Elles van Asseldonk met Electro
Elles van Asseldonk met Electro DA fotografie

Subtop | Elles van Asseldonk succesvol in de Lichte Tour: “Ik heb het plezier weer terug”

Dressuur Subtop

Elles van Asseldonk won de tweede prijs in de Lichte Tour op de subtopwedstrijd in Udenhout. Ze reed haar Electro (v. Rousseau) naar 66,99%.

Advertisement

Moeilijke periode 

In 2020 besloot Elles dat ze er aan toe was op haar eigen stal op te richten. “Sinds een jaar ben ik echt voor mezelf volledig bezig. Ik heb eigen paarden staan en enkele paarden van diverse klanten staan die op wedstrijd uitgebracht mogen worden en daarna worden ze verkocht. Electro is mijn eigen paard en we zijn samen in het Z2 begonnen. We hebben samen al heel veel wedstrijden gereden en drie weken geleden maakte we ons Lichte Tour-debuut. Daarvoor was ik al 2,5 jaar niet gestart met hem door een moeilijke periode. Ik was zelf heel onzeker geworden en het plezier in wedstrijd rijden een beetje kwijt. Gelukkig gaat het nu een stuk beter en ben ik weer begonnen met wedstrijd rijden. Ik durf nu wel te zeggen dat we weer terug zijn.”

Comeback

“We hebben verschillende keren young riders gestart, maar dit was pas onze tweede officiële Prix St. Georges-proef. We wonnen ons debuut met 70% en dat was een hele leuke comeback. Het is voor Electro juist wel belangrijk om met regelmaat mee te gaan, zeker omdat we zo lang niet zijn weggeweest. Ik wil graag eens in de paar weken starten zodat hij ritme krijgt en ik kan uitvogelen wat het beste voor hem werkt”, vertelt de amazone. “Thuis zijn we bezig met de oefeningen voor de Zware Tour. Het zit er allemaal wel in en ik denk wel dat hij later Zware Tour gaat lopen. Hij kan best gespannen zijn op wedstrijd en dat uit hij in heet worden en zich iets vast zetten. Het is heel belangrijk dat ik die spanning op het juiste moment af kan vloeien. Het is toch wel een beetje een kunst om met die spanning om te gaan en hem los door het lijf te houden, zodat de aanleuning ook mooi blijft. Als ik dat voor elkaar heb dan kan hij alles en we komen daar beetje bij beetje steeds makkelijker doorheen.”

‘Ik kon me meer vinden in de lagere punten’

Ze vervolgt “De juryleden vonden ons een leuke combinatie en ik sprak ze na de prijsuitreiking. We hadden wel iets puntenverschil en ik kon me zelf meer vinden in de punten van lage jury. Mijn trainer Marcel Sterrenburg en mijn moeder konden zich meer vinden in de punten van de hoge jury. Daar moesten we gezamenlijk wel om lachen en het is maar goed dat er twee juryleden zitten. De jury vond het heel eerlijk van mij en zeiden dat ik met een goede rijkunst de proef door kwam om de spanning vriendelijk te laten afvloeien. We scoren hoog op de uitgestrekte gangen en voor de uitgestrekte stap die dubbel telt krijgen we meestal een 8. De series en pirouettes loopt hij ook heel makkelijk door. Het heeft lang geduurd voordat hij de series hem makkelijk afgingen, daar had hij wel moeite mee. Hij kan alle oefeningen, maar de ontspanning blijft ons belangrijkste punt. Het is een heel grappig en jaloers paard. Als ik met een ander paard bijvoorbeeld naar de les of wedstrijd ben geweest, hoef ik hem daarna echt niet te aaien. Hij is dan heel jaloers op het andere paard.”

Ontspannen rijden

Sinds enkele maanden traint Elles bij Marcel Sterrenburg van de Beukenvallei. “Dat is een hele goede keus geweest. Ik ben ontzettend blij met de hulp van Marcel en dat past heel goed samen. We zitten heel erg op één lijn hoe we het voor ons zien. Ik heb geen doel voor een bepaalde wedstrijd of een score die ik wil rijden. Mijn doel is om ontspannen te kunnen losrijden en de proef door te komen. Dan weet ik dat hij leuke scores kan lopen en zie ik een leuke toekomst tegemoet”, sluit ze af. 

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: DA fotografie