Kris de Vries met King Fan Weerdenbras
Kris de Vries met King Fan Weerdenbras Manon Frishert

Subtop | Kris de Vries stuurt twee debuterende paarden naar de overwinning: “Ze zijn mijn beste vrienden”

Dressuur Subtop

Kris de Vries maakte op de subtopwedstrijd in Westervoort haar debuut in het ZZ-Zwaar en de Lichte Tour met twee jonge talenten met Dark Pleasure als vader. De klasse ZZ-Zwaar won ze met Lexington GS met 63,79% en de Prix St. Georges met King Fan Weerdenbras met 66,10%

Advertisement

‘Altijd de oortjes erop’

“Met beide paarden had ik nog best wel wat fouten in de proeven. Er is nog super veel ruimte voor verbetering, maar voor de eerste keer ben ik heel tevreden”, steekt Kris van wal. “Het was een warme dag, maar daar hadden we paarden eigenlijk geen last van. We hebben Lexington gekocht toen hij drie jaar oud was en hij is vanaf het begin al heel leergierig geweest. De oefeningen begreep hij heel snel en we waren voornamelijk bezig om hem goed over de rug te rijden. Ook met de wissels aanleren was het een paar keer oefenen en hij begreep het. Lex is een heel slim paard die altijd vrolijk de oortjes erop heeft. Het is heel leuk om met hem te werken.”


Kris de Vries met Lexington GS - Foto4U

Brons op de hippiade

Op de hippiade won de combinatie brons in het ZZ-Licht. “Hij liep in Ermelo heel fijn en daarna heeft hij een week vrij gehad. Toen dacht ik, hij kan wel door naar het ZZ-Zwaar. Hij heeft drie goede basisgangen en ook zijn uitgestrekte gangen leveren altijd hoge cijfers op. Ook is hij heel lenig, dat begint nu hij ouder wordt in ons voordeel te werken. In het begin was hij ook snel kijkerig, maar nu begint alles meer op zijn plek te vallen en kan ik zijn energie voor me laten werken. Ik kan altijd op hem rekenen”, vertelt ze over haar paard. “Als de series en pirouettes wat meer bevestigd zijn dan hoop ik hem ook in de Prix St. Georges te starten. We kregen nu voor de drafonderdelen al cijfers tussen de 7 en de 8, maar we kunnen nog verbetering behalen in het galopgedeelte. Hij sprong om in de pirouette en dat heeft ons veel punten gekost.” 

Dark Pleasure

Heeft de amazone een voorliefde voor nakomelingen van Dark Pleasure? “Het was echt toeval”, lacht Kris. “Beide paarden komen bij Kirby Kroos vandaan. Toen we Lexington kochten toen hij drie jaar oud was bleven we contact houden met Kirby. Ik vroeg of ze nog zo’n fijn paard te koop had en zo is King op mijn pad gekomen. Het was liefde op het eerste gezicht met beide paarden.” King werd drie jaar geleden toen hij vijf jaar oud was aangekocht. “De afgelopen twee wedstrijden waren zo fijn en stabiel dat ik de overstap naar de Lichte Tour had gepland. Ik vind de Lichte Tour proeven fijner rijden, de lijnen komen logischer over.”

Fulltime amazone

“Ik had geen goede serie dag, want ik kreeg in beide series fouten met King. De draftour was super fijn en daar liep hij al makkelijker doorheen. Hij is best wel groot en heeft veel wit, er komt wel echt wat binnen. De uitgestrekte gangen zijn heel stabiel en ik wil nu deze proef wat meer eigen maken. Als ik ervoor kan zorgen dat ik de series zonder fouten kan rijden dan zit over een tijdje de overstap naar de Intermediaire 1 er wel in”, vertelt de amazone. Kris is fulltime amazone die naast haar eigen paarden ook paarden in training heeft staan. “Ik ben volledig voor mezelf aan het werk. Naast mijn eigen stal rij ik ook enkele jonge paarden bij familie Schelstraete. Een hele leuke afwisseling en ik heb het naar mijn zin”, besluit ze. 

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto’s: Manon Frishert en Foto4U

Kris de Vries met Lexington GS