Stephanie de Frel met Lolita
Stephanie de Frel met Lolita Equiality Paardenfotografie

Subtop | Stephanie de Frel wint Lichte Tour-debuut met zelf opgeleide Lolita: “Met mij gaat ze er 100% voor”

Dressuur Subtop

Stephanie de Frel reed haar zelf opgeleide Lolita (v. Ferdinand) op haar Lichte Tour-debuut naar de overwinning. De Prix St. Georges-proef leverde de combinatie 69,27% op. 

Advertisement

‘We waren al een poosje niet meer op wedstrijd geweest’

Stephanie kocht haar Lolita toen de merrie drie jaar oud was. Ze leidde haar merrie zelf op en reed vorig jaar mei haar laatste wedstrijd in het ZZ-Zwaar. Na een kleine blessure heeft de amazone uitgebreid de tijd genomen om haar merrie voor te bereiden op dit debuut. “We waren al een poosje niet meer op wedstrijd geweest en moesten na de blessure toch een stapje terug doen. Lolita heeft een bijzonder karakter en laat duidelijk merken wat ze wel en niet leuk vindt. Met mij gaat ze er 100% voor en soms zelf een beetje teveel. Ze kan best wel scherp en heet zijn, maar als ik dat op de juiste manier af kan laten vloeien dan is ze op haar best.”

‘Lolita kan heel apart draven’

“Ondanks dat er best wel wat rommeltjes in de proef zaten heb ik wel heel fijn gereden. Dat de punten er ook zo naar zijn maakt het extra leuk. Ik vond het binnenkomen niet zo mooi en het aanspringen in galop ook niet. Er zaten nog wel wat kleine slordigheidjes in de proef, maar ze staat dan zo ontzettend ‘aan’ dat het voor mij soms moeilijk te managen is. Lolita kan heel apart draven en de drafonderdelen gaan haar heel makkelijk af. Ze kan prima stappen, maar de ontspanning kan nog iets beter. Voor de pirouettes komt ze heel makkelijk terug in de verzameling, maar dat vind ik zelf soms nog moeilijk om af te vloeien. We kregen een mooi protocol met veel 7’ens en 7,5’en. De juryleden gaven leuk commentaar en kwamen later naar me toe dat als er nog iets meer rust in komt de punten nog dik omhoog kunnen”, vertelt Stephanie. 

Op het laatste moment bijgeschreven

De amazone had zich op het laatste moment bijgeschreven voor de wedstrijd. “De Kroo is voor mij in de buurt, maar ik wilde nog iets langer wachten voor ons debuut. Andere wedstrijden waren allemaal ver weg en ik rij heel graag bij de Kroo. Het is mooi dat we nu ook al de score hebben voor het buitenland omdat het een kaderwedstrijd was. Dat is mooi meegenomen, maar dat was niet het doel van deze wedstrijd. Ik wilde met rust kunnen rijden en er van kunnen genieten. Zeker omdat het een poosje geleden was wilde ik weer fijn kunnen sturen en hier vanuit kunnen we verder bouwen. Het is zeker de bedoeling om hier vanuit verder te plannen en meer wedstrijden te gaan rijden. Ik zou haar graag een keer op een meerdaagse wedstrijd willen starten en wellicht ook internationaal.” 

Eigen paarden

Stephanie runt haar eigen stal waarbij ze vier paarden onder het zadel heeft. “Aankomend voorjaar komt er nog een jong paard die eerst zadelmak gemaakt moet worden. Ook heb ik een hele leuke zesjarige staan waarvan ik hoop dat die dit jaar in het Z mee kan. Naast het rijden van een aantal eigen paarden geef ik veel lessen en dat doe ik met veel plezier”, sluit ze af. 

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan 

Foto: Equiality Paardenfotografie