Myrna met Exelent
Myrna met Exelent Foto4U

Subtop | Myrna van Wijk maakt succesvol debuut in Grand Prix Beesd: “Tranen van geluk en zo trots op Exelent”

Dressuur Subtop

Myrna van Wijk maakte met haar paard Exelent K haar debuut in de Grand Prix op de subtopwedstrijd in Beesd. De combinatie scoorde 60,92% en daarmee behaalden ze gelijk winst op de eerste wedstrijd. “We waren super tevreden en het had niet beter gekund dan hoe het nu ging.” Daarnaast scoorde de amazone met haar paard Just Perfect 64,04% in de Lichte Tour. “We konden onverwachts toch starten met Just Perfect en ik zat nog op een roze wolk van mijn Grand Prix debuut. Met hem reed ik naar een derde plaats, dus dat was erg leuk.”

Advertisement

Droom is uitgekomen

“De afgelopen tijd heb ik weinig kunnen trainen, omdat mijn eigen lichaam niet meewerkte. Exelent loopt erg expressief en met veel kracht, dus ik kon hem niet uitzitten. Sinds drie weken zijn we weer aan het trainen en hebben we elke training het proefje geoefend. De piaffe vindt hij nog erg lastig en ook de zig zag blijft moeilijk, dus ik had ook niet de verwachting dat dat op wedstrijd wel goed zou gaan. Dat we meteen een winstpunt reden had ik ook niet gedacht, dus dat is erg leuk. Hij is vooral erg sterk in zijn uitgestrekte gangen, wissels en oefeningen met veel kracht. Daar haalde hij zevens op, maar op de zig zag kregen we een drie. Die telt ook nog eens dubbel, dus dan is het wel hard werken om dat weer recht te krijgen. Het is wel een droom die uitkomt en ook extra leuk als je het niet had verwacht. Dit mag dan wel mijn tweede paard in de Grand Prix zijn, maar ook bij hem heb ik een traantje gelaten. Je voelt je net als een gelukkig kind. Hij was relaxt op wedstrijd, ondanks de wind en regen. Hij is afgelopen jaar nog maar een keer mee geweest op wedstrijd, dus hij verbaasde ons wel dat hij zo koel in het hoof bleef. Hij keek nergens van op.”


Myrna met Exelent - Foto4U

Basis

“We werken veel aan de basis, dus het losmaken, de buiging en over de rug lopen. Daarnaast werken we aan de kracht in de achterhand om de piaffe beter te kunnen doen. Hij vindt het moeilijk om zijn bekken te kantelen. We hadden als droom natuurlijk een winstpunt te rijden in de Grand Prix en dat doel is behaald. Het zou nu wel heel leuk zijn als we dan nog een keer over de 65 procent kunnen rijden. Daar gaan we nu voor. Maar het is uiteindelijk ook de bedoeling dat we een mooi adresje voor hem gaan zoeken. Hij is veertienjaar en ik heb vanaf zijn zesde, dus dat is wel lastig. Maar we hebben thuis al een paard te staan die met pensioen is en we kunnen niet alles houden. Ik hoop dat ik tegen die tijd iemand kan vinden die heel veel van hem mag leren, want hij is erg bevestigd. Dit had ik al nooit durven dromen, maar nu op naar een hogere score.”

Moeilijke weg

“We zagen Exelent voorbijkomen op Facebook toen hij zes jaar was. Hij liep in de L zonder winst en we konden geen fatsoenlijk proefje rijden. Het was een moeilijk paard in de eerste jaren, want hij was ontzettend bang en rillerig. Ik kon niet met hem in de wind of regen rijden, niet tussen de witte hekjes en hij vond andere paarden eng. Eigenlijk vond hij alles eng en het is dus een moeilijke weg geweest om hier te komen. Hij is de laatste jaren erg veranderd, want hij is niet meer bang. Waarschijnlijk heeft dat te maken met dat hij ouder is geworden en meer ervaring op heeft gedaan. We zijn nu de dikste maatjes, maar vroeger was ik soms stiekem wel bang van hem. Hij was zo vlug en schrok van alles. Gelukkig is dat voorbij.”

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Foto4U