Annette met Kind of Magic
Annette met Kind of Magic Foto: Freerk Boskers

Subtop | Annette Bartels winnares ZZ-Zwaar Vlagtwedde met Kind of Magic: “Dit was waarschijnlijk mijn laatste wedstrijd met haar”

Dressuur Subtop

Annette Bartels wint beide proeven in het ZZ-Zwaar in Vlagtwedde. Met Kind of Magic reed ze in de eerste proef naar 64,21%. De combinatie scoorde in de tweede proef 65,93%. “Kind of Magic is het paard van mij en mijn dochter Manon Eggens (26) dat we zelf gefokt hebben. Ik was eigenlijk al gestopt met wedstrijden rijden, maar het kriebelde om toch nog een keertje te starten.”

Advertisement

Bijtrainen

“Mijn dochter Manon kwam met het idee om uit haar merrie van Cabochon een veulen te fokken. Die merrie hadden we ook zelf gefokt en liep in het ZZ-Licht, maar dat was wel de max en ze werd ook ouder. Manon zat destijds in 5 vwo en dat was pittig. Ze wilde de merrie laten insemineren, zodat zij zich kon focussen op haar examens. Daarna ging ze studeren en kon het veulen opgroeien, zodat ze een opvolger had. Dus van het een kwam het ander. We zijn amateurfokkers, maar wisten wel dat onze merrie weinig front had, moeite had met de galop en een lang middenstuk. Mijn dochter vond Ferdeaux erbij passen en daar kwam dus Kind of Magic uit. Zij heeft drie jaar lang in de opfok gestaan en toen ze thuiskwam, was Manon nog volop bezig met haar master Biomedische wetenschappen. Ze reed Kind of Magic wel, maar vroeg ik haar wilde bijtrainen. Ik trainde haar voornamelijk en Manon reed de wedstrijden, al startte ik zo nu en dan ook een proefje. Toen Manon haar studie had afgerond, wilde ze intensiever gaan rijden. Maar Manon vindt altijd veel dingen leuk en wil in alles goed zijn. Zo heeft ze een baan bij ICON-geneesmiddelenonderzoek waar ze meer dan 40 uur zoet mee is, doet ze aan crossfit, marathon, survival en ook paardrijden.”

Laatste wedstrijd

“Het komt er regelmatig op neer dat ik er voorop draai en de paarden staan ook bij mij thuis. Mijn dochter woont samen met haar partner. Ik heb er geen moeite mee, want ik vind het hartstikke leuk om ze te verzorgen en Kind of Magic te trainen. Ik vind trainen zelfs leuker dan de ring in gaan. Op mijn verjaardag destijds kreeg ik een startkaart van mijn beide dochters Manon en Nicole. Mijn dochter Nicole Eggens werkt fulltime in de paardensport en is een echte springamazone. Zij is werkzaam bij Daan van Geel en Mareille Schröder. Ik merk zelf dat ik ouder word en mijn lichaam minder goed wil. Ik was dus niet meer van plan om nog een wedstrijd te rijden. Maar het begon toch weer te kriebelen, want Manon was op vakantie en daardoor kon ik Kind of Magic zelf twee weken trainen. Dan rijd ik ook zo de ring in met haar. Ze liep heel fijn in Vlagtwedde en er kwamen zelfs mensen naar mij toe dat het er goed uit zag. Zo dacht de jury er ook over. Dat is hartstikke leuk en een mooie afsluitende wedstrijd mocht het echte de laatste zijn, al denk ik van wel. Maar dat hangt ervan af, want als Manon te weinig tijd heeft, wordt ze waarschijnlijk verkocht. Tot die tijd blijf ik lekker thuis rijden. Het is een heerlijk paard en het is heel gaaf dat we dit konden doen. Je bent namelijk nooit te oud om te leren, want dit niveau was ook nieuw voor mij.”

Gezinspaard

“Ondanks dat ze heel fijn liep, zijn er ook nog genoeg verbeterpunten. Maar voor mijn gevoel was dit al perfect voor ons, want soms rijd ik Magic ook langere tijd niet als mijn dochter met haar aan de slag gaat. In dat opzicht is zij een gezinspaard, want je kunt er ook heerlijk mee buitenrijden en ze maakt ook een leuk sprongetje. Wat mij betreft mag ze voor altijd blijven, dat zou leuk zijn al denk ik niet dat dat gaat gebeuren. Ik denk wel dat het een paard is dat Grand Prix kan lopen. Mijn dochter start hem in de PSG en ze zijn bezig met de passage, piaffe en wissels om de pas. Het is een makkelijk te rijden paard en ik denk dat het in de toekomst een leuk paard is voor een pararuiter of de Young Riders. Eerst gaan wij er nog veel plezier aan beleven. Ik sluit ook niet uit dat ik nooit meer de ring in ga, maar voor nu is het mooi geweest. Al moet ik zeggen dat het erg leuk is en dit succes wel naar meer smaakt. Ik ging voornamelijk de ring in om te kijken of Magic al sterker was geworden. De laatste keer kregen we het commentaar dat we moesten werken aan de gedragenheid en deze keer was ze soms te veel verzameld. Die vooruitgang is mooi om te zien. De slipjas gaat er overigens niet komen, dat laat ik aan mijn dochter Manon over. Samen proberen we uit te vogelen hoe het nog beter kan en ze lest ook regelmatig. Daarnaast ben ik zelf jury en zal ik Kind of Magic, zolang ze er nog is, blijven rijden. Paardrijden is bedoeld om plezier te hebben.”

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Freerk Boskers