John Tijssen met Johnny Cash
John Tijssen met Johnny Cash Nance paardenfotografie

Subtop | John Tijssen naar 68% op Lichte Tour-debuut met Johnny Cash: “Johnny maakt me vrolijk”

Dressuur Subtop

John Tijssen kende een succesvol Lichte Tour-debuut met de tienjarige Johnny Cash (v. Capri Sonne Jr.) in Houten. De combinatie werd achtste met 68,09%. John kwam daarnaast ook uit in de Grand Prix met de Charmeur-zoon Jeroen. De proef werd beloond met de derde plaats met 65,98%. 

Advertisement

‘De voorbereiding was net niet helemaal fijn’

John kocht Johnny Cash april vorig jaar samen met Peter van der Wal van Tosca Visser en bracht de ruin enkele keren uit in de basissport om hem te leren kennen. “Afgelopen zomer reden we onze laatste wedstrijd in het ZZ-Licht in Houten waarna ik hem thuis klaar wilde maken voor de Lichte Tour. Van één jury kregen we al 70% en daar was ik heel blij mee. De voorbereiding was misschien net niet helemaal fijn. Donderdag kreeg ik klanten voor hem en iedereen rijdt de wissels op zijn eigen manier. Ik twijfelde wel even of ik zou gaan, maar hij liep knap zijn proef door voor de eerste keer. De wissels waren een beetje slingerend, al kwam hij verder best wel stabiel de proef door. We moeten samen nog een beetje zekerder worden op dit niveau en de proeven wat meer eigen maken.”

Kwestie van heel goed oefenen

“Ik heb zeker geen haast met de verkoop en hij staat ook niet actief in de verkoop. Hij kan al veel dingen voor de Grand Prix en het is een heel fijn paard om mee te werken. Hij is heel constant en elke dag vrolijk. Johnny kan mega draven en de draftour gaat hem dan ook makkelijk af. De galoptour mag nog wat vloeiender en misschien wat meer op het achtereen. We kregen daarin wat kleine miscommunicaties bijvoorbeeld in de pirouettes en daarin moeten we nog wat meer op elkaar ingespeeld raken. Thuis oefen je de lijnen wel, maar dan kun je het wat eerder of later doen. In de proef moet het op de letter en dat is een kwestie van heel goed oefenen”, vertelt de ruiter.  

Fotoshoots

De ruiter kon zich goed vinden in de punten en het jurycommentaar. “Je hoopt altijd op meer, maar hij liep nu op 65% op zijn kunnen en dan moet je ook realistisch blijven. Ik vond dat we kregen wat we verdienden. We missen de routine en ik wil hem nu een aantal wedstrijden Lichte Tour blijven rijden en misschien ook een keer de Intermediaire I-proef. Zijn draf is mega groot en we proberen hem steeds sterker te maken voor de Zware Tour. Hij springt al hele mooie pirouettes en ook een paar eners. In de passage naar piaffe zijn we heel erg bezig geweest om zijn drafritme kleiner en vlugger te krijgen. In het begin snapte hij niet meteen wat we wilden, maar samen met Rieky Young en Francis Verbeek ben ik daarmee aan de slag gegaan. Hij pakt het inmiddels super goed op en we bouwen het steeds verder uit”, vertelt John die erg gek is op de ruin. “Johnny maakt me vrolijk en het is heel leuk om met hem te werken. Hij is elke dag hetzelfde en is heel constant in zijn karakter. Ik neem hem ook mee naar fotoshoots en dat vindt hij ook prima. Hij was nog nooit op het strand geweest en stond als een fotomodel braaf te wachten en liep zo de zee in. Het is een heel ongecompliceerd en betrouwbaar paard”, vertelt hij. 

‘Jeroen is net een stukje scherper dan Johnny’

Zijn Grand Prix-paard Jeroen werd derde in Houten. “Jeroen vindt het allemaal nog wat spannender in de baan en is dan net een stukje scherper dan Johnny. Met een paar foutjes kwamen we al heel goed de proef door en ik hoop dat ik vandaag met nog wat meer ontspanning kan rijden. Als hij meer ontspannen is kunnen we nog een paar procent omhoog richting die 70%. Hij mist nog een beetje routine en ik moet hem veel meenemen, alleen wil ik het graag perfect voor elkaar hebben. Daarom heb ik mezelf nu voorgenomen om gewoon te gaan en kilometers te maken. We doen niet mee om te winnen, maar om informatie te krijgen waar we thuis verder aan kunnen werken”, vertelt de ruiter die zaterdag nog een keer naar Houten gaat met Johnny Cash en Jeroen. Hij heeft een druk weekend met de VSN-finale waar zijn partner Pim Coenradi een vierjarige aan de start brengt en morgen vertrekken de ruiters opnieuw naar Houten waar ze deel nemen aan de Lichte Tour en in het Z2 dressuur.

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Nance paardenfotografie