Maaike met Jurado
Maaike met Jurado Foto: Freerk Bosker

Subtop | Maaike Slootweg maakt succesvol debuut in Lichte Tour Vlagtwedde met haar zelfopgeleide Jurado: “Hij is mijn beste vriend”

Dressuur Subtop

Maaike Slootweg maakte haar debuut in Vlagtwedde met haar eerste, zelfopgeleide Lichte Tour paard Jurado (v. Vivaldi). De combinatie reed naar 63,46%. Ondanks het warme weer, trok de amazone voor het eerst met dit paard de slipjas aan. “Dit paard heeft een goede eigenschap, namelijk zijn super karakter. Hij doet het altijd.”

Advertisement

Tijd gekost

“Het ging heel goed voor de eerste keer. Meestal ben ik een beetje zenuwachtig voor zo’n hoge klasse, omdat het dan ook echt goed moet gaan. Ik ken hem zo goed, dat ik eigenlijk nergens meer tegenop zie. Het was een foutloze proef in Vlagtwedde met nog een paar kleine dingetjes. Zo kwam ik bij een pirouette iets hard in, maar was de andere wel weer erg mooi. Voor mijn eigen gevoel misten we nog wat ritme in de proef, maar dat komt nog wel. Het was ontzettend warm en toch bleef Jurado er goed aan trekken en was met zijn aandacht volledig bij mij. Hij liep de gehele proef fijn van mijn hand af op eigen benen, een mooi begin om trots op te zijn, want ik denk dat je daar verder mee kunt bouwen. Jurado scoort meestal hoog op de zijgangen en uitgestrekte gangen. Ook scoor ik sinds het ZZ-Zwaar goede punten op de series. Hij springt mooie, grote wissels en blijft goed doorgalopperen. Hij heeft een mooie voorkant, maar is erg groot met zijn 1.83 m. Het heeft ons veel tijd gekost om kracht te ontwikkelen in de achterhand om te verzamelen en het nog ritmischer te krijgen. Dat is nu mooi voor elkaar.”

Vertrouwen en uithoudingsvermogen

“Zijn goede eigenschap, is toch wel zijn super karakter. Het maakt niet uit of het 30 graden is of 30 graden vriest, hij doet het altijd. Als ik iets te veel aan links of rechts zit, dan levert dat geen stress of miscommunicaties op. Hiervoor had ik ook drie andere paarden op dit niveau waar ik heel trots op ben en fijn mee heb gereden, maar die heb ik niet zelf opgeleid. Je merkt dan wel het verschil met dit paard. Jurado kan je het gevoel geven dat we samen alles kunnen en dat is erg gaaf. In de training blijven we werken aan kracht, lossigheid en soepelheid. Ik rijd hem daarnaast twee keer in de week buiten voor de ontspanning, dat is erg belangrijk voor hem. Daarmee win je ook aan uithoudingsvermogen, rechtgerichtheid en vertrouwen. Dat blijft altijd belangrijk en tuurlijk blijven de technische dingen altijd nodig, maar dan gaat het wel makkelijker. Daarin zijn we het laatste half jaar erg gegroeid. Toen ik nog bij Helgstrand werkte, trainde ik bij Severo Lopez. Toen hij hier op concours was, heb ik hem gevraagd om mij te helpen om net die sleutel naar het kleine en verfijnde te krijgen. Dit seizoen is ook echt een highlight geworden, want ik heb bijna alles met hem gewonnen. Hij heeft alleen maar scores boven de 65% gehaald in het ZZ-Zwaar. Van de veertien proeven en één kür in het ZZ-Zwaar heeft hij twaalf gewonnen. Dat is zo speciaal. Ik hoop hem dit jaar nog op een paar mooie concoursen te rijden, zoals Exloo, Indoor Groningen en Indoor Friesland. Verder zien we wel wat voor moois het brengt.”


Foto: Privébezit

Mijn vriend

“Je droomt natuurlijk wel van het hoogste niveau en stiekem oefen je thuis dan een keer stiekem wissels om te twee en de eners. Als ik ooit een keer Grand Prix mag rijden, is dat ontzettend gaaf. Maar het is wel afhankelijk van de gezondheid en een beetje geluk hebben. Het is een lange weg te gaan en het moet je allemaal wel mee zitten. Ondanks dat mensen in het begin twijfelden aan zijn kunnen, vanwege zijn grootte en jeugdigheid, zijn we nu toch hier gekomen. De weg was ook niet altijd makkelijk, want hij kon fris zijn op concours. Dat terwijl hij in het begin met zadelmak maken juist vaak stil bleef staan en er vele lieve woordjes nodig waren om hem weer aan de gang te krijgen. Voor heel veel been had hij te veel spanning. Omdat ik wist dat hij gruwelijk kon bokken en ik er dan af zou vliegen, bleef ik er graag een beetje af. Al heeft hij nooit iets gedaan, dat is wel de puzzel geweest met als uitkomst deze unieke samenwerking met elkaar. Ik ben ook de enige die hem heeft gereden. Het is een speciaal paard voor mij en ik geloofde altijd in hem. Dit is wel echt mijn beste vriend. Op stal is het geen eenkennig paard. Hij wil graag aandacht en wil met iedereen knuffelen. Maar in de ring is hij ‘aan’ voor mij en gaan we voor elkaar door het vuur.”

Genieten

“Acht jaar geleden had ik een paard dat was lastig was en ik niet mee verder kwam. Ik ben toen terecht gekomen bij Truusje Smeding. Jurado was destijds nog een veulentje en ik vond hem erg gaaf. Drie jaar later was ik nog steeds bij Truusje en heb ik samen met haar Jurado zadelmak gemaakt en daarna heeft hij nog een jaar stilgestaan, omdat hij zo groot is. Ik wilde hem graag zadelmak maken voordat ik naar het buitenland vertrok. Na het zadelmak maken ben ik naar Duitsland gegaan naar Kasselman om daar te werken. Ook heb ik nog gewerkt bij Helgenstrand in Denemarken. Na een jaar was ik terug in Nederland met een gebroken sleutelbeen. Jurado was toen vier jaar en ik had gevraagd of ik hem dan mocht rijden. Ik ben ook mijn eigen bedrijf begonnen en heb veel leuke lesklanten. Ik ben bezig met revalidatie van paarden waaronder lasertherapie en magneetveldtherapie. Daar heb ik mooie resultaten mee mogen behalen en vind ik leuk om te doen. Voor mij moet de paardensport wel op hobbymatig niveau blijven, want ik wil ervan kunnen genieten.”

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Freerk Bosker