Anouk Ivits met Iris
Anouk Ivits met Iris

Subtop | Anouk Ivits stuurt Iris naar bijna 69% op Grand Prix-debuut: “De oefeningen doet ze met speels gemak”

Dressuur Subtop

Anouk Ivits werd tweede op haar Grand Prix-debuut in Nederweert met de door haar zelf opgeleide Iris (v. Lord Leatherdale). De combinatie kreeg voor hun proef 68,86%. 

Advertisement

‘Ik vond de overstap vooral mentaal een ding’

Anouk kocht de merrie als jong paard en heeft haar zelf opgeleid naar de Zware Tour. De combinatie maakte eind 2022 de overstap naar de Intermediaire II. “Na ons debuut kreeg ze een lichte blessure waarna ik koos voor de jonge paarden het volgende seizoen. Ik ben met de jonge paarden selecties en kampioenschappen gaan rijden omdat beide tegelijk niet mag. Ik heb haar lekker thuis gehouden en toen we afgelopen jaar nog een paar keer Intermediaire II hadden gestart, waren we nu wel zo ver om de overstap te maken. Ik vond de overstap vooral mentaal wel een ding. Iedereen vroeg, wanneer is het zo ver? Waardoor slechts een handjevol mensen wist wanneer de wedstrijd was. Als het niet goed zou gaan, zou ik altijd nog af kunnen groeten dacht ik”, vertelt de amazone lachend. 

Twee dure onvoldoendes

Ze vervolgt “We kregen twee dure fouten, maar de proef ging heel goed. Thuis hebben we maar een 20x40 bak waardoor ik de proef nog nooit geoefend had. De wedstrijd was eigenlijk vol en ik wist niet of ik mocht starten. De maandag voor de wedstrijd hoorde ik dat ik mocht starten. Op dinsdag hebben we altijd les en toen hebben we gauw een keer de proef doorgereden. Tijdens de wedstrijd kwam ik nog wel wat dingen tegen die zeker beter moeten en waar ik beter op moet letten. Het drafgedeelte ging heel goed, ze was lekker fris en trok er goed aan. Toen ik de diagonaal op reed wilde ik een ophouding maken, maar ik vergat been te geven. Ze maakte een paar drafpassen en daarna moesten we nog een serie eners rijden. Die serie was foutloos, maar de juryleden moesten de drafpassen wel meenemen in het cijfer. Dat was onze eerste onvoldoende. Daarna mislukte de pirouette naar links en met een één en een twee die dubbel telt kwam dat ons duur te staan. De pirouettes naar rechts was wel heel mooi en tijdens de laatste lijn bleef ze er aan trekken.”

‘Ik kreeg soms een black-out in de proef’

De amazone traint al jaren bij Marcel Sterrenburg. “We trainen al bij Marcel sinds we M1 reden en de rek is er nog lang niet uit. We zijn nog lang niet uitgeknutseld, als ze de stukjes korte stukjes passage de hele proef vol kan houden dan zit daar nog veel ruimte in. Tijdens andere wedstrijden in de Intermediaire I en II kreeg ik soms wel een black-out in de proef. Nu reed ik onderdeel voor onderdeel en was ik er veel bewuster mee bezig. De zigzag in galop vond ik zelf wel een lastig onderdeel, maar die ging super. We kregen er zevens voor en voor de draf ook meerdere achten. De onderdelen die voor mij mentaal een stap waren ging juist heel goed.”

‘Het is voor ons beiden nieuw’

De zwarte merrie Iris is vanaf haar jeugd al zeer opvallend in de dressuurring. Vanaf de klasse L2 liep ze in alle klasses tot de Grand Prix regelmatig scores bijeen van 70% of meer. “Ik hoop dat we dat ook in de Grand Prix gaan halen”, vertelt Anouk. “Tijdens onze laatste wedstrijd in de Intermediaire II reden we 73,5% en de drie keer daarvoor ook boven de 70%. De series kosten haar geen moeite en doet ze met speels gemak. Ik denk dat het nog heel veel beter kan en daar gaan we mee verder. Onze volgende Grand Prix-wedstrijd is al opgegeven, het is voor ons beiden nieuw en ik wil in de ring leren hoe ik die proef moet rijden.” 

Nakomelingen van Iris

De amazone en haar partner Luc Martens runnen samen hun stal in Noord-Brabant. “Mijn vriend is eigenlijk springruiter, maar hij reed een dressuurpaard in de L2. Hij gaat ook nog met een vijfjarige starten en ervaring op doen. We hebben een hoop paarden en ook van klanten veel paarden te rijden. We fokken ook zelf en hebben meerdere nakomelingen van Iris. Ik rijd er een vierjarige en met twee zesjarigen wil ik Z starten deze zomer. De nakomelingen van Iris hebben allemaal een heel fijn karakter en we krijgen dit jaar hopelijk een veulen van Toto Jr. Ik vind zowel jonge paarden als oudere paarden heel erg leuk om te rijden. We hebben ze staan van net zadelmak tot Grand Prix en dat is een hele leuke afwisseling”, sluit ze af. 

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Anouk Ivits