Afbeelding

Poeta de Susaeta: Totilas look-a-like voor de broodnodige bloedspreiding

Dekhengsten

De Nederlandse dressuurpaardenfokkerij is toonaangevend in de wereld dankzij de nalatenschap van onder andere de hengsten Jazz, Ferro, Gribaldi en Krack C. Al jaren staat het KWPN bovenaan de stamboekranglijsten van de WBFSH, de wereldfederatie van stamboeken.

Advertisement

Andere stamboeken, met name die in Duitsland, zien ook de invloed van Nederlandse hengsten op hun fokkerij steeds groter worden. Denk bijvoorbeeld aan die van Vitalis, de zoon van Vivaldi die het bloed van Krack C, Jazz en Ulft in zich draagt. Zack en Ampère zijn hengsten die de invloed van Ferro doen gelden in Duitsland en daarbuiten.

Fokker bepaalt

Duitsland geeft op de rankings goed partij aan Nederland. De succesvolle dressuurpaarden van de verschillende stamboeken stammen de laatste jaren voornamelijk af van de nafok van stempelhengsten Donnerhall (zijn zoon De Niro), Florestan I en Sandro Hit. Hengsten als Rubinstein I en Weltmeyer waren een aantal jaren geleden toongevend en komen bij de huidige Duitse dressuurpaarden veelvuldig voor aan moederskant. Denemarken is het fokkerijland in opkomst, met hengstenlijnen uit Duitsland en Nederland.

Europees dressuurpaard

De laatste jaren kijken de fokkers en de stamboeken steeds meer over de ‘grenzen’ van hun fokgebied. Een typisch Nederlands, Duits of Deens dressuurpaard is er eigenlijk niet meer. We kunnen beter spreken van een Europees dressuurpaard. Het is de fokker die bepaalt bij welk stamboek zijn dressuurveulen geregistreerd wordt. Veel dressuurpaarden in Europa zijn aan elkaar verwant. De Duitse F-lijn gaat terug op de Franse volbloed Furioso xx. Dat geldt ook voor de hengsten Ferro en Jazz.

PRE en Lusitano

Daarmee is er voor veel fokkers een uitdaging om hengsten te zoeken die voor voldoende bloedspreiding zorgen. Er zijn nog wel mogelijkheden, maar er zullen fokkers zijn die in hun fokkerij vastlopen. Dan zijn de dressuurpaarden uit het zuiden van Europa, de PRE en de Lusitano wellicht opties om in te zetten in de fokkerij.

Piaffe en passage

De barokke paarden zijn succesvol in de internationale dressuursport. Spaanse en Portugese dressuurteams hebben op de internationale kampioenschappen meerdere barokke paarden in hun teams. De Lusitano’s en de PRE vallen op door hun aanleg voor verzameling en hun goede techniek voor piaffe/passage.

Werkwillig karakter

De barokke paarden worden geprezen vanwege hun karakter en instelling. Ze zijn werkwillig en hebben een rustig karakter; ze willen ‘het’ doen voor de ruiter, ook voor een niet-professional. Het barokke is veelal terug te zien in hun uiterlijk. Een meestal wat grover hoofd, een zware, verticale en even wat beknopte hals.

Poeta de Susaeta

Uiterlijk en zeker genetisch verschillen ze van elkaar, de moderne Europese en de barokke dressuurpaarden. Je zult als fokker het experiment moeten aandurven, wil je een barokke hengst inzetten in je fokkerij. Dan ga je op zoek naar een hengst die de kwaliteiten heeft van een top dressuurpaard. Een opkomende hengst in Spanje is de PRE Poeta de Susaeta. De inmiddels 10-jarige zwarte, 1.70m grote hengst nam deel aan het WK voor jonge dressuurpaarden en werd vorig jaar nationaal Lichte Tour-kampioen in Spanje.

Aken

Op de heilige Soers van Aken deden Poeta en zijn ruiter Guillermo García Ayala met de ‘groten’ mee met twee keer een vijfde plek. Na afloop liep hij net zo ongecompliceerd mee tijdens het ‘Abschied der Nationen’, een happening waarvoor de meeste ruiters niet hun sensibele dressuurpaard durven inzetten … De verwachting is dat de hengst zich doorontwikkelt tot een Grand Prix-paard. Hij wordt ook wel de Totilas-look-a-like genoemd.

Passende hengst

Kiest u voor bloedspreiding en durft u ook de gok te wagen met een dressuurmerrie die bij Poeta past? Kijk voor informatie, voorwaarden en beschikbaarheid op www.hengstpoeta.nl

Foto: Yeguada Susaeta, de stoeterij waar Poeta geboren werd

Afbeelding