Kim Thijssen met Kadym
Kim Thijssen met Kadym Tineke de Lange

Subtop | Kim Thijssen naar 71% in het ZZ-Zwaar: “De Grand Prix is het einddoel”

Dressuur Subtop

Kim Thijssen was op de subtopwedstrijd in Heiloo zeer succesvol met haar AES-hengst Kadym (v. Ferdinand). De combinatie won met overmacht het ZZ-Zwaar met 71,64%.

Advertisement

‘Beter tot zijn recht’

Sinds begin 2021 vormt Kim een combinatie met de elegante voshengst. De amazone maakte begin deze maand de overstap naar het ZZ-Zwaar met Kadym. “Hij was vijf jaar oud toen ik hem kocht en het was een hele zoektocht om een goed paard te vinden. Toen hij hier kwam heeft hij veel moeten leren. We hebben een paar wedstrijden gereden in het ZZ-Licht en ik dacht dat hij misschien beter tot zijn recht zou komen in het ZZ-Zwaar. Op ons debuut ging het best wel goed, maar omdat we verdwaald waren kon ik maar een kwartier losrijden. In Heiloo konden we goed de tijd nemen en als hij lekker is losgewerkt dan voelt hij super fijn aan in de proef.”


Kim Thijssen met Escobar - Bart Wagter

Verkeerde inschatting

De amazone had ook haar tweede troef meegenomen naar Heiloo. De proef verliep niet naar wens waarna de amazone op het einde afgroette. “Met Escobar (v. El Capone) kreeg ik fout na fout. Toen ik de laatste lijn op reed dacht ik, ik groet af. Ik vond het niet goed genoeg, maar dat vonden de juryleden niet. Achteraf was het een verkeerde inschatting die ik heb gemaakt”, vertelt ze. “Na mijn proef met Kadym kwamen de juryleden uit de auto, ga je niet afgroeten? Toen riep ik heel enthousiast nee. Ik heb echt genoten van hem, als hij loopt is het sturen en dan loopt het gewoon.”

Goede draf

De juryleden schreven ‘super proef en hele harmonieuze rit’ op de protocollen. “Met Kadym kreeg ik voor het eerst van mijn leven een 8 voor de keertwending. Daar was ik heel trots op. Voor de pirouettes kregen we ook 8’en, hij kan heel goed zitten en draaien. Het is een relatief nieuwe oefening, maar ook daar blinkt hij in uit. Op de draf scoren we altijd hoog, hij heeft heel veel tact en afdruk. Hij springt ook goede wissels, maar die zouden nog iets meer bergop mogen. We kregen nog wel 7’ens voor de series en mijn doel is om in de training hem iets meer te verzamelen voor de wissel zodat hij meer vanuit de achterhand de wissels springt.”

Twee totaal verschillende paarden

De amazone traint al elf jaar bij Patrick van der Meer. “In de lessen bij Patrick ben ik met de basis bezig en gefocust op een fijne aanleuning. De ene week neem ik het ene paard mee en de andere week het andere paard. Als we naar een wedstrijd toe werken dan nemen we wat lijnen uit de proef door. Kadym en Escobar zijn twee totaal verschillende paarden. Kadym is een echte atleet en die draait nergens zijn hand voor om. Lichamelijk heeft hij heel veel mogelijkheden. Escobar heeft veel kwaliteit, maar die moet je soms iets meer motiveren om voor je te werken. Hij kan heel bang zijn voor andere paarden. Thuis loopt hij als een zonnetje, maar op wedstrijd kan hij echt bang worden als hij een ander paard ziet schrikken. Gelukkig gaat dat steeds beter en heb ik meer controle”, vertelt Kim. 

Grand Prix

“Ik heb de paarden niet voor de verkoop, maar voor mezelf in de sport. Ik wil voorlopig zeker met Escobar nog even op dit niveau blijven rijden. Mijn einddoel met beide paarden is de Grand Prix, maar ik wil ze de tijd geven om sterk genoeg te zijn voor de hogere klasses. Deze winter blijven we wel starten en spelenderwijs neem ik weleens een stukje piaffe of passage mee. Naast deze twee heb ik nog wat jonge paarden en geef ik veel les. Ik zie het meer als hobby en naast jurylid ben ik ook heel actief binnen onze vereniging Hs Heiloo”, vertelt Kim over haar doelen.

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan 

Foto’s: Tineke de Lange en Bart Wagter

Kim Thijssen met Escobar