Hennie Roffel met Remy Martin
Hennie Roffel met Remy Martin

Subtop | Hennie Roffel bovenaan in de Lichte Tour met haar Friese paarden: “De scores voor het NK al binnen”

Dressuur Subtop

Op de subtopwedstrijd in Den Dungen was Hennie Roffel zeer succesvol met haar Friese paarden. Ze won de Prix St. Georges met Remy Martin (v. Alwin 469) met 71,03%. Gentleman Jack TKJ (v. Hessel 480) sloot aan op de tweede plaats met 68,16%. 

Advertisement

‘Het was de rit meer dan waard’

Hennie had zich opgegeven voor de kader- en uitzendingswedstrijd in IJsselmuiden, maar daar werd de Lichte Tour niet meer ingedeeld. “Ik wilde dit weekend graag nog starten om ze daarna even thuis te houden. In april heb ik ze voor twee internationale wedstrijden opgegeven en het wordt te druk om daarvoor nog weg te gaan. Toen zag ik Den Dungen staan en daar konden we nog bij. Het was voor ons ruim twee uur rijden, maar achteraf was het meer dan waard. Ze hebben beide heel fijn gelopen en ik was heel tevreden. De vorige wedstrijd in Sonnega liep Remy ook 71% bijeen en nu weer. Het gaat steeds beter en alles klopt in de proef, het komt nu meer aan elkaar. Hij blijft meer gedragen en ik kan het mooier afwerken. We scoren op die punten nu vaker een 7,5 of een 8 en dat tikt wel lekker aan bij dubbeltellende onderdelen”, vertelt de amazone. 

‘Een andere aanpak bij de meeste Friezen’

“De laatste tijd zijn we vaak weggeweest en dat werkt niet altijd in je voordeel. Ze kennen de proef dan ook, maar ik weet precies hoeveel hij nodig heeft om in de ring te pieken. Thuis hebben we gewerkt aan de basis om het nog simpeler en makkelijker aan elkaar te houden. In het basiswerk lag de focus nog meer op de controle en de verbinding van achteren naar voren. Ik vind dat met een KWPN’er net een slag makkelijker dan met een Fries. KWPN’ers kunnen met veel beweging en welving in de rug moeilijker zijn met doorzitten en een fries is dan ook nog rond geribt wat het nog lastiger maakt. De eerste paar keren dat ik op Remy zat dacht ik wow, mijn buikspieren. Dat is nu wel goed en op het moment dat hij heel fijn loopt swingt hij ook echt. Het is een andere aanpak bij de meeste Friezen dan bij een KWPN’er. De controle over je tempo, rechtgerichtheid en nageeflijkheid is heel belangrijk in mijn beleving”, vertelt Hennie. 


Hennie Roffel met Gentleman TKJ 

‘Gentleman is een powerhouse’

De Friezen verschillen veel met elkaar qua beweging. “Remy heeft veel souplesse en schwung. Het beeld is heel sympathiek en harmonieus met hem. Gentleman is een powerhouse, er komt echt wat binnen. Hij heeft heel veel kracht en in de pirouettes komt hij zo hoog met zijn voorbenen dat hij als het ware opstijgt. Dat is ook wel zijn valkuil, we moeten nog wat winnen aan kracht in de verzameling in galop. Ik heb geen voorkeur, maar met Remy ben ik nu meer een setje en ik weet precies hoe hij die dag is. Met Gentleman heb ik in het begin weleens af moeten groeten door de spanning. Dat heb ik nu helemaal niet meer en in Den Dungen trok hij zich ook niks aan van de best wel kijkerige baan. Het vertrouwen tussen ons begint te komen en we kunnen het steeds meer finetunen.”

Internationaal 

De amazone heeft haar benodigde scores voor deelname aan het NK behaald met Remy Martin. “Ik zag de eisen voor het NK en dacht ojee, we gaan het proberen en dan zien we wel. Ik heb weleens een keer 71% gereden, maar meestal zaten we rond de 68/69%. Dat we nu onze scores al binnen hebben is super gaaf en ik ben er super blij mee. Ik wil wel proberen om met Gentleman ook de scores te halen. We zaten eerst rond de 65% en nu hadden wel al ruim 68%, er zit een stijgende lijn in. Ik vind het met twee Friezen echt super leuk om bovenaan te staan. De juryleden hadden genoten en vonden het ook heel mooi, dat bevestigt mijn gevoel dat het ook echt goed is. Ik ben met Remy geaccepteerd voor de internationale wedstrijd in Tolbert en ik hoop dat Gentleman ook mee mag. Ik wil heel graag in Hagen starten eind april en ik hoop dit internationale seizoen weer mee te doen. Hagen is een enorm gave wedstrijd en ik vind het heel leerzaam om bij de Duitse ruiters mee te kijken. We nemen nu even gas terug om er in april weer voor te gaan”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Hennie Roffel 

Afbeelding