Marijke van Schaik met Iwardo A F
Marijke van Schaik met Iwardo A F Foto4U

Subtop | Marijke van Schaik en Iwardo winnen Prix St. Georges: “Hij is in korte tijd heel erg vooruit gegaan”

Dressuur Subtop

Marijke van Schaik werd exaquo eerste in de Lichte Tour op de subtopwedstrijd in Lathum. Ze reed haar Iwardo A F (v. Dorado) naar 65,96% in de Prix St. Georges.

Advertisement

‘Als een sneltrein vliegt door de oefeningen heen’ 

Sinds vorig jaar maart staat de talentvolle ruin Iwardo op stal bij Marijke van Schaik. Na twee maanden trainen wonnen ze hun ZZ-Zwaar debuut met 70%. “Hij gaat als een sneltrein door de oefeningen heen. De overstap van het ZZ-Zwaar naar de Lichte Tour ging vrij makkelijk. We zijn nog best wel nieuw in deze klasse, ik denk dat we nog geen tien keer gestart zijn. De afgelopen paar wedstrijden was hij best wel scherp op wedstrijd en nu was het voor het eerst dat ik relaxed rond kon rijden. Daar was ik super blij mee en de eerste plaats was mooi meegenomen. Hij liep een fijne proef met een constante en stabiele draftour. De series springt hij vlekkeloos en daar krijgt hij altijd wel achten voor. Op de wedstrijd waren de pirouettes veel beter terwijl dat in het ZZ-Zwaar zijn minste onderdeel was. Ik ben blij met de stappen die we daarin hebben kunnen maken en hij pakte dat voor het eerst heel goed op”, vertelt de amazone. 

 Verhuisd naar Nuland 

Marijke is op 1 december verhuisd met haar bedrijf naar de Nuland en staat op hetzelfde terrein als Laurens van Lieren. “Ik huur een eigen gedeelte met stallen en het aantal is flexibel. Meestal heb ik vijftien stallen vol met eigen paarden en trainingspaarden. Op dit moment heb ik zes eigen paarden. Twee paarden worden dit jaar vier en wil ik graag meenemen naar de voorselecties van de Pavo Cup. Ook heb ik een zesjarige en die kan nu iets meer werk oppakken. Ik vind het belangrijk om eigen paarden te hebben voor de toekomst. Als ik ze aankoop zijn ze meestal drie en dan zie ik wel of het iets voor mij is. De meeste paarden komen en gaan, dat gaat vaak best wel snel.”

Internationaal

 “Ik train al een tijdje bij Laurens van Lieren en nu ik bij hem op stal sta trainen we veel intensiever. Het basiswerk zit er best goed op, maar Iwardo mist nog wat kracht in het algemeen. Hij is in korte tijd al heel erg vooruit gegaan. Hij beheerst alle oefeningen, maar de routine op wedstrijd is voor hem heel belangrijk. Het is een heel scherp paard, maar hoe meer ik hem mee neem hoe beter het wordt. De grootste uitdaging is dat ik hem relaxed heb in de ring. Ik wil dit jaar graag internationaal Lichte Tour starten zodat we daar beide wat meer ervaring in krijgen. De scores zijn soms nog een beetje wisselend, maar mijn doel is dat ze constant richting de 70% gaan.”

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Foto4U