Afbeelding
Foto: Frank Sorge

Column Denise Dekens | (Hoofdstel)nummers

Dressuur

Er moet me toch iets van mijn hart. Vanaf 1 april 2024 gaan er aanvullende regels gelden voor iedereen die wedstrijden rijdt. We hadden eerder al genoemd dat bandages niet meer toegestaan zijn op wedstrijden. Herhaaldelijk wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het gebruik van bandages schadelijk is voor de paardenbenen. Vroeger stonden we de hele dag bandages te rollen, maar hé alles voor onze geliefde viervoeters, dus de bandages gaan de deur uit. Nog een verandering is dat het, voor de dressuurruiters, verplicht is om hoofdstelnummers te dragen.

Advertisement

Niet enthousiast

Dit was al zo vanaf het ZZ-Zwaar en sommige verenigingen stelden dit ook al als voorwaarde. Super handig natuurlijk dat je in het voorbijgaan van een combinatie weet dat het om de juiste combinatie gaat waarvan je als jury het protocol voor je hebt liggen, maar of ik van deze regel nou echt enthousiast wordt? Ik denk het niet. Deze ‘meerwaarde’ is voor mij als jurylid, want dat ben ik ook naast mijn prachtige baan bij De Hoefslag en het trainen van combinaties en paarden, echter vrij weinig. Ik zie namelijk dat de afstand tussen de jury en deelnemende combinaties alleen maar groter wordt daardoor en dat is iets wat ik zelf absoluut niet nastreef. 

Respect

Ik loop al even mee en ‘vroeger’ was er veel respect voor de jury en wist je niet hoe snel je je aan moest melden. Na het afgroeten kwam de jury vaak nog even naar je toe voor een praatje. Doodeng natuurlijk, maar heel leerzaam. Wat ik nu regelmatig meemaak, zonder invoering van de hoofdstelnummers, is dat ruiters/ amazones maar rondjes blijven rijden en mijn hokje blijven passeren, zonder even te melden wie ze zijn. Ook niet als ik ga seinen om aandacht te krijgen. Het zal aan mij liggen, maar ik vind dat toch een soort disrespect naar de jury. 

Afstand met de jury

Nu moet iedereen dus een hoofdstelnummer gaan dragen en is de afstand met de jury permanent vergroot. Natuurlijk, zal het voor de doorlooptijd van de organisatie een pluspunt zijn, maar het gat tussen de jury en de ruiters wordt nu nog groter, want die zorgvuldig ingevulde protocol wordt vaak ook niet gelezen.