Kaylee Gouda (NED) - I Am Legend TC
Indoor Friesland 2023
© DigiShots
Kaylee Gouda (NED) - I Am Legend TC Indoor Friesland 2023 © DigiShots DigiShots

Subtop | Kaylee Gouda oppermachtig in de Lichte Tour met I Am Legend TC: “Hij had er onwijs veel zin in”

Dressuur Subtop

Kaylee Gouda is het nieuwe jaar goed begonnen met de door haar zelf opgeleide I Am Legend TC (v. Dream Boy). Op de subtopwedstrijd in Oudkarspel won de combinatie de Prix St. Georges met 67,35% en werden ze ook gekroond tot dagwinnaar van de wedstrijd. 

Advertisement

Veel energie

“Dit is een goed begin van 2024”, vertelt Kaylee. “Het is best wel een imponerende baan bij Indoor Beukers, maar Legend was super braaf. Hij had er onwijs veel zin in en met veel energie liet hij mooie onderdelen zien. Het was een mooie overwinning met meer dan 9% dan de nummers twee en we werden ook nog dagwinnaar. We kregen heel fijn jurycommentaar, ze waren gecharmeerd van het harmonieuze en vriendelijke beeld. De jury’s zeiden na afloop, we werden heel blij van jouw rijden. Dat vond ik een heel mooi compliment en dat is ook het beeld wat ik wil laten zien. Legend blijft zich ontwikkelen en na onze laatste wedstrijd op Indoor Friesland is hij weer gegroeid. Het was een indrukwekkende hal en daar heeft hij veel ervaring opgedaan.”

Indoor Tolbert

“Volgende week starten we op Indoor Tolbert en ik wilde daarvoor nog een keer starten. Dit was in de buurt en nu weten we waar hij staat in deze frisse periode. We gaan met goede hoop naar Tolbert toe. We gaan twee dagen starten en het is een kader- en uitzendingswedstrijd. Ik hoop dat we onze internationale scores kunnen continueren. Ook vind ik het een enorm fijne wedstrijd om te rijden, er is een mooi deelnemersveld en het is goed georganiseerd. Ik ben blij dat ik er weer tussen mag rijden.”

Vreugdesprong

Hoe kijkt de amazone terug op haar proef in Oudkarspel? “Toen de bel ging maakte Legend een vreugdesprong, ik dacht even ojee hoe houd ik dit de hele proef vol? Hij is best groot en soms krijgt hij weleens spanning vanuit zijn enthousiasme. Bij het oppakken na de uitgestrekte stap kregen we een klein spanningsmoment waarbij hij al begon te piafferen. Dat hoefde helemaal niet, maar hij wist wat er komen ging. Op de korte zijde daarna kon ik hem heel mooi zetten en reden we vloeiend het zigzag appuyement in. Ik probeerde de hoeken goed te benutten, omdat ik nog weleens op de automatische piloot door de proef kan gaan. We zijn hard aan het tranen om richting de 70% te gaan en daarvoor moet ik nog meer naar de verzameling toe rijden.” 

Nog meer schakelen

De grote bruine ruin is gefokt door Tim Coomans en als jong paard door Kaylee aangeschaft. “Legend is groot en beweegt heel ruim, maar ik moet hem wel durven zetten. Dat lukte heel goed na de pirouette waarna ik hem op de korte zijde iets naar voren kon rijden voor een goede wissel op C. Daar kregen we achten voor en dat lukt steeds meer als ik van onderdeel naar onderdeel rijd. Voorheen reed ik op één tempo en de volgende stap is nu nog meer schakelen en vooral naar de verzameling toe. Ik had vooraf wel gehoopt op een goede proef, maar zo de eerste wedstrijd van het jaar eindigen is geweldig. Hij bleef goed bij de les en het is een super werkwillig en leergierig paard”, vertelt Kaylee. 

‘Op Indoor Brabant rijden zou wel een droom zijn’

“Ik zou heel graag de wintercompetitie van Klavertje Vier willen rijden. Er is geen NK voor de subtop en zulke alternatieven vind ik erg leuk om te rijden. Ik hoop dat we begin maart naar Indoor Brabant mogen, dat zou wel een droom zijn. Op Indoor Friesland mochten we internationaal starten, maar omdat we geselecteerd waren voor de finale van de KNHS-Roelofsen Horse Trucks Competitie heb ik voor het laatste gekozen. De Grand Prix is wel het doel, maar ik vind het heel belangrijk dat hij er klaar voor is. Wellicht maken we aan het einde van het jaar de overstap naar de Zware Tour, maar ik ga eerst lekker van de internationale Lichte Tour-wedstrijden genieten.”

Drie wedstrijdpaarden 

Kaylee heeft op dit moment drie wedstrijdpaarden tot haar beschikking. “Met Hommy heb ik twee selectiewedstrijden gereden voor deelname aan de Noord Hollandse-kampioenschappen. Hopelijk lukt het om in het Z2 van start te gaan op het NK deze winter. Aanstaande zomer wil ik met dit paard ook subtop gaan rijden zodat ik een derde paard heb naast Don Riccio en I Am Legend TC. Ik heb een heel fijn team om mij heen met mijn trainer Sander Marijnissen, mijn ouders, mijn lieve vriend en een vriendin die groomt. We trainen er samen hard voor en nu komt er ook veel voor terug. De hele opleiding van de paarden vind ik het mooiste wat er is!” 

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Digishots