Nina van Mook met Macenta M
Nina van Mook met Macenta M

Subtop | Nina van Mook stuurt Macenta M naar twee overwinningen in het ZZ-Zwaar: “Ik hoop dat zij de opvolger gaat worden van Illusionist M”

Dressuur Subtop

Op de subtopwedstrijd in Werkendam gooide Nina van Mook hoge ogen met de zevenjarige keurmerrie Macenta M (v. Geniaal). De combinatie won beide proeven in het ZZ-Zwaar met scores van 67,43% en 66,14%. 

Advertisement

NK ZZ-Zwaar

De merrie komt uit de eigen fok van familie van Mook. “Ik heb haar moeder ook gereden en het zijn beide hele andere type paarden. Ze zijn beide heel meewerkend, maar als je ze naast elkaar zet zou je niet zeggen dat ze moeder en dochter zijn. Macenta is er altijd voor mij en is een heel fijn paard om mee te werken. Ze is rustig, maar zodra je gaat rijden wordt ze bewerkbaar heet. Als jong paard kwam ze al heel volwassen over en toen wist ik, deze wil ik hebben. Ze heeft eerst de IBOP gelopen en zijn twee keer vierde geworden op het NK in het L2 en in het M. Ik heb haar rustig verder opgeleid en nu zou ik heel graag met haar naar het NK ZZ-Zwaar willen”, vertelt Nina. 

Opvolger 

De combinatie reed voor de derde keer een wedstrijd in de klasse ZZ-Zwaar. “Ondanks dat ze pas zeven jaar oud is, loopt ze al wel heel constant. We hadden nog een paar kleine foutjes in de proef wat mooier kan, maar voor nu vind ik het al wel heel goed. We zijn immers pas net in de subtop bezig. Ik hoop dat zij voor mij de opvolger gaat worden van Illusionist M die ik vorig jaar verkocht heb. Macenta kan heel makkelijk schakelen en verzamelen. Ze springt hele mooie wissels en ik kan met haar al hele constante foutloze proeven rijden. Ook al vindt ze iets moeilijk, ze leert heel snel en onthoudt het dan ook. Over de eerste proef had ik een heel fijn gevoel en in de tweede proef voelde ik dat ze iets vermoeid was, maar ik was zeker heel erg tevreden. De juryleden schrijven vaak op dat ze het heel fijn vinden om naar te kijken en zeker in deze tijd vind ik het heel belangrijk dat er vriendelijk wordt gereden. Ze heeft drie hele goede gangen en kan daarin makkelijk naar voren en terug. In de galop pakt ze veel bodem en kan ze hele mooie pirouettes draaien.”

‘Ik vind het bewerkbare karakter heel belangrijk’

“Zondag starten we in Liempde want het is wel mijn doel om met haar op het NK te rijden. Ik denk wel dat ze een opvolger kan zijn voor de Grand Prix. Spelenderwijs nemen we wat verzameling mee en ze bied het ook vanuit haar zelf aan. Samen met onze trainster Thamar Gotthjalpsen leren we haar de beginselen van de piaffe en passage. Ik ben wel aan het zoeken voor een opvolger voor Macenta, maar ik ben heel kieskeurig. We hebben veel jonge paarden staan en dit jaar worden er hopelijk veertien veulens geboren. Ik heb een hele leuke driejarige Livius x Everdale ruin staan en wie weet houd ik die wel aan. Omdat we zo veel veulens hebben kunnen we ze ook met elkaar vergelijken. Als ze gekeurd en zadelmak zijn dan kijken we weer welke paarden opvallen. Ik vind het bewerkbare karakter heel belangrijk, ik heb er liever eentje die extra zijn best doet en minder kan lopen dan andersom”, vertelt de amazone. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Nina van Mook