Marieke met Haliëgo
Marieke met Haliëgo Foto: Digishots

Subtop | Marieke de Pundert – Ponzo Dieu maakt succesvol debuut Zware Tour Hellevoetsluis: “Haliëgo heeft mij overtroffen qua verwachtingen”

Dressuur Subtop

Marieke de Pundert – Ponzo Dieu scoorde maar liefst 70,74% tijdens haar debuut met Haliëgo (v. Diëgo) in de Zware Tour in Hellevoetsluis. “Het was wel even spannend, omdat het ons debuut was. Maar Haliëgo loopt altijd constante proeven, dus we hadden hele mooi punten en leuk commentaar. Daar ben ik superblij mee.”

Advertisement

Verwachtingen overtroffen

“Ik heb zelf eerder al Grand Prix gereden met een ander paard, maar het blijft altijd even spannend hoe ze het gaan doen op een nieuw niveau. Ondanks dat hij van mij nog iets meer energie mocht hebben in de proef, ben ik heel tevreden. We hadden weinig fouten, behalve een missertje in de eners. Dat was jammer, want thuis doet hij ze goed. We haalden veel achten, waaronder op de piaffe. Daar heeft hij een mooie techniek voor en zeker voor ons debuut ben ik blij dat het er zo goed uitkwam. Ook voor de passage, uitgestrekte stap en galop scoorden we goed. Maar het leuke is dat we ook op de algemene indruk en harmonie hoog scoorden, dat geeft een goed gevoel. Haliëgo oogt sympathiek en behaalde eerder in de Lichte Tour ook 70% en werden we vierde in de kleine finale op het NK. Ik wilde pas in de Zware Tour starten zodra het goed voor elkaar was en voor mijn gevoel was dat nu zo. In de training blijven we werken aan krachtopbouw, schoudervrijheid en lossigheid door het lijf. Voor mij is het belangrijkste dat hij op eigen benen blijft lopen en het op kleine hulpjes doet. Hij mag nog meer gedragenheid en actie in de benen krijgen, maar hij heeft mijn verwachtingen overtroffen. Als we zo ver zijn, wil ik mij gaan focussen op de Grand Prix en uiteindelijk is het hoofddoel om internationaal op dat niveau te starten. In Lier hebben we mooie resultaten behaald tijdens een internationale wedstrijd in de Lichte Tour. Ik neem Haliëgo niet vaak mee en kies altijd de mooie wedstrijden uit. Op dat moment probeer ik ook te pieken en het maximale eruit te halen. Het is fijn dat hij altijd constant loopt.”

Haliëgo heeft mij als amazone doen groeien

“We zijn nu al zeven jaar een combinatie, want ik heb hem als vierjarige gekocht toen hij net zadelmak was. We hebben jonge paardenwedstrijden meegereden en heel rustig stapje voor stapje richting het zware werk getraind zonder er druk op te zetten. Nu hij elf jaar is, merk je pas dat hij meer kracht krijgt. In het begin was het een simpel paard qua bewegingen, maar dat verandert nu de goede kant op. Hij weet mij nog elke keer te verrassen. Hij is heel lief en wil altijd voor je werken. Soms was hij iets te ijverig, want toen we begonnen met de piaffe snapte hij het nog niet. Dan wilde hij alle vier benen tegelijk de lucht in gooien of zette hij zijn achterhand er zover onder dat hij niet wist waar hij met zijn benen heen moest. Daarin hebben we wel de rust moeten vinden. Het is ene heel fijn paard waar ik 100 procent op kan vertrouwen, want hij is op wedstrijd net als thuis. Hij heeft mij als amazone doen groeien om nog meer met gevoel te kunnen rijden en te kunnen finetunen. In het begin was ik hobbymatig bezig met de paardensport, maar recent hebben we onze eigen stal gekocht net over de grens bij Antwerpen. We gaan nu op professionele voet verder. Het wordt een kleinschalige stal voor het luxe segment en dan voornamelijk de topsport in de dressuur. We richten ons op inkoop, verkoop en trainen. We willen een klimaat neerzetten dat geschikt is voor de serieuze sporters op kleinschalige manier. Mijn focus voor de komende tijd ligt dan ook bij het opbouwen van onze stal. Dat wordt een spannende tijd, maar ik heb er ook onwijs veel zin in.”

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Digishots