Mylène Spaak met King Canna
Mylène Spaak met King Canna Wilma Frentz

Subtop | Mylène Spaak wint het ZZ-Zwaar met haar 3* eventingpaard King Canna: “Probeer je niet op één discipline te focussen”

Dressuur Subtop

Mylène Spaak debuteerde winnend in het ZZ-Zwaar met haar 3* eventingpaard King Canna (v. Amaroso van de Helle). Op de subtopwedstrijd in Wormerveer scoorde het duo 63,36%. 

Advertisement

‘Moet ik dit wel doen?’

Familie Spaak kocht acht jaar geleden het toen zevenjarige eventingpaard King Canna. De ruin liep al in de eventingsport, maar scoorde heel slecht in de dressuur. Mylène vertelt over de aankoop: “De percentages lagen ver onder de 60% en ik mocht hem eerst twee maanden op proef hebben. Ik heb heel vaak gedacht, moet ik dit wel doen? Gaat het ons wel lukken om goed te dressuren? Mijn moeder zei altijd je moet doorzetten, hij heeft hele goede gangen voor de eventing. Het was een ingewikkeld proces en het management hebben we goed op hem weten af te stemmen. Ik ken hem nu door en door en ik weet precies hoe zijn pet staat.”

EK eventing 

De amazone leerde het paard alles opnieuw. “Ik deed in het begin net alsof hij opnieuw zadelmak gemaakt moest worden. Een halfjaar lang deden we alleen maar stap, draf en galop. Hij panikeerde eigenlijk met de dressuur, terwijl er met springen en crossen niks aan de hand was. Ik heb er samen met mijn moeder heel veel tijd en rust ingestoken waarna we hem zo ver hebben gekregen. Hij heeft al mijn dromen in de eventing waargemaakt. We werden Nederlands kampioen young riders en wonnen team brons op het EK in 2019. Hij is mijn oogappeltje en dat de dingen waar je van droomt dan lukken met dit paard waarvan iedereen dacht dat het nooit zou lukken is dat enorm gaaf!”


Mylène Spaak met King Canna - Foto: EventingPhoto

‘Het moet er simpel uit zien’

“In de proef kregen we nog best wel wat foutjes en dan moet je er ook wel wat tegenover hebben staan. We kregen meerdere 8’en voor de draf en dat gedeelte was ook heel constant en vloeiend. De pirouettes waren allebei prima, maar dat vindt hij nog wel moeilijk. We kregen er nette voldoendes voor en ze tellen dubbel. De series springt hij thuis wel heel goed, maar als hij iets spanning krijgt dan gaat het wel moeilijk. Ik had het misschien ook wel een beetje verwacht dat ze in de proef niet helemaal goed zouden gaan. Ik vind het ZZ-Zwaar nog wel moeilijker dan de Lichte Tour en dat hij het dan zo simpel doet verbaasde me. Ik denk dat het belangrijkste in de dressuur is dat het er simpel uit ziet en daar streef ik ook naar”, vertelt ze. 

‘Once in a lifetime paard’

Ze vervolgt “De jury vond hem een bewerkbaar paard en ze kon het bijna niet geloven dat het een eventingpaard is. Hij kwam over als een volwaardig dressuurpaard en dat vond ik een heel groot compliment. Hij kan alles heel erg goed en ik noem hem mijn once in a lifetime paard. Dat hij bijna alles op het hoogste niveau kan is wel heel erg knap, vind daar nog maar eens een tweede van.” King Canna is inmiddels zestien jaar, wat zijn nog de plannen met hem? “Ik spring veel met hem in het Z en hij hoeft het allerhoogste niveau in de eventing niet meer te lopen. Ik rij hem internationaal nog op 1* en 2*-niveau en ik zou graag binnenkort Lichte Tour met hem starten. Ik denk stiekem dat hij daarin heel goed kan scoren. Hij heeft hele stabiele gangen en een hele correcte aanleuning.”

‘Probeer je niet op één discipline te focussen’

De amazone heeft nog twee paarden die ze uitbrengt op Grand Prix-niveau in de dressuur en nog enkele jonge paarden op nationaal niveau. “Ik probeer de belangrijke wedstrijden eruit te pikken en daar omheen maak ik de planning met de minder belangrijke wedstrijden. Steeds meer Grand Prix-ruiters gaan ook springen of eventing rijden en dat vind ik een goede ontwikkeling. Probeer je niet op één discipline te focussen, maar probeer je horizon te verbreden. Ik kan zelf niet kiezen wat ik het leukste vind, ik vind paardrijden heel erg leuk. Ik hoop dat er een mooie toekomst in zit met mijn jonge paarden. Ik heb net mijn master afgerond en ben met de tweede gestart. Daarna wil ik toch graag kijken of ik misschien verder kan gaan in de paarden om daar uiteindelijk een boterham mee te kunnen verdienen. Ik wil ervoor zorgen dat ik aankomend jaar een groei kan doormaken zodat daar een toekomst in zit”, besluit ze. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto’s: EventingPhoto / Wilma Frentz 

ID00456
Rider: Mylène Spaak
Horse: King Canna
Year of Birth: 2007
Gender: Gelding
Studbook: ZANG
Sire: Amoroso van de Helle
Dam: 
Sire of Dam: Saros
Competition: FEI European Championship 2019
Discipline: Eventing - Cross Country
Class: CH-EU-Y-CCI3*-L
Date: 13 July 2019
Location: Maarsbergen
Country: The Netherlands