Isa van der Arend met Aventador
Isa van der Arend met Aventador

Subtop | Isa van der Arend en Aventador scoren bij de young riders: “Het is een echte professor’

Dressuur Subtop

Isa van der Arend won vrijdag met haar Aventador (v. Alabaster) in de gecombineerde ZZ-Zwaar rubriek met haar young riders-proef. De score kwam uit op 64,56%. Zondag in Houten werden ze derde met 64,04%. 

Advertisement

‘Het was voor mij wel even aanpoten’ 

Vier jaar geleden kwam Isa terecht bij Vincent van Gasselt. “We waren op zoek naar een paard en hij wist nog wel een professor. We zijn gaan kijken en ik had meteen een klik met Aventador. Het is een heel groot paard, hij meet over de 1,80m en in het begin was het voor mij wel even aanpoten. De overgang van pony naar een heel groot paard is dan best heftig. We zijn begonnen bij de junioren en maakten al snel de overstap naar de young riders. Ik had hem afgelopen halfjaar thuis gehouden van wedstrijden en twee weken geleden reden we in Werkendam en afgelopen weekend in Houten. Aventador wordt dit jaar 16 en en de scores bleven een beetje hangen. Ik heb met Vincent overlegd en we wilden thuis even een halfjaar door puzzelen.”

‘We waren goed op weg’

“We hebben thuis vooral aan de harmonie en de aanleuning gewerkt. Ik wilde hem meer van de hand af hebben en op eigen benen laten lopen. De tijd die we daar aan besteed hebben werpt nu zijn vruchten af. Twee weken geleden reden we 65% bijeen en nu was het ook bijna weer 65%. Er zaten nog wel fouten in de proeven, maar onder het protocol schreef de jury dat ze het een fijn beeld vonden. Ook het cijfer voor de algemene indruk was nu hoger, daar waren we heel blij mee. Je kunt nooit precies de proef rijden die je in je hoofd hebt, maar we waren goed op weg. Het drafgedeelte wat normaal het moeilijkste was ging nu heel makkelijk. Ik merkte in de galop dat zijn energie een beetje weg was omdat hij in de draf al zoveel had gegeven. Hij werd in de galop wat langer in het lijf en bleef minder mooi bovenin. Het was een goede proef waar we blij mee waren, maar we kunnen nog veel beter”, vertelt de amazone. 

‘Kijk naar hoe je paard zich gedraagt’

De combinatie heeft nu de Intermediaire II/U25 als volgende doel. “Driekwart jaar geleden zijn we een keer Intermediaire I gestart met 62% zodat we sneller door konden. Vincent heeft met Aventador al Grand Prix gereden en het is een echte professor. Alle knoppen zitten erop, maar ik moet ze ook begrijpen. We gaan iedere week lessen bij Vincent en per les passen we de training aan op hoe Avi zich die dag voelt. Ik train met Avi drie á vier keer per week en hij loopt een keer aan de longe, verder staat hij de hele dag buiten. Het is belangrijk om goed naar je paard te kijken hoe hij zich gedraagt. We zijn thuis verder aan het opbouwen voor de Zware Tour. Vanaf het begin hebben we de piaffe, passage en de series al meegenomen. Vincent en ik kijken niet allebei niet echt naar de prestatie, maar als het paard goed in zijn vel zit dan zou het wel heel leuk zijn om Zware Tour te rijden.”

Jonge paarden opleiden 

“Jonge paarden opleiden vind ik eigenlijk het allerleukst. Ik heb een jaar bij Vincent gewerkt en in zijn stal meegekeken. Voor Avi had ik een pony en die heb ik zelf opgeleid vanaf zijn derde. Met jonge paarden heb je dat ook en merk je dat je steeds meer naar elkaar toe groeit. Avi is mijn eerste paard en ik heb ook nog een zesjarige Painted Black-nakomeling die ik aan het klaarmaken ben voor het Z2. Daarnaast hebben we ook nog een vierjarige Kjento-nakomeling en zo is er veel variatie. Ik zit nog op school en volg de opleiding commerciële economie op de Johan Cruyff Academie. Volgend jaar moet ik stage lopen en ik wil wel verder kijken buiten de paardensport. Het is goed te combineren met de paarden en ik kijk uit naar de toekomst!” 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Isa van der Arend