Inez van Waalwijk met Karperhoeve Eïcano
Inez van Waalwijk met Karperhoeve Eïcano Digishots

Subtop | Inez van Waalwijk oppermachtig in het ZZ-Zwaar: “Ze liep als het ware vanzelf”

Dressuur Subtop

Beide proeven in het ZZ-Zwaar op de subtopwedstrijd in Nieuwe Wetering kwamen op naam van Inez van Waalwijk. Ze reed haar zelf gefokte Karperhoeve Eicano (v. Florencio) naar de winnende percentages van 64,5% en 66,5%. 

Advertisement

De Karperhoeve 

In de oorspronkelijke boerderij van haar grootouders runt Inez samen met haar moeder hun manege en pensionstal de Karperhoeve. “Ik ben hier opgegroeid en samen met mijn moeder bieden we veel verschillende lessen aan. Ik geef manegelessen aan kinderen en volwassen, maar ook privé en groepslessen aan onze pensionklanten. Zelf heb ik vijf paarden en die probeer ik ’s ochtends te doen naast het stalwerk. We organiseren veel voor de kinderen en daar houd ik mij mee bezig naast de administratie.” 

Winstpunten behaald voor de Lichte Tour

Haar vijftienjarige Eïcanco komt uit hun eigen fokkerij. “Mijn moeder is ooit als hobby begonnen met fokken en is daarmee door gegaan tot op de dag van vandaag. We hebben Eïanco aangehouden en ik ben haar gaan rijden nadat ze zadelmak gemaakt was. Mijn moeder heeft haar daarna overgenomen en tot het Z1 gereden. In 2014 ben ik haar gaan rijden en zijn we samen in het M1 begonnen. Ze heeft best veel blessures gehad en vorig jaar kreeg ze een veulentje. In Nieuwe Wetering reden we onze tweede wedstrijd weer na twee jaar. De vorige wedstrijd hebben we onze winstpunten gehaald voor de Lichte Tour.”

‘Ik hoefde alleen nog maar te sturen’

“Mijn doel voor deze wedstrijd was dat het wat meer vanzelfsprekend eruit zag en aanvoelde. Naar mijn idee was dat goed gelukt. Ze is een paard die van zichzelf een beetje strak is. Ze kan zichzelf steeds beter loslaten en over de rug blijven. Over de eerste proef was ik erg tevreden en ze liep als het ware vanzelf, ik hoefde alleen nog maar te sturen. In de tweede proef merkte ik dat ze iets vermoeid was, maar in beide proeven kregen we geen fouten. Dit waren onze eerste foutloze proeven op dit niveau. Het was jammer dat we met name in de tweede proef een groot juryverschil van 10% hadden. Het lastige vind ik dat nog niet zo goed weet wat voor punten realistisch zijn bij mijn gevoel”, vertelt Inez.  

‘Ik heb zeker wat aan het jurycommentaar gehad’

De combinatie kreeg een 8 voor de serie om de drie sprongen. “Het aanleren van de wissels was heel moeilijk. Dat we nu voor de serie een 8 kregen was wel iets om trots op te zijn. Van één jurylid kregen we veel commentaar en dat kwam wel overeen met mijn gevoel. De pirouettes zijn nog wel een lastig onderdeel voor ons. Voor mijn gevoel waren ze in de proef best wel gezet, maar als ik het dan terug kijk zie ik ook dat het toch nog wat meer gezet moet worden. Ik heb er zeker wat aan gehad en er zijn wat dingetjes waar ik zelf te gauw te makkelijk over denk. In de uitgestrekte gangen mag ze ook net wat meer bodem nemen.”

‘Ze gaat 200% voor mij’

“Ik durf niet zo ver vooruit te kijken, maar mijn volgende doel is de Lichte Tour. Ik heb ooit wel gezegd dat ik Grand Prix zou willen rijden, alleen weet ik nog niet of dat erin zit. Ze heeft een fantastisch karakter en gaat 200% voor mij. Ik denk dat ik met haar halfzus verder kan komen en dat ik door het leren van deze het beter kan doen. Op 24 maart heb ik nog een wedstrijd opgegeven en daarna wil ik de overstap naar de Lichte Tour gaan plannen. We hebben drie hele fijne nakomelingen uit de moeder van Eïanco en van één merrie hebben we ook al weer een nakomeling. Het is een hele fijne stam die hele werkwillige paarden geeft. Ik kijk uit naar ons debuut en wat er nog komen gaat!”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Digishots