Guusje van Heeswijk met Flora Stables Julinda
Guusje van Heeswijk met Flora Stables Julinda Foto4U

Subtop | Guusje van Heeswijk winnares ZZ-Zwaar op subtopwedstrijd in De Mortel: “De Lichte Tour gaat steeds meer kriebelen”

Dressuur Subtop

Guusje van Heeswijk had haar Flora Stables Julinda (v. Hofrat) gezadeld voor de subtopwedstrijd in De Mortel. Ze reden één proef in het ZZ-Zwaar, maar wisten deze te winnen met 65,21%.

Advertisement

Overstap

“Julinda was van bekenden van ons en die mensen hadden haar bij de fokker gekocht. Toen ze zadelmak was vroegen ze of ik haar wilde rijden. Ik ben haar gaan rijden en toen ze vier jaar oud was hebben we haar overgekocht. Ze is heel lief en braaf, maar heeft soms wel even haar eigen behandeling nodig. Met rijden is ze heel leergierig en pakt nieuwe oefeningen heel snel op. Dit was onze tweede wedstrijd in het ZZ-Zwaar. Afgelopen winter reden we nog ZZ-Licht en mochten we helaas niet door naar de Brabantse waardoor we begin april de overstap hebben gemaakt naar de subtop.”

Pirouettes

De ambitieuze amazone kan tevreden terug kijken op haar proef. “Ik ben best wel perfectionistisch en het kan altijd nog beter. Zelf had ik wel een heel fijn gevoel over de proef. Ze bleef mooier in de aanleuning en in de training hebben we flink getraind op het meer bergop laten gaan. Als ik thuis één keer de proef doorrij, dan weet ze het al. Voor de pirouettes kregen we deze wedstrijd ook mooie cijfers. We zijn thuis aan het oefenen met hele pirouettes en daardoor gingen de halve pirouettes ook beter. Ik had het fijnste gevoel over de galoptour en de jury was daar ook over te spreken. Ze schreven fijn paard en mooie combinatie, dat is altijd leuk om te horen”, vertelt Guusje. 

‘Slipjas hangt nu ook maar te verstoffen’

De 23-jarige amazone reed eerder internationaal bij de jeugd en zat in het a-kader bij de pony’s. De slipjas is haar niet onbekend en ook dat begint nu weer te kriebelen nu ze ZZ-zwaar rijdt. “Ik wil graag zo snel mogelijk door naar de Lichte Tour. Mijn slipjas hangt nu ook maar in de kast te verstoffen”, lacht ze. “Het doel is om dit jaar de overstap te maken en op Lichte Tour-niveau veel ervaring op te doen. Ik train Julinda onder begeleiding van mijn moeder. Heel soms ga ik ergens trainen, maar thuis en op wedstrijd is mijn moeder er bijna altijd bij.”

Flora Stables

De amazone is sinds vorig jaar werkzaam voor Blackstar Stables in Moergestel als stalamazone. “De stal is van een eventingruiter die zelf internationaal rijdt. Er staan eventingpaarden, enkele pensionpaarden en nog wat jonge paarden en pony’s. Op dit moment rij ik onder andere een vierjarige Glock’s Toto Jr. die ik aan het klaarmaken ben om L2 te gaan starten. Ik heb het hier onwijs naar mijn zin en het is vlakbij huis.” De wedstrijdnaam van haar eigen merrie Julinda begint met Flora Stables. “We wonen op de Floraweg en het leek ons leuk om dat als voorvoegsel te gebruiken. Julinda en mijn voormalige Lichte Tour-paard Desperado staan aan huis. Twee jaar geleden kreeg hij bloedarmoede en toen heb ik besloten het rijden met hem op een laag pitje te zetten. Hij is op dit moment meer gezelschapspaard. Ik denk wel dat hij nog een keer terug komt in de sport. Op dit moment ligt de focus op de jonge paarden en Julinda, maar hij blijft mijn oogappel.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Foto4U