John met Gapache
John met Gapache Foto: Nance Paardenfotografie

Subtop | John Tijssen succesvol in Beesd met Gapache en Johnny Cash: “Het zijn paarden die het voor je willen doen”

Dressuur Subtop

John Tijssen was succesvol met beide paarden in de subtop in Beesd. Met de twaalfjarige Gapache (v. Apache) in de Lichte Tour scoorde hij 68,16% en een eerste plaats. Met de negenjarige Johnny Cash (v. Capri Sonne Jr.) reed hij tweemaal naar de winnende score in de ZZ-Licht met 70,29% en 67,29%. “Ik ben blij met de resultaten.”

Advertisement

Tevreden

“Gapache wilde ik nog een keer meenemen, aangezien die binnenkort in de verkoop staat. Hij liep heel fijn en ik ben blij met het resultaat. Ook met mijn eigen paard Johnny Cash ging het erg goed, het was onze eerste keer in het ZZ-Licht. Normaal rijd ik met hem een proefje, maar deze keer gekozen voor twee. Ik merkte dat hij in de tweede proef iets vermoeid was, maar alsnog ben ik heel tevreden. Daarnaast had ik een jong paard mee in het Z2, namelijk Lets Dance en daar ben ik HC mee gestart, omdat ik vond dat we er nog niet helemaal klaar voor waren. Toch kregen we voor beide proeven bijna 65%. De eerste keer met Johnny Cash was ik ook HC gestart en toen liep hij naar 73% en daarna won hij de Subtop driedaagse in Houten met scores tussen de 69% en 73%. Voor nu ga ik hem nog een paar keer ZZ-Licht starten en dan gaan we door naar de Lichte Tour of het ZZ-Zwaar. Daar ga ik nog even over nadenken. De draf tour ging namelijk erg goed en kregen we veel achten en negens. In de draf loopt hij heel stoer, maar de galop mag nog wat stabieler. Het belooft in ieder geval zeker wat voor de toekomst. We werken nog aan de series, omdat we op de diagonaal soms nog wat slingers hebben. Met Gapache wil ik nog een keer Lichte Tour starten en dan Inter I. Hij kan zo makkelijk verzamelen en sluiten. Voor de pirouettes krijgen we altijd achten. Ondanks zijn grote van 1.78 m kan hij heel klein draaien. Lets Dance ga ik dan voor het echt in het Z2 starten.”


John met Johnny Cash - Made by Jessy Fotografie

Geen haast

“Ik rijd veel paarden voor de familie Lisman, zo ook Gapache. Aangezien die nu twaalf is, wordt het tijd dat hij een keer verkocht wordt. Ik heb Eros ook gereden in de Lichte Tour en daar rijdt mijn partner Pim mee in de Young Riders. Die doen het super goed samen, dat is een paard die echt voor je wilt werken. Alleen hij moet het stukje Grand Prix uit zijn tenen halen. Moet je dat willen? Dan kun je hem beter in de Young Riders en Lichte Tour laten lopen, mocht het zou zijn dat de puzzelstukjes een keer op zijn plek vallen dan zien we dan wel verder. We gaan het niet lopen pushen, want het moet voor de paarden ook leuk blijven. Ik ben dan ook erg blij met de eigenaren die zeggen dat we onze tijd moeten nemen. Het komt vanzelf wel, want het niveau moet ook overeenkomen met wat het paard aankan op dat moment. Daarnaast moeten ze vertrouwen opbouwen in de ring en is het voor je zelf ook niet leuk rijden als je er druk op zet. Johnny Cash is van mijzelf en ik heb hem samen met Peter van der Wal. Ik heb de ruin destijds gekocht van Tosca Visser, hij stond namelijk bij ons in de training voor de verkoop. We vonden hem zelf zo fijn dat we besloten hem zelf te kopen. Daarnaast heb ik nog een eigen paard Jeroen en hem breng ik uit in de Grand Prix. Dat wil ik graag doorzetten en zo goed mogelijk rijden. Het zijn allemaal paarden die het voor je willen doen. Zo had ik Johnny eens mee met een fotoshoot van BR op het strand. Hij ging zo hup het strand op, de zee in en bleef braaf staan met het hoofdstel wisselen. Ook Gapache is ondanks zijn bloedlijn een heel nuchter en steady paard. Ze zijn heel fijn om te rijden.”


John met Gapache - Foto: Daniëlle Vink Fotografie

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto’s: Nance Paardenfotografie, Made by Jessy Fotografie en Daniëlle Vink Fotografie