Chayenne de Jong met Kabibi TC
Chayenne de Jong met Kabibi TC Fei fotografie

Subtop | Chayenne de Jong tweede tijdens Intermediaire I-debuut: “Niet verwacht dat het nu al zou lukken met Kabibi TC”

Dressuur Subtop

Chayenne de Jong debuteerde met de door haar zelf opgeleide Kabibi TC (v. Feel Good) in de Intermediaire I. De combinatie won de tweede prijs met 60,37% en het startbewijs voor de Zware Tour. 

‘Ojee, dit is wel echt een stap hoger’

“Het is sinds een halfjaar heel snel gegaan”, steekt Chayenne van wal. “Vorige maand reden we 65% in de Prix St. Georges in Werkendam. We zijn ook al bij de young riders gestart en dat is dezelfde proef als de Prix St. Georges. Mijn trainster Lynne Maas zei dat we klaar waren voor de Intermediaire I. Een nieuwe proef zou fijn zijn voor mijn paard zodat ze niet meer vooruit kon denken. Toen ik zelf de proef door las dacht ik wel even, ojee dit is wel echt een stap hoger. We hebben een jaar lang op Prix St. Georges-niveau gereden en dit was wel even wat lastiger. Twee weken voor de wedstrijd hebben we het besluit genomen om te gaan starten.”

Teleurstelling

Ze vervolgt “Ik was super trots op hoe we de proef doorkwamen. Ik kwam de ring uit met het gevoel dat we zeker 65% hadden gereden, ook omdat ze een stuk beter liep dan in Werkendam. Ook de toeschouwers die mij vorige maand ook hadden zien rijden waren daarvan overtuigd. De score viel voor ons dan ook tegen en het was voor mij wel een teleurstelling. Ik neem het commentaar van de juryleden mee als leerpunt en we oefenen verder. Ik hoop dat het de volgende keer wel iets meer naar waarde wordt gepunt. We moeten zo perfect mogelijk gaan rijden zodat elke jury ons gaat punten naar ons gevoel.”

Laatste young riders-jaar

“Ik was blij dat we foutloos de proef uit kwamen en dat ik de proef goed onthouden had. Kabibi TC blinkt vooral uit in de pirouettes, series en uitgestrekte gangen. We hadden er hard op geoefend dat ze in de draf goed in de verzameling bleef. De galopoefeningen van de Zware Tour doet ze enorm makkelijk. We zijn richting de piaffe en passage aan het oefenen, maar we doen het rustig aan. Ik wil eerst dat alles goed bevestigd is, want er komen nog heel veel andere oefeningen bij kijken. Dit is ons laatste young riders-jaar en de komende tijd staat vooral de Intermediaire I op de planning. Ik zou haar heel graag voor het eerst internationaal starten in Tolbert. Pas na de zomer wil ik de overstap gaan maken naar de Zware Tour. We hadden niet verwacht dat het ons nu al zou lukken om het startbewijs te bemachtigen”, vertelt ze trots. 

‘Ik wil zo goed mogelijk voor Kabibi zorgen’

Kabibi TC is gefokt door Tim Coomans en als jong paard aangekocht door Chayenne. “Kabibi is inmiddels zo ervaren dat ze een heel bevestigd gevoel geeft. Ze kijkt in de ring nergens naar en alle grote dingen heeft ze wel gezien. Als ik haar de ring in rij dan geeft ze een heel scherp gevoel, ze staat direct aan. In de training zijn we weleens aan het knutselen, maar in de proef is het altijd raak. Ik ben super blij met deze merrie en ik hoop zo lang mogelijk van haar te genieten. Heel stiekem hoop ik om in augustus op Indoor Tolbert in de U25 mee te rijden. Lynne en ik denken dat we dat doel kunnen halen en daar werken we rustig naar toe. Ik wil zo goed mogelijk voor Kabibi zorgen, ze staat lekker buiten en ook kleine kinderen kunnen op haar rijden. Ze is wel een wedstrijdpaard, maar daarnaast ook een gewoon paard en dat staat bij ons voorop”, besluit de studente. 

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Fei fotografie