Stans Plaatsman met Hastrona Carré
Stans Plaatsman met Hastrona Carré Anouk Langendijk

Subtop | Stans Plaatsman wint het oranje en rode lint in het ZZ-Zwaar: “Als Hastrona je kent gaat ze voor je door het vuur

Dressuur Subtop

Stans Plaatsman won de eerste en tweede prijs in de ZZ-Zwaar rubriek op de subtopwedstrijd in Starnmeer. Ze reed Hastrona Carré (v. Charmeur) naar 60,29% en 60,14%.

Advertisement

‘Haar vertrouwen in mij groeide’

De amazone kocht haar Charmeur-merrie als jaarling aan om haar vervolgens op haar vierde zadelmak te maken. “Daarna werd ze drachtig en na haar veulen is ze best wel lastig geweest. Sinds haar achtste is ze pas echt aan het werk gegaan. Ze kon heel erg staken en we hebben heel lang medisch gezocht wat er aan de hand was. Hastrona is een vrij onzekere, maar toch dominante merrie. Als ze er dan niet voldoende aan gaat rijden dan is het met haar wel moeilijk. Ik moest haar meer naar voren rijden en toen we ook gingen springen leerden we elkaar beter kennen. Haar vertrouwen in mij groeide met het rijden en vanuit daar zijn we doorgestroomd naar een hoger niveau.”

Zesde ZZ-Zwaar wedstrijd 

“Als ze je kent gaat ze voor je door het vuur en toen ze door had dat ik een stuk zekerder was met rijden kon ze mij ook veel meer vertrouwen. Als je als ruiter heel onzeker overkomt dan kan je je paard ook onzeker maken. Nadat ik haar had opgepakt na haar veulen zijn we samen in het L2 begonnen. Ook op wedstrijd kon ze wat terughoudend zijn, maar nadat we meer wedstrijden hadden gereden werd dat steeds beter. Voor mij was het hoogste niveau wat ik gereden had Z2 met mijn vorige wedstrijdpaard. In juli heb ik met Hastrona ons ZZ-Zwaar debuut gemaakt en dit was onze zesde wedstrijd op dat niveau. Ik vind het hele leuke en interessante proeven waarbij je heel technisch moet rijden. Er zit op dit moment in elke proef nog wel een foutje en ik vind het lastig om foutloos deze proeven te rijden”, vertelt de amazone. 

Kwaliteit in de zijgangen 

Stans kijkt tevreden terug op haar wedstrijd in Starnmeer. “Het was een hele gezellige wedstrijd, maar het liep uiteindelijk heel erg in. Het was zonde dat er zoveel uitvallers waren. We kregen grote fouten in de pirouettes en daar ligt nu ook onze aandacht. Ik kon haar fijn op lengte houden in de hals en de series gingen goed, dat vond ik heel fijn. Ze heeft veel kwaliteit in de zijgangen en in de draf krijg ik dat ondertussen ook goed voor elkaar. De juryleden vonden dat ik de spanning in de pirouettes goed had opgelost en de lengtebuiging waar ik zo op getraind had was nu ook voldoende. De Lichte Tour vind ik wel heel speciaal, maar daarvoor moeten we nu eerst kilometers maken samen. Ik denk dat we potentie hebben tot de Intermediaire I, maar we blijven lekker door trainen om te kijken waar we naar uit kunnen groeien.”

Stoeterij Carré

De amazone lest al ruim vijf jaar wekelijks bij Linda Wijnker. “Ik vind het belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen. Het samenwerken met Linda bevalt heel goed en ze heeft me ook heel fijn geholpen met Hastrona. Met mijn ouders heb ik een pension en opfokbedrijf in Oude Niedorp. We fokken hobbymatig en jaarlijks komen hier nog wat paarden afveulenen. De afwisseling in het werk spreekt me heel erg aan en we hebben een hele gezellige club mensen en paarden op stal. Zelf heb ik drie paarden te rijden en we hebben nog een fokmerrie en een jaarling. Het is leuk om samen in de subtop te groeien en ik kijk uit naar de volgende keer”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Anouk Langendijk