Alisia met Ed
Alisia met Ed Foto: Privébezit

Subtop | Alisia Hoogstad tweede in ZZ-Zwaar Westmaas met Lousanne: “Haar werkwilligheid maakt haar tot een ideaal sportpaard”

Dressuur Subtop

Alisia Hoogstad scoorde in de eerste ZZ-Zwaar proef in Westmaas 65,21% en werd daarmee tweede. In de tweede proef met Lousanne (Glock’s Zonik x Totilas), beter bekend als Ed reed ze naar 64,86% en een derde plaats. “Lousanne vonden mijn tante en ik geen leuke naam., maar is wel haar wedstrijd naam gebleven. Ze is gefokt bij Edward Gal, dus sloop de naam Ed erin bij ons. Dat is blijven hangen als haar stalnaam.”

Advertisement

Droom uitgekomen

“Dit was voor mij en Ed de tweede keer in het ZZ-Zwaar en het ging heel goed. Het is lang geleden dat ik op dit niveau meereed in de wedstrijden en ook voor Ed was het nieuw. Ik was blij met het feit dat we een constante proef konden rijden met weinig storingen en zo goed als foutloos. We hadden alleen een paar kleine storingen, maar verder was het erg netjes en met een constant beeld. Ik moest zelf weer leren van het goed rijden van proeven, want de oefeningen kunnen we thuis heel goed. Alleen alle oefeningen achter elkaar moest ik weer inkomen en voor Ed was het ook nieuw. De scores die we kregen daar kon ik alleen van dromen. In de training werken we aan de gedragenheid, want dat mag nog wat meer en kregen we ook terug als commentaar van de jury op het protocol. Er zit nog meer potentie in dan wat Ed nu laat zien en het kan en moet nog net wat expressiever. Het is altijd netjes en constant, maar als we naar de Lichte Tour willen dan mag het net wat meer. Ons doel was namelijk het ZZ-Zwaar, maar dat hebben we behaald, dus nu richten we ons op de Lichte Tour. We zijn nog maar een jaar bezig met echt wedstrijden en het gaat erg snel. Ons grootste succes is dat we ZZ-Zwaar rijden, waar ik heel lang van heb gedroomd, maar het juiste paard nog niet had ervoor. Met Ed was ik in drie wedstrijden door het ZZ-Licht en scoren we nu ook weer drie winstpunten in het ZZ-Zwaar op één wedstrijd. Het is heel tof dat het zo snel gaat en het allemaal lukt. Ik hoop nog meer successen te kunnen behalen in de toekomst met haar en stiekem ook dat we alle mogelijk niveaus kunnen rijden.”

Samenwerking

“Ed is gekocht door mijn tante Joyce Brand met het oog op verkoop. Ed was vier jaar toen ze kwam en ze is nu zeven. Ze is dus langer gebleven dan in eerste instantie gedacht, want mijn tante en ik besloten om haar langer door te trainen en dat pakte goed uit. We zien dat ze steeds beter wordt en we zijn trots op hoe ze presteert. We trainen Ed samen en ik les ook bij haar, ze is niet alleen mijn tante en instructrice, maar ook mijn steun en toeverlaat. Ze staat altijd voor mij klaar en helpt mij, onze samenwerking is heel fijn. Door mijn tante kreeg ik de kans om Ed te rijden en weer mee te rijden op dit niveau, dat is zo tof. Naast ons doel van de Lichte Tour wil ik ook graag nog enkele Young Riders proeven meepakken, want om in een slipjas te rijden lijkt mij geweldig. Ed heeft ook veel aanleg voor piaffe en passage, dus daar is Joyce nu mee aan het sleutelen. Op lange termijn gaan we zien hoe ver we komen. Ze is nog jong en ook een groot paard met een klein hartje. Ze is gevoelig, maar nu wij haar vertrouwen hebben, gaat ze voor ons door het vuur. Ze pak alles op en wil graag werken en dat maakt haar tot een ideaal sportpaard. Ze is fijn om mee te werken en heeft een hart van goud. Omdat ze groot, gevoelig en jong is, geven we haar alle tijd om sterker te worden en vertrouwen op te doen in de ring. Ondanks dat ze gekocht is met het oog op verkoop, hoop ik nog lang van haar te mogen genieten.”

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Privébezit