Margot Kostelijk met Fiorucci DS
Margot Kostelijk met Fiorucci DS TD fotografie

Subtop | Margot Kostelijk stuurt Fiorucci DS naar de overwinning op Grand Prix-debuut: “Ik denk dat dit een heel mooi begin is”

Dressuur Subtop

Margot Kostelijk reed voor het eerst Grand Prix op de subtopwedstrijd in Oudkarspel met de veertienjarige Fiorucci DS (v. Voice). Na een foutloze proef won de combinatie de rubriek met 65%. “Na drie keer Intermediaire II te hebben gereden dacht ik, nu is hij wel klaar voor de Grand Prix”, vertelt de amazone. 

Voorbereiding 

“Ik had heel fijn gereden en kwam tevreden de proef uit”, steekt de amazone van wal. “We hebben geen grote fouten gemaakt en Fio had er echt zin in. Er zijn altijd wel kleine dingetjes die beter kunnen, maar voor de eerste keer ging het hartstikke goed. Fio heeft heel veel aanleg voor de zwaardere oefeningen, dat pakt hij heel makkelijk op. Het belangrijkste voor hem is de warming-up, daar heeft hij iets meer tijd voor nodig. Op een gegeven moment zijn we thuis steeds meer de oefeningen van de Grand Prix mee gaan nemen. We zijn de lijnen uit de proef gaan oefenen om hem voor te bereiden op zijn debuut. De piaffe moet meer op de plek dan in de Intermediaire II en ook hebben we de passage en pirouettes meer gefinetuned. Dat zijn we steeds meer mee gaan nemen en dan moet je op een gegeven moment de stap maken om te gaan starten.”

Veel vertrouwen in de ring

Ze vervolgt “Ik vind het altijd wel spannend om in een nieuwe klasse te starten. Fio geeft mij veel vertrouwen als ik de ring binnen rijd. Hij is heel nuchter en kijkt niet naar de omgeving. Als we de ring binnen rijden heeft hij de oortjes erop en ik had super fijn gereden. Het binnenkomen begon al goed en voor de series kregen we ook goede punten. Hij springt grote wissels en kaarsrechte series. Voor de piaffe kregen we zevens en ook de passage kwamen we goed door. Hij kan ook heel goed stappen en daar kregen we zevens voor die dubbel tellen. Fio blijft heel gelaten in de stap en kan zich goed ontspannen.”

Internationaal 

“Ik rijd Fio al een tijdje voor zijn fokker en eigenaresse Rieteke Bakker. Ik ben hem gaan rijden toen hij op Z-niveau liep en toen ik zwanger raakte is hij een tijdje door Denise Zeinstra gereden. Denise heeft hem op Intermediaire II-niveau uitgebracht en trainde met hem bij Anouk Hansen. Na mijn zwangerschap kreeg ik hem weer terug om te rijden. Ik vond het toen wel heel jammer, maar het was niet anders. Rieteke geniet enorm van de wedstrijden en voorlopig mag ik hem blijven rijden. De eerste keer in een nieuwe klasse is even aftasten, maar ik denk dat dit een heel mooi begin is. Er zit zeker nog meer in en de scores moeten nog omhoog. Ik zou zelf heel graag een keer internationaal met hem willen starten als we er klaar voor zijn.”

Met twee paarden de overstap maken naar de subtop

Margot heeft de stallen gevuld op haar dressuurstal in Rijshout. “Met twee paarden van mezelf ga ik binnenkort de overstap maken naar de subtop. Ze doen het heel goed in het Z2 en ZZ-Licht en ik wil ze graag ZZ-Zwaar starten. Mijn eigen twee Grand Prix-paarden zijn nu dragend en die ben ik aan het afbouwen. Ook hebben we nog een paar hele leuke driejarige paarden staan en nog een vijfjarige. Ik heb genoeg om op te leiden”, lacht ze. “Ik vind alles leuk, van jonge paarden rijden tot puzzelen in de Grand Prix. Met mijn eigen paarden les ik bij Patrick van der Meer, maar met Fio is dat er nog niet van gekomen. Ik zou het wel heel leuk vinden om hem mee te nemen naar Patrick om te kijken wat hij er van vindt”, sluit ze af. 

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: TD fotografie