Jonna Schelstraete - van den Ham - Ironman
Jumping Amsterdam
© DigiShots
Jonna Schelstraete - van den Ham - Ironman Jumping Amsterdam © DigiShots DigiShots

Subtop | Jonna Schelstraete wint Grand Prix-debuut met Iron Man: “Het is heerlijk rijden met hem”

Dressuur Subtop

Jonna Schelstraete won haar Grand Prix-debuut met haar zelf opgeleide Iron Man (v. Ferro) op de kader- en uitzendingwedstrijd in Schijndel. Ze reed haar zwarte elfjarige hengst naar 66,52%. 

Advertisement

Zware Tour

Familie Schelstraete beleefde een goed weekend met de overwinning op zaterdag en een bronzen medaille op het NK ZZ-Licht voor dochter Micky. De zwarte hengst staat al vanaf jongs af aan bij Jonna op stal. “Hij was nog nooit op wedstrijd geweest en als jong paard heeft hij een aantal jonge paarden wedstrijden gelopen en hengstenshows. Vorig jaar mei reden we onze laatste wedstrijd in de Lichte Tour op het NK Dressuur. Daarna ben ik hem rustig door gaan werken naar de Zware Tour. In december zijn we voor het eerst Intermediaire II gestart en na drie starts was het nu tijd voor de Grand Prix. Het hoogste stapje is wel heel leuk en speciaal omdat samen te bereiken.” 

Puzzelen

“Iron Man is een heel gaaf en machtig paard. Hij beschikt over heel veel go en is eerder heet dan lui. Ik vind dat een hele goede eigenschap, dat ze met je willen werken en ik merkte gaandeweg dat de maanden en jaren verstreken dat hij ook heel makkelijk leert. Als ik hem één keer iets nieuws aan leer dan kent hij de oefening en doet hij het niet zo snel fout. De wissels en pirouettes kende hij nog niet, maar ook dat leerde hij heel makkelijk. Er is geen oefening geweest waar hij moeite mee heeft gehad. Het lastigste waren de eners omdat hij wel heet kan worden in de wissels. Dat was nog wel een beetje puzzelen, maar toen hij dat door had werd het makkelijker. Toevallig ging het de wedstrijd ervoor mis in de proef, maar eigenlijk is hij daar heel safe in”, vertelt Jonna. 

‘Iron Man heeft de goede mentaliteit’

Jonna is een ervaren amazone met scherpe paarden die veel looplust van nature hebben. “Met losrijden denk ik weleens hij is te heet, maar als ik de ring in ga is hij meteen bij mij. Ik heb ook wel vaker gehad die te scherp werden waardoor de oefeningen de mist in gingen, maar Iron Man heeft echt de goede mentaliteit. Na de proef was ik heel tevreden met hoe het ging. Toen ik het terug ging kijken vond ik wel dat ik het geheel nog wat secuurder mag afwerken. Zo mag hij nog iets meer mee in de appuyementen en moeten de pirouettes toch nog kleiner voor een acht. In ieder onderdeel zitten er nog wel dingen in die beter kunnen, maar voor nu mag ik hier heel tevreden mee zijn. Ik wil hem vertrouwen geven en er niet te veel druk op leggen. Als ik het nu te goed wil doen ben ik bang dat het overneem van hem. Ik kon me goed vinden in de punten en misschien hadden we meer punten kunnen krijgen, maar ik moet het ook nog beter afwerken.”

‘Het is een paard wat makkelijk 70% kan lopen’

“Als je de ring met hem binnen rijdt dan is iedereen van hem gecharmeerd. We kregen positief commentaar van de juryleden en zijn mooie aanleuning spreekt de juryleden ook aan. Hij heeft een bepaald uiterlijk en de factor dat hij veel uitstraling heeft. Zo’n paard vindt je niet snel. Nu is het plan om rustig door te knutselen en dat ik wat strenger ben over de afwerking. Ik wil zo goed mogelijk met hem verder werken en ook graag wat internationale wedstrijden rijden. Het is een paard wat makkelijk 70% kan lopen en zeker nog meer in zijn mars heeft”, vertelt Jonna die daarnaast ook een paard heeft voor de Lichte Tour. “Ik wil dat paard wat vaker starten op wedstrijd, maar ik heb er ook zeker geen haast mee. Daarnaast rij ik een zesjarige met veel kwaliteit en daar wil ik mee beginnen in het Z. We hebben veel jonge paarden staan en daar haal ik ook veel plezier uit.”

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Digishots