© DigiShots
© DigiShots Leanjo de Koster

Column Denise Dekens | “Maar, je hebt toch een winstpunt?....”

Dressuur

Met drie fanatiek dressuur rijdende dochters ben ik regelmatig op concours te vinden en anders wel als jurylid. Het moment dat de prijzen en punten bekend worden gemaakt is altijd weer spannend. Wat ik vaak om me heen hoor, na het vrijgeven van de uitslag, is; ‘ach, je hebt toch een winstpunt’ en daar gaan me de haren van overeind staan.

Advertisement

Spiegel voorhouden

Zeker in deze tijd waarin we zo bezig zijn met het welzijn van de paarden en het vingertje vaak naar de topsport gewezen wordt, mogen zeker de mensen in de basis zichzelf ook wel eens een spiegel voorhouden. Die combinaties die met de hakken over de sloot een winstpunt halen, stapelen die punten op en promoveren vervolgens vol trots. In mijn ogen zeker geen goed teken. 

Iets gaat niet goed

Als mijn kinderen met 180 punten naar huis zouden komen, zou ik echt niet blij zijn. Niet omdat ik zo’n moeder ben die altijd maar meer wil, maar omdat als je 180 punten haalt er echt iets niet goed gaat in je training, laat staan op concours. En dan heb ik het uiteraard niet over een jonge pony of een jong paard, dat alles nog moet leren in een vreemde omgeving. Als je de basis bij je paard of pony voor elkaar hebt en je op de juiste manier aan het paardrijden bent, moet je echt wel rond die 65% kunnen scoren. Mijn meiden mogen pas promoveren als ze 200 scoren. 

Focus verleggen

Die focus op 180 punten moet eraf en juist verlegd worden naar het correct opleiden thuis. Als je maar net 180 blijft scoren is het niveau waarschijnlijk te hoog voor jou en je paard op dat moment. Dat komt het welzijn zeker niet ten goede. Hou jezelf een spiegel voor, doe een stap terug en zoek de juiste begeleiding en kennis om jou en  jouw paard weer een stap vooruit te helpen.

Tekst: Denise Dekens