Jasmijn Kraak met Viking's Hitch
Jasmijn Kraak met Viking's Hitch Kathleen van Winden

Subtop | Jasmijn Kraak winnares ZZ-Zwaar: “Dat we weer de ring in konden was best wel onverwacht”

Dressuur Subtop

Jasmijn Kraak wist haar laatste punten bij elkaar te rijden in de klasse ZZ-Zwaar op de subtopwedstrijd in Ridderkerk. Ze won beide proeven met haar zelf opgeleide ruin Viking’s Hitch (v. Hofrat) met 65,64% en 64,57%. 

Advertisement

Onverwacht weer de ring in

De 21-jarige amazone kreeg haar nu tienjarige Hitch op stal toen hij vijf jaar oud was. “Hitch is een heel werkwillig paard, maar hij heeft wel een pittig karakter waar ik in het begin best wel aan moest wennen. We zijn in het L1 begonnen omdat hij nog eigenlijk niets kon. Inmiddels kunnen we lezen en schrijven met elkaar en hebben we alle klasses doorlopen tot en met het ZZ-Zwaar. Door een zware nekblessure zijn we anderhalf jaar uit de sport geweest. Gelukkig kunnen we nu wel weer de ring in, dat kwam best wel onverwacht”, lacht ze. “Het juiste management maakt voor hem het verschil. Ik ga vaak twee keer per week naar het strand om hem niet te overbelasten. Op het strand wordt hij wel sterker door het water en de galoptrainingen, maar ook rustiger in zijn hoofd.”

Familie

De combinatie heeft begin dit jaar de overstap gemaakt naar de subtop. “Het was voor mij ook allemaal nieuw en spannend. We rijden voor de hobby en ik haal er veel plezier uit. Samen met mijn zus hebben we drie paarden waarvan zij er met één Intermediaire II mag starten. We helpen elkaar veel en onze moeder ondersteunt ons. Het derde paard is Viking’s Midnight Blues, een zesjarige Wynton-ruin waarmee ik Z1 start. Het is een klein compact paard, maar enorm werkwillig.” De amazone is fanatiek en traint met regelmaat bij Jeroen Okkema. “Vanaf het begin dat ik Hitch heb train ik al bij Jeroen. Eens in de zoveel tijd komt Mischa Koot bij ons op stal en dat is een fijne combinatie.”


Jasmijn Kraak met Viking’s Midnight Blues - Foto: Denise van de Plas 

Mooi jurycommentaar 

“Na de blessure is hij op de wedstrijden veel rustiger en meer ontspannen geworden. Dat is even wennen, hoe kan ik mijn hulpen doseren dat hij wel scherp genoeg blijft. Hij was heel ontspannen in Ridderkerk en ik was tevreden over hoe we het hadden gedaan. De punten vielen me mee en dat is ook weleens leuk. De juryleden gaven mooi commentaar dat ik hem met veel gevoel had voorgesteld.” De combinatie is inmiddels Lichte Tour startgerechtigd. “De pirouettes zijn niet mijn favoriete onderdeel, maar ze gingen deze keer in beide proeven goed. In de eerste series maakte ik een telfout terwijl hij ze heel mooi kan springen als hij ontspannen is. Dat was jammer, maar gelukkig gingen de tweede serielijntjes wel goed.”

Slipjas

De amazone werkt op de HR-afdeling in het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam en volgt een HBO deeltijdopleiding tot business partner. De overstap naar de Lichte Tour is nog niet gepland, maar staat wel op de planning voor de korte termijn. “Na de wedstrijd heb ik meteen Jeroen overlegd en ik wil binnenkort wel ons debuut maken. Ik moet eerst nog een slipjas aanschaffen, maar ik wilde eerst graag de punten bij elkaar hebben. Het was mijn doel om deze wedstrijd om me te kunnen blijven ontwikkelen en in de proeven er beter aan te kunnen blijven rijden. Dat is afgelopen weekend gelukt en ik hoop dat ik dit door kan zetten en handiger kan worden in de proeven.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto’s: Denise van de Plas en Kathleen van Winden 

Jasmijn Kraak met Viking's Midnight Blues