Mark met Kallistos
Mark met Kallistos Foto4U

Subtop | Mark van de Donk succesvol in Blaricum met Jango en Kallistos: “Uiteindelijk is mijn hoofddoel internationale Grand Prix”

Dressuur Subtop

Mark van de Donk had Jango RND mee in de Lichte Tour en Kallistos de Tjonger in het ZZ-Zwaar. Met Jango RND scoorde hij 64,93%. In het ZZ-Zwaar werd de ruiter met Kallistos tweemaal tweede met 64,86% en 64,64%. “Ik ben heel tevreden. Het zijn beide nog jonge, groene paarden op dit niveau en we moeten nog meer ervaring op doen.”

Advertisement

Kallistos

“In eerste instantie wilde ik ze net zo lang thuishouden totdat het helemaal goed is, maar in de ring moeten ze zich ook leren ontwikkelen. We hebben nog een hoop te verbeteren, maar daar heb ik alle vertrouwen in. Ik ben met Kallistos heel blij dat hij altijd goed zijn best doet. Hij is een erg lief paard, doet zijn best en blijft altijd gefocust. Hij neemt zijn werk heel serieus en dat is erg prettig, want hij loopt ook in elke entourage door. Zijn zijgangen zijn erg goed en hij heeft een mooie aanleuning. Wel vind ik dat zijn gedragenheid net nog wat makkelijker mag, maar daarvoor moet hij eerst meer kracht ontwikkelen. In het ZZ-Licht ging het met Kallistos heel goed, zo werd hij vierde op de Hippiade. Alleen in het ZZ-Licht hoef je bij binnenkomen niet te halthouden en nu wel. Dat hadden we wel geoefend, maar toch is hij in de ring dan gewend om door te gaan. We gaan dus veel kilometers maken.

Jango

‘Jango is echt een bewegingsmachine en scoorde voorheen in het Z2 en ZZ-licht erg hoog met soms wel 76%. Hij heeft een goede stap, draf en galop en is heel los in zijn lichaam. Hij kan soms zo hoog van de grond bewegen dat hij te lang in de licht hangt en niet meer weet wat te doen met zijn lichaam. Ook hij moet kilometers maken in de ring en wennen aan het feit dat alle oefeningen achter elkaar gedaan moeten worden. Jango doet zijn best en haalt makkelijk achten op een hoop onderdelen. De eerste pirouette was te klein, waardoor hij er bijna niet meer uitkwam. Dat kost hem dan nog te veel kracht. Ook de eerste serie ging bijvoorbeeld erg mooi, maar de serie om de drie waren weer iets te groot. We moeten leren op elkaar in te spelen in de ring. Maar op wedstrijd gaan is erg leuk, dat heb ik wel gemist.”


Mark met Jango - Foto4U

Ervaring opdoen

“De komende tijd gaan we veel op wedstrijd om baanervaring op te doen en ik vind het leuk om weer de ring in te gaan. We blijven thuis doortrainen en groeien, ik weet wat ze kunnen. Kallistos zijn kwaliteit komt pas naar voren in zijn verzamelwerk, zoals de piaffe en passage. Maar hij moet ook leren proeven rijden, naar voren bewegen en loslaten in zijn hele lijf. Van Jango heb ik zelf hoge verwachtingen, want hij heeft weinig limieten in het bewegen. Het kost het dan nu nog te veel kracht, maar als hij sterker is, heb ik een fijn Lichte Tour paard waar ik internationaal mee kan starten. Thuis zijn we ook bezig met de passage en piaffe en dat pakt hij goed uit, maar we laten hem rustig aan uitbouwen en sterker worden. Ik denk dat ik er dan in de toekomst ook een goed Grand Prix paard aan heb. Met de kwaliteit van beide paarden ben ik erg blij en zodra Kallistos er klaar voor is, gaan we ook met hem in de Lichte tour starten. We gaan kijken hoe het loopt, beide paarden zijn nog jong genoeg.”

Toekomst

‘Uiteindelijk is mijn hoofddoel wel om Internationale Grand Prix te kunnen starten en steeds beter te rijden. Daarnaast ben ik druk met paarden africhten, lesgeven en een fokkerij. Ik heb nog meer goede paarden te staan die we zelf gefokt hebben waar ik rustig mee aan de slag ga. Maar succes hangt wel af van het hebben van een goed paard. Het is belangrijk dat het paard makkelijk zijn lichaam beweegt. Daarnaast is het belangrijk dat zowel ruiter als paard positieve ervaringen op doen in de ring. Ik ken Kallistos al sinds veulen, want voor de fokker reed ik daarvoor vier broers uit dezelfde merrie. Het paard voor Kallistos was ook erg goed en ik wilde graag zelf een nakomeling uit de merrie met de hengst Negro. Ik heb Kallistos dan ook zelf opgeleid. Jango heb ik sinds dat hij zeven is van de eigenaren RND Sporthorses met het oog op de toekomst. Toen ik hem kreeg kende hij het basiswerk, maar hij begint nu pas het meeste te leren. Het is erg leuk om met getalenteerd paarden te werken en ze op te leiden.”

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto’s: Foto4U