Petty van Dijk-Vos met Kansas VDP
Petty van Dijk-Vos met Kansas VDP Foto4U

Subtop | Petty van Dijk-Vos tweede in de Prix St. Georges: “Een mooi paard kun je me voor wakker maken”

Dressuur Subtop

Petty van Dijk-Vos won de tweede prijs in de Prix St. Georges op de subtopwedstrijd in Soest. Ze reed haar eigen gefokte Kansas VDP (v. Estoril) naar 66,10%. 

Advertisement

‘Zet die maar op de erfenis’

De foklijn van Kansas is Petty niet onbekend. “Ik heb haar moeder en oma nog gereden en met haar zus fok ik zelf. Mijn vader heeft Kansas gefokt en toen ik haar zag lopen vond ik haar zo statig en flexibel met een hele mooi lenigheid. Ik zei gekscherend tegen mijn vader, zet die maar op de erfenis. Een paar jaar later zocht ik een vier- of vijfjarige merrie voor mezelf en toen zei mijn vader, ik heb er één staan en dat is echt wat voor jou. Ik wilde geen driejarige, maar ze had EPTM gelopen en ze sprak me heel erg aan. Ik wilde het twee weken proberen om rustig zelf met haar te kunnen rijden want dat vind ik met jonge paarden toch wel een dingetje. Ik was meteen gek van haar en binnen twee weken heb ik haar overgekocht”, vertelt Petty. 

Veulen

De combinatie komt inmiddels twee jaar uit in de Lichte Tour. “Vorig jaar heeft ze een veulen gehad en die heeft best wel wat weg van haar. De laatste tijd heb ik haar wat meer op andere locaties gestart omdat ik vond dat ze nog wat meer ring ervaring op moest doen. Als jong paard waren er weinig wedstrijden door corona en daardoor heeft ze nog niet zoveel gezien. In de winter heb ik best wel vaak getraind op andere locaties en dat ging goed. We proberen de percentages steeds wat hoger te krijgen. In de draf moest ik iets meer ritme houden en dan zakt het toch van een 7 naar een 6,5. We lessen bij Karin Retera en soms bij Hans Peter Minderhoud, en die week waren we bij Hans Peter geweest. We hadden heel erg geoefend op de pirouettes en daar kregen we nu een 8 en een 9 voor. Ik had nog nooit eerder een 9 gehaald in de Lichte Tour en dat gaf wel een kick.”

‘Ik wil haar in de komende weken te koop gaan aanbieden’

“In vergelijking met andere proeven was dit niet onze hoogste score, maar wel een goede proef zonder fouten. Het is mijn droom om de 70% aan te tikken en als je het niet probeert dan weet je het nooit. Ze is een hele steady merrie met veel uitstraling die ook nog eens super lief is. Ze is ook wel gevoelig, maar dat vind ik haar juist zo mooi maken. Ik heb graag contact met mijn paard en we hebben samen een sterke band. De galoponderdelen zijn heel bevestigd en als een serie mis gaat dan is het mijn schuld. Ze is best wel stoer maar ook elegant. We zijn nu bezig met de piaffe en dat pakt ze heel mooi op, ik vind het zelf moeilijker dan zij”, lacht de amazone. “Ik wil haar in de komende weken te koop gaan aanbieden. Ik heb een paar hele fijne jonge paarden en ik kan niet alles houden. Zo lang ze er nog staat dan werken we door richting de Zware Tour. De eners begint ze al goed te snappen en de geslotenheid die ze op kan pakken vind ik heel mooi.”

‘Ik zal zelf een stapje terug moeten doen’

Ze vervolgt “Als Kansas verkocht is dan zal ik zelf een stapje terug moeten doen. Ik vind het best moeilijk om afscheid van haar te nemen, maar ik heb haar merrieveulen ook nog. Die heeft het stukje wat ik zo leuk vind aan haar moeder ook overgenomen. Ik heb een vijfjarige merrie van Toto Jr. uit mijn oude Zware Tour-paard Utah en een hele goede vierjarige King Karim ook uit Utah. Provini VDP (v. King Karim) werd afgelopen zomer derde op het NMK. Ook staat er nog een driejarige Taminiau x Vivaldi en die lijkt ook apart goed. Er staat veel leuks voor de toekomst, maar ik moet wel even terug qua niveau. Opleiden vind ik ook heel erg leuk, maar ik merk wel dat ik minder makkelijk op een jong paard stap dan twintig jaar geleden. We krijgen dit jaar ook nog twee veulens, één van ons zelf en één van een klant. Met een beetje geluk worden ze vlak na elkaar geboren rond half april.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Foto4U