Linda Verwaal met Highland Dancer
Linda Verwaal met Highland Dancer Marion Hoen

Subtop | Linda Verwaal scoort met drie paarden: “Het doel met Highland Dancer is de Grand Prix”

Dressuur Subtop

Linda Verwaal kende een druk wedstrijdprogramma en nam deel aan de subtopwedstrijden in Hellendoorn en Putten. Vrijdag won ze beide ZZ-Zwaar proeven met James Bond LvD (v. Jazz) met 67,8% en 68%. Zondag werd ze tweede met de hengst Highland Dancer (v. Totilas) in de Prix St. Georges met 68%. Sinds kort staat het Lichte Tour-paard Eros (v. Rhodium) bij Linda op stal. De combinatie debuteerde in de Lichte Tour en werden vierde met 67,13%.

Advertisement

Eerste outdoorwedstrijd

“Vrijdag zijn we naar Hellendoorn afgereisd, dat is voor ons redelijk in de buurt en zij organiseerden voor het eerst een subtopwedstrijd. Daar wilde ik graag aan mee doen en het is een mooie wedstrijd om te rijden. Het was onze eerste outdoorwedstrijd en James Bond liep er fluitend doorheen. Voorheen kon dat soms wel wat lastiger zijn, maar hij liep heel makkelijk door de proeven heen. In de eerste proef reed ik een verkeerde lijn in de stap en ook de tweede proef was niet foutloos. We kregen daar een foutje in de serie en de scores hadden nog hoger kunnen zijn als we geen foutjes hadden gemaakt”, vertelt Linda over haar proeven.

Verrast 

Met de hengst Highland Dancer is Linda al meerdere keren in de Lichte Tour gestart. Ze hadden vrijdag last van spanning en daardoor ontstonden er meerdere storingen. “Highland is een hele stoere hengst, maar hij zat vrijdag teveel in zijn eigen bubbel. In het gedeelte met de pirouettes zag hij iets achter de juryhokjes voorbij komen en toen stapelden de fouten zich op. De wissel en één pirouette waren niet zo mooi. Tijdens de serie keek hij even naar de grond en daar verraste hij mij mee. Dat we deze fouten kregen was heel erg jammer en ik wist dat er zondag nog een wedstrijd georganiseerd werd in Putten. Ik wilde met hem graag nog een rondje rijden voor het gevoel en vertrouwen.”

Op naar de Grand Prix

En zo geschiedde, de amazone reiste met zowel Highland Dancer als haar nieuwe troef Eros naar Putten. “Highland liep een hele goede proef met een paar kleine slingertjes. Er zaten hele mooie stukken in en we kregen een 8,5 en een 9 voor de pirouettes. Ik vond hem al weer een heel stuk beter en we kregen mooi jurycommentaar. Vrijdag had ik niet gedacht dat hij zou schrikken en dan loop je achter de feiten aan. Het was meer voor mijn eigen gevoel fijn om nog een keer te starten. Ik wil aan het einde van dit jaar of begin volgend jaar met hem de overstap maken naar de Zware Tour. De piaffe en passage pakt hij heel goed op, maar ik moet hem nog wat meer aan elkaar houden voordat we een proef kunnen rijden.”

Goede klik

Sinds een maand staat de veertienjarige Eros op stal bij Linda. “Eros is een Rhodium x Jazz en dat is niet het meest makkelijke bloed. Gelukkig heb ik daar wel redelijk veel ervaring mee en ik denk ook dat ik een hele goede klik met hem heb. De proef was nog niet geheel foutloos, maar we kregen al achten voor de uitgestrekte draf en de pirouettes. Hij kan hele mooie wissels springen maar is soms nog iets onbesuisd. Eros kan dan nog iets te fanatiek worden, maar dat vind ik wel een hele prettige eigenschap.”

Internationaal

“Het is de bedoeling dat Eros internationaal mee kan in de Lichte Tour. James Bond heeft net zoals Highland de scores voor het NK Dressuur binnen. James wil ik ook daadwerkelijk gaan starten en met Highland moet ik de planning nog maken. Wellicht lukt het nog om met Eros ook te voldoen aan de scores voor een startplaats. Na het NK wil ik met James de overstap maken naar de Lichte Tour en dan heb ik twee paarden om internationaal mee te nemen. We hebben de stal vol met hele leuke paarden en het was weer een leerzaam weekend. Ik vond het heel leuk dat ik zo mooi en positief commentaar kreeg met tips waar ik echt mee aan de slag kan”, sluit Linda gedreven af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Marion Hoen