weer veel van.  Na de corona zijn we in het ZZ-Zwaar gestart en in drie wedstrijden heb ik al mijn punten voor de Lichte Tour binnen. De laatste wedstrijd scoorden we 71 en 72 procent.  Op de planning staat ook de meerdaagse wedstrijd in Tolbert. Ik wil pas over naar de Lichte Tour als de pirouettes beter zijn. Voor de series, uitgestrekte gangen en appuymenten scoort hij al negens.”

Eerste Z- en Subtoppaard

“Gucci is heel speciaal voor mij. Hij is mijn eerste Z-paard en nu dus ook Subtoppaard. Voorheen werkten we in de paarden en werden ze verkocht als ze zo’n beetje M liepen. Hij doet eigenlijk alles wat men niet verwachtte, maar ik heb altijd in hem geloofd. Daarnaast is hij heel sensibel en moet je hem kennen. Hij houdt van een vast ritueel. Als hij zelf een fout maakt, kan hij daar echt van in paniek raken. Je moet hem dan gerust stellen en in zijn waarde laten. Zeker niet boos worden. Mensen om mij heen zeggen dat hij ook aanleg heeft voor het zwaardere werk.”

Werk versus hobby

“Het rijden geeft mij veel ontspanning en het is zo leuk om samen ergens naar toe te werken. Je moet je paard goed aan kunnen voelen. Voorheen werkte ik in de paarden. Nu hoef ik er niet meer van te leven, want ik heb mijn eigen schoonheidssalon en nagelstudio. Paardrijden is nu echt hobby. Er zit dan misschien minder druk achter, toch werk ik wel altijd volgens een plan. Dat ben ik door mijn werk in de paarden van vroeger gewend en dat werkt goed. Het is wel zo dat ik er nu nog meer van geniet en de band sterker wordt als je een paard langer en intensiever rijdt. Daardoor kom je, denk ik, ook verder.” (CdB)

Foto: Privébezit