Nina Jansen met BJ's Etoi
Nina Jansen met BJ's Etoi

Subtop | Nina Jansen tweede in de Intermediaire I: “Onze band is voor mij belangrijker dan presteren”

Dressuur Subtop

Nina Jansen werd op de subtopwedstrijd in Nederweert tweede in de gecombineerde Lichte Tour-rubriek. Ze verdiende met haar Intermediaire I-proef met BJ’s Etoi (v. United) 66,62%. 

Advertisement

‘Beste gevoel tot nu toe’

Nina en haar bruine ruin BJ’s Etoi komen nu een jaar uit in de Intermediaire I. “Ik denk dat we nu een paar wedstrijden hebben gereden waar we wat dingen hebben kunnen uitproberen. Dat kon lukken of mislukken, maar in Nederweert kwam het allemaal samen. Ik kon er de gehele proef meer aan rijden en ik had de controle van begin tot eind. Etoi vindt het ook wel fijn om het over te nemen, maar nu kon ik dat goed controleren. We reden een van onze hoogste scores tot nu toe en ik had het beste gevoel over deze proef.”

‘Etoi blinkt uit in het galopgedeelte’

Zes jaar geleden kocht Nina haar Etoi. “We zijn samen in het Z2 begonnen en zo doorgestroomd naar het ZZ-Licht, junioren, young riders en de Lichte Tour. We hadden de afgelopen week hard geoefend op de series en daar kregen we nu 7,5’en voor. Etoi blinkt uit in het galopgedeelte en draait hele mooie pirouettes. Het beeld was fijn in de proef en de aanleuning was correct. De jury vond dat hij veel zelfhouding heeft en dat we samen een knappe combinatie zijn, dat is natuurlijk altijd leuk om te horen!”

‘Ik kom pas net kijken’

Ze vervolgt “Het algehele leerproces naar dit niveau vind ik super leuk. Met losrijden op de subtopwedstrijden denk ik vaak, ik kom net pas kijken. Je moet jezelf niet altijd willen vergelijken met de professionals. Ik heb me er nog nooit helemaal thuis in gevoeld, maar al wel heel veel geleerd. Het is voor ons beide nieuw en een hele leuke uitdaging. Etoi echt mijn beste vriend is geworden in zes jaar tijd en die band is voor ons belangrijker dan presteren. Over twee weken begin ik met stage lopen en naast mijn studie neemt het heel veel tijd in beslag. Ik train hem nu met in mijn achterhoofd dat hij misschien verkocht wordt. Het was misschien wel onze laatste wedstrijd in Nederweert en daarom was ik denk ik ook zo gefocust. Naast zijn studie is het misschien een beetje teveel. We zijn hard aan het oefenen voor de Intermediaire II, maar verkoop sluiten we niet uit”, vertelt de amazone. 

Niels Bax

“We trainen bij Niels Bax en hij heeft ons ook fijn geholpen met losrijden. Het verschilt per training wat we doen, maar meestal ligt de focus op het basiswerk. De proef rijden we niet zo vaak, als de basis goed is dan gaan de oefeningen ook goed. Niels is denk ik net zo verliefd op Etoi als ik ben. Niels daagt je uit op verschillende manieren en leert je echt paardrijden. Thuis hebben we nog twee jonge opvolgers staan en Etoi staat bij Niels op stal. Die jonge paarden nemen ook genoeg tijd in beslag. Mocht het er nog in zitten met school en de verkoop dan zou ik graag binnen een jaar U25 willen rijden met Etoi”, sluit ze af. 

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Nina Jansen