Mark met Omo Fan S
Mark met Omo Fan S Foto: Ingrid Truijens

Subtop | Mark van Leeuwen maakt succesvol debuut in Grand Prix Hoek van Holland met Olmo Fan S: “Dit paard maakt al mijn dromen waar”

Dressuur Subtop

Mark van Leeuwen werd tweede tijdens zijn debuut in de Grand Prix in Hoek van Holland. Hij stuurde zijn paard Omo Fan s (v. Uldrik 457) naar 62,90%. “Er valt nog veel te verbeteren, maar ik ben hier ontzettend tevreden mee. Dit is mijn once in a lifetime horse die al mijn dromen waarmaakt.”

Advertisement

Aftasten

“Het was nog wat aftasten in de proef, maar ik was heel blij met mijn draftour, de appuyementen, piaffe en passage. Dat ging goed, alleen in de galop moet ik nog net wat meer controle hebben. Dan neemt hij het soms nog van mij over en krijgen we te veel slordigheidsfoutjes. Daarom werken we in de training ook veel een controle en het wordt steeds beter. Het heeft alleen tijd nodig, maar dat is logisch. Rome is ook niet in één dag gebouwd”, vertelt de ruiter lachend. Mark traint bij Patrick van der Meer en dat bevalt hem goed. “Sinds ik daar les is Olmo een ander paard geworden. Daarvoor ging het ook prima, maar mist ik toch een paar puzzelstukjes en daar kwam ik zelf niet uit. Bij Patrick heb ik geleerd om het paard zelf alles te laten doen in zoverre dat gaat, zodat het vanzelf gaat. Daarbij vind ik variatie in de training belangrijk, dus we doen ook wel buitenritjes. Voor nu gaan we lekker door in de Grand Prix om meer ervaring op te doen. Daarna wil ik toch kijken of we een keer internationaal kunnen starten.”


Foto: Ingrid Truijens

Zelf opgeleid

“Ik heb hem als driejarige onder het zadel gekregen en samen hebben Olmo en ik alle klasses doorlopen vanaf de B. Voordat ik Olmo mocht rijden, kwam ik uit in de L1. Ik heb toen een ander paard geleend om L2 te starten, zodat ik ook met de hengst Olmo aan de slag kon. In het begin ging dat niet altijd van een leien dakje, want pas vanaf het Z viel het kwartje bij hem. Zodra we de ring in rijden gaat hij aan en hij laat mij nooit zitten. Hij gaat voor mij door het vuur en hoe moeilijker het wordt, hoe leuker hij het ook vindt. Hij heeft mij een goed gevoel. Wel is Olmo een eigenheimer. Hij is voor iedereen lief en doet geen vlieg kwaad, maar hij mag je of hij mag je niet. Ik ben onwijs blij met dit paard en had dit nooit verwacht. Het is voor mij een uit de hand gelopen hobby geworden. Ik rij hem al acht jaar met veel plezier.”

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto’s: Ingrid Truijens